Man Bookerpris Readalong 2015

man-booker-2015-shortlist

Vi leser de seks bøkene nominert til Bookerprisens Shortlist sammen:

  • Marlon James (Jamaica), A Brief History of Seven Killings
  • Tom McCarthy (UK), Satin Island
  • Chigozie Obioma (Nigeria), The Fishermen
  • Sunjeev Sahota (UK), The Year of the Runaways
  • Anne Tyler (US), A Spool of Blue Thread
  • Hanya Yanagihara (US), A Little Life

Her på Har du Lest? skal vi følge Bookerprisen fremover, og vi skal fordype oss i de seks bøkene på Bookerprisens Shortlist. Det er en Readalong som vil si at det er ingen påmelding, alle kan bare «read along» på privaten i sitt eget tempo og lese de bøkene man vil.

Bookerprisen er den vestlige verdens viktigste pris som gis til en skjønnlitterær bok. Nobelprisen gis som dere selvfølgelig vet, til en forfatter, mens Bookerprisen gis til en enkeltstående roman og er derfor stedet der unge uerfarne forfattere måler muskler mot superstjerner som Rushdie, McEwan og Coetzee.  Bookerprisens jury velges hvert år på nytt, og i midten av juli presenteres «the Booker Dozen» – de tolv semi-finalistene til prisen (ofte er det faktisk tretten bøker, slik som i år). I midten av september blir det redusert til seks finalister som presenteres i en Shortlist, og det er den vi leser sammen her på bloggen. Samlesingen av Bookerprisens Shortlist her på bloggen legges opp som månedens bok opplegg , og er en Readalong åpen for alle.

Årets Bookerpris Shortlist har forbløffet meg, og det er den skarpeste listen på flere år.  Den består av seks relevante, urolige og kontfronterende bøker som vil ryste og fryde i like porsjoner.  Mørke sider av både samfunnet og menneskeheten utforskes.  Samtidig er det et nivå på bøkene som gjør at man vil glede seg som leser, streke under setninger og lese om igjen sider.

Som alle dere som er interessert i Bookerprisen vet,  er ofte noen av de beste Bookerpris opplevelser bøker fra Longlisten som av en eller grunn juryen ikke finner plass til på Shortlist.  Som ifjor begynner vi derfor med en slik bok fra Longlist som vi leser i september;  Lila av Marilynne Robinson. I oktober leser vi A Brief History of Seven Killings, og i midten av oktober legges resten av programmet ut! Vinneren av Bookerprisen 2015 kåres den 13 oktober i år. 

SEPTEMBER 

616Eizn12dL._SY344_BO1,204,203,200_

Lila av Marilynne Robinson.  

Lila er en bok som leverer og imponerer på mange plan. Først og fremst er det en roman som skildrer de menneskelige konsekvensene av nød og fattigdom ved å fokusere på en enkelt kvinne. Den går lenger enn å beskrive fattigdommen, den tegner et skarpt portrett av hva nøden gjør med deg som menneske. Hvordan man behandles, og hvordan man skyves ut av samfunnet. Hvordan slik fattigdom og nød oppleves. Skammen, isolasjonen og usikkerheten. Men også overlevelsesevnen og sunn fornuft. Lila er den ytterst sjeldne roman som ikke bare forteller, men gjennom et vakkert og søkende menneske viser konsekvensene av sult, forsømmelse og fattigdom. For Lila har en uskyldighet som står i skarp kontrast til bakgrunnen hennes. Det er denne uskyldigheten som gjør at boken oppleves så varm, lys og håpefull. Hun er et slags naturbarn som man raskt føler uendelig godhet for. Les resten av omtalen min her!

Andre bloggere om Lila:
Siljes Skriblerier
Migrating Coconuts
Den har jeg lest
My first, my last, my everything

 

OKTOBER

Voldsomt og imponerende fra Jamaica.

