Bookerpris Longlist 2016.. All you need to know

website

De tretten finalistene til årets Bookerpris ble kunngjort ved lunsj-tider i London idag.

Listen utpeker seg ved å ha en av verdens største nålevende forfattere som dominerer listen, et par andre kjente navn, og ellers en bunke forfattere som de fleste trolig ikke har hørt så mye om.

J.M. Coetzee er giganten på listen. Født i Sør-Afrika men nå australsk statsborger og bor i Australia. Coetzee vant Nobelprisen i litteratur i 2003. Han er en av tre forfattere som har vunnet Bookerprisen to ganger tidligere. (De to andre er Hilary Mantel og Peter Carey). Coetzee er nominert for The Schooldays of Jesus. Den følger romanen The Childhood of Jesus som kom i 2013. Er dette romanen som vil gjøre Coetzee til den første forfatteren som vinner Bookerprisen tre ganger?

Coetzee er én av tre Commonwealth forfattere med på listen. De to andre er fra Canada; All That Man Is av David Szalay og Do Not Say We Have Nothing To Say av Madeleine Thien. Thiens kritikerroste roman følger en kinesisk familie gjennom to generasjoner; den første under kulturrevolusjonen og den andre under studentopprørene i Tiananman Square.

Dette er det tredje året der prisen også er åpen for amerikanske forfattere, og som i fjor er fem amerikanske forfattere hedret. Den mest kjente av disse er utvilsomt Elizabeth Strout, som vant Pulitzer-prisen for skjønnlitteratur i 2009 med Olive Kitteridge. Den populære forfatteren utga bestselgeren The Burgess Boys i 2013 og hun er nå nominert med My Name is Lucy Barton. Ikke gå glipp av den!

Det er også fem briter med på listen. Deborah Levy er den eneste andre forfatteren som tidligere har vært nominert til Bookerprisen med Swimming Home i 2012. Hot Milk som omhandler mor-datter forhold har fått flotte omtaler. Datteren min har nettopp lest den og ga den tommelen opp. Den minnet henne litt om Elena Ferrante.

A.L. Kennedy er en kjent og svært respektert skotsk forfatter som faktisk satt i Bookerpris juryen i 1996. Hun vant Costa-prisen i 2007 med “Day”. Kennedy er for første gang nominert til en Bookerpris med en bok fra og om London; Serious Sweet. Og nå som hun selv er nominert angrer hun kanskje på hennes oppsiktsvekkende beskrivelse i 2001 av Bookerprisen som “a pile of crooked nonsense». Ikke nok med det, men hun mente hvem som vinner prisen avhenger av ”who knows who, who’s sleeping with who, who’s selling drugs to who, who’s married to who, whose turn it is». Vi får vel alle lure på om hun selv faller i en av disse kategoriene! Jeg gleder meg uansett til å høre hvordan hun nå skal (bort)forklare seg.

Det mest oppsiktsvekkende med denne listen er alle de som IKKE er med. Kjente forfattere som Julian Barnes, Ian McEwan, Emma Donoghue, Annie Proulx og Don DeLillo ble alle oversett. I et større og mer betenkelig perspektiv er også en rekke land ignorert. Det er påfallende at det ikke er en eneste forfatter fra Irland med. Ikke en eneste forfatter fra India, eller hele det afrikanske kontinentet. Det er uvanlig. Svært mange asiatiske og afrikanske forfattere bor og jobber i Amerika, så det er en del av forklaringsvariabelen. Likevel er det verd å merke seg at da amerikanerene gjorde sitt inntog i Bookerpris-universet var det mange som fryktet for den britiske identiteten til prisen. Det vi ser i år er at den britiske identiteten bevares. Bølgen av glimrende samtidslitteratur fra Amerika fortrenger i stedet romaner fra andre land og verdensdeler. Det er all grunn til å holde et kritisk blikk på dette i årene fremover.

Ellers kan det nevnes at listen fordeler seg ganske ryddig mellom store og små forlag, og at det er så likt som mulig mellom kjønnene (6 kvinner og 7 menn). Det er fire debutanter på Longlisten: Hystopia av David Means, The Many av Wyl Menmuir, Eileen av Ottessa Moshfegh og Work Like Any Other av Virginia Reeves.  Som alltid er det ekstra hyggelig å se debutanter på Longlist, selv om jeg allerede hører hvisking om hvorfor Eileen av Moshfegh er blitt hedret.  Men her gjelder det å ha et åpent sinn og vurdere hver enkelt bok utifra egne kriterier.

Ifjor var et uvanlig sterkt Bookerpris år, med en rekke bøker som markerte seg på forskjellige måter.  Det var en del rystende romaner som var tematisk tunge å lese, men som kanskje ga desto mer innsikt underveis.  Som blogger registrerte jeg at det ikke nødvendigvis var verdens mest fristende bøker å presentere for dere lesere. De fleste ønsker ganske enkelt «a great read» som også er velskrevet og intelligent.   Fjorårets Bookerpris-bøker lå hakket over smerteterskelen til mange av dere, kanskje mer i temaet til noen av bøkene enn at det var intellektuelt krevende.  (Feks møtte vi barnemishandling og selvskading,-  og det er vondt å lese om). Nå skal vi gjøre oss kjent med dette årets Longlist bøker.   Er de leservennlige; fantastiske å lese samtidig som de utfordrer oss akkurat nok?  Er listen for lettvint/trendy/obskur/ensidig? Har egentlig juryen gjort en god jobb? Det skal vi utforske i månedene fremover.

I mellomtiden ønsker jeg dere alle noen gode lesestunder fremover.  ENJOY! Hvem skal ta for seg noen av Longlist-bøkene?

Her er de tretten finalistene:

Paul Beatty (US) – The Sellout
J.M. Coetzee (South African-Australian) – The Schooldays of Jesus
A.L. Kennedy (UK) – Serious Sweet
Deborah Levy (UK) – Hot Milk
Graeme Macrae Burnet (UK) – His Bloody Project
Ian McGuire (UK) – The North Water
David Means (US) – Hystopia
Wyl Menmuir (UK) – The Many
Ottessa Moshfegh (US) – Eileen
Virginia Reeves (US) – Work Like Any Other
Elizabeth Strout (US) – My Name Is Lucy Barton
David Szalay (Canada-UK) – All That Man Is
Madeleine Thien (Canada) – Do Not Say We Have Nothing

Relaterte innlegg:

21 Comments

 1. Til en forandring har jeg planer om å være med på Bookerpris langlista. Ikke mindre enn alle minus ei bok , A.L. Kennedy, så langt. Om jeg blir ferdig før fristen vites ikke, men det er heller ikke så farlig for egen del. Ser fram til Coetzee som jeg virkelig har fått sansen for, ellers er de andre uleste fra min side. Gleder meg voldsomt. Jeg må bare bli ferdig med Bookerprisvinner Hilary Mantel’s murstein Ulvetid før jeg starter. Her skal det leses, og jeg håper mange blir med og leser flere av bøkene.

  • Ja så gøy Marianne! Jeg skal også lese så mange som jeg rekker over, men som deg har jeg et par bøker jeg gjerne vil gjøre meg ferdig med først..

   Hvordan er det med den nyeste Kindle Oasis… har du brukt den enda? Er den fin? Jeg er veldig spent på den. 🙂

   • Den nye Kindle Oasis har jeg ennå ikke fått. Jeg har bare skrevet om andres erfaringer sålangt. Nå skal jeg imidlertid til Houston i midten av august, og plommerød Oasis kommer på lager 5.august ifølge Amazon, så DA blir det nok at jeg kjøper meg en. Må få solgt min «gamle» Paperwhite, men det pleier som regel gå bra. Ulempen denne gang er at jeg ikke er overbevist om at Oasis er et godt kjøp til prisen.. Men er man Kindle-geek, så må man vel prøve (den også 🙂 Ser fram til en solid Booker-pakke fra Book Repository rett rundt hjørnet. Jepp – papir. Hehe..