A Brief History of Seven Killings, Marlon James.Boken baserer seg på et par sanne hendelser og spinner rundt disse. I 1976 skal det være valg, og Jamaica koker over av vold, fattigdom og splid mellom forskjellige gjengmiljøer og politiske partier. Bob Marley er blitt dradd inn i dette minefeltet. For å “roe gemyttene” skal Bob Marley spille på en konsert; The Smile Jamaica Concert. Men to dager før konserten stormer syv menn inn i huset hans for å drepe ham. Bob Marley, konen hans, og manageren hans blir skadet men overlever. Denne imponerende og blendende romanen tar oss til Jamaica på sytti-tallet. Historien er hverken “brief” eller har “seven killings”. Tvert imot strekker denne episke fortellingen seg over syv hundre sider med så mye vold og så mange drap at man raskt mister tellingen, og med et persongalleri så svimlende at bare karakteroversikten i begynnelsen av boken er på over fire sider. Dette er ikke for den sarte leser, men for de av dere som er klar for «a wild ride», er dette en leseropplevelse man neppe glemmer.Les omtalen min her!

Andre bloggere om A Brief History of Seven Killings:
Den har jeg lest

NOVEMBER

The Fishermen, Chigozie Obioma
Månedens bok her på bloggen i vår Bookerpris Readalong er The Fishermen av Chigozie Obioma. Det er en symbolrik roman fra Nigeria på nitti-tallet. De fire brødrene Ikenna, Boja, Obembe og Benjamin (Ben) begynner å fiske i en elv i landsbyen uten tillatelse fra moren deres. En dag treffer de den sinnsyke landsbyidioten Abulu ved elven. Det sies at han er klarsynt, og til guttenes forferdelse gir ham dem en skrekkelig spådom: en av brødrene vil bli drept av en av de andre. Les omtalen min her!

Andre bloggere om The Fishermen:
Så rart
My first, my last, my everything
Den har jeg lest

 

A Little Life, Hanya Yanagihara
Har du lest?
Bøker, boller og sukkerspinn
Books and Monika
Den har jeg lest
My first, my last, my everything

APRIL 

The Year of the Runaways, Sunjeev Sahota

The Year of the Runaways av Sunjeev Sahota er en tankevekkende bok å lese i disse dager der immigrasjonsbølgen har veltet over Europa. Skillet mellom flyktninger og økonomiske immigranter er blitt satt i skarpt relieff. Denne romanen omhandler tre menn fra den siste kategorien. Den gir et uvanlig realistisk bilde på hvordan livet til tre økonomiske immigranter til Europa oppleves. Hvorfor de flytter hjemmefra, og hvilke håp og drømmer de har i bagasjen. Les omtalen min her: Har du lest?
My First, My Last, My Everything

A Spool of Blue Thread, Anne Tyler
My first, my last, my everything

Satin Island, Tom McCarthy

Migrating Coconuts
Den har jeg lest
Bøker, boller og Sukkerspinn

 

Her er de resterende bøkene fra Bookerprisens longlist i år, med lenker til andre bloggeres omtaler. Hvis jeg ikke har lenket til et relevant innlegg så legg igjen lenke i kommentarfeltet!

The Illuminations, Andrew O’Hagan
Bøker, boller og sukkerspinn

The Green Road, Anne Enright

Bøker, boller og sukkerspinn
My first, my last, my everything!
Migrating Coconuts
Den har jeg lest

The Moor’s Account, Leila Lalami
Migrating Coconuts
Den har jeg lest

Sleeping on Jupiter, Anuradha Roy
Den har jeg lest
My first, my last, my everything

The Chimes, Anna Smaill
Den har jeg lest

Did You Ever Have a Family, Bill Clegg
Så rart- en bokblogg
Den har jeg lest
Migrating Coconuts

 

 

No Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Fine, våte og hektiske september – og Lila <3 | siljes skriblerier - […] er forresten Clementines read along.- side med link til […]

Leave a Comment