   • En plommerød Oasis høres veldig fristende ut 🙂 Blir morsomt å høre hva du syns.. Håper du legger ut bilde også. Jeg får klare meg med min Voyager enn så lenge med det klart det er alltid spennende med ny modell!!!
    Jeg har også en bunke bøker i papir om dagen, og det er så utrolig tilfredsstillende. Etter å ha lest mer eller alle bøker det siste året på Kindle er det herlig å lese papir. Men høsten er like rundt hjørnet.. alt blir travelt og da blir det Kindle i vesken for meg igjen 🙂

   • Bilde og omtale kommer av Oasis, vær du sikker. Jeg har vært fornøyd med samtlige av Kindle’ne mine sålangt, også Voyage. Fantastiske på-farten-dingser! Jeg liker også papir, men det tar jo plass da. Tømt hyllene mine for totalt 4 bæreposer leste pocketbøker denne uka, og flere står på planen. Jeg må bare overkomme nostalgien først.. Jeg trenger jo ikke ha alle gamle Clive Cussler, Michael Crichton og Dean R. Koontz i hyllene i evig tid. Det er jo ikke som om jeg kommer til å lese dem på ny 30 år senere… Men det sitter langt inne. Jeg kommer meg, men har nok «noe» å gå på enda 😉

 2. For første gang har jeg planer om å ta for meg hele listen, så gjenstår det å se hvor langt jeg egentlig kommer. Fra før av har jeg kun lest Strout sin forrige bok ellers er jeg ukjent med forfatterskapene til de andre, selv om jeg har hørt om flere av dem. Men når jeg leste gjennom hva de ulike bøkene handlet om tidligere i dag merket jeg meg at flere av bøkene har noe «krim-ish» over seg, og ble litt overrasket over det.

  Takk for et godt og utfyllende innlegg,Clementine 🙂

  • Ja her er det mange ganske ukjente forfattere som det skal bli morsomt å bli nærmere kjent med. Det virker absolutt som om et par av bøkene er krim, i allefall både Eileen og His Bloody Project.
   God sommer videre, Beathe 🙂

 3. Dette var ei fin oversikt og gode innspill, Clementine! Jeg vil gjerne være med å lese, men har nok ikke tid dette året heller. Jeg håper uansett du fortsetter med dette, for det er spennende å følge med litt fra sidelinja:)

  Fortsatt god sommer!

  • Tusen takk Hedda 🙂 Du kan jo følge med og heller se om det kommer en bok som frister deg underveis 🙂 Riktig god sommer videre, du også!

 4. Har i kveld kjøpt His Bloody Projectog The Many på kindle og starter med en av dem. Av de 17 samples jeg hadde lastet ned til kondle på forhånd var det kun to som kom på listen i dag, Levy og Strout. Begge fristet til videre lesning, kanskje mest sistnevnte. Biblioteket hadde også overraskende mange av bøkene til utlån, og nye samples er lastet ned. Det skal bli en spennende bokhøst og sensommer ihvertfall, så får jeg se hvor mange jeg rekker over. Har forøvrig akkurat stiftet bekjentskap til Coetzee ( Vanære) og har veldig lyst å lese mer av ham. Undrer meg bare på om jeg må/bør lese Childhood of Jesus først.

  Takk for fint og opplysende innlegg! Gleder meg til å følge bloggen din i tiden som kommer:-)

  • Jeg tror også at Strout sin bok blir en av de aller første jeg griper fatt i fra denne listen.
   Det blir veldig morsomt å komme litt dypere i listen og se hvordan disse bøkene egentlig er og hvordan juryen har tenkt.

   Gleder meg til å lese sammen med deg utover høsten 🙂

 5. Som Silje har jeg også kjøpt The Many og His Bloody Project til Kindle, samt Hystopia. Alle kostet under 10 dollar. På Norli fant jeg The Sellout og My Name is Lucy Barton. I tillegg har jeg veldig lyst til å lese All That Man Is og The North Water. Jeg kjøpte for øvrig også The Childhood of Jesus – får begynne med den mens vi venter på den neste.

  Jeg begynte å lese The Many i går kveld og den gikk rett på sak. Veldig stemningsfull og fengslende så langt.

  I går kveld så jeg også deler av en gammel debatt på britisk tv om ytringsfrihet og der dukket tilfeldigvis AL Kennedy opp. Hun sa ikke så mye, så jeg klarte ikke helt å plassere henne i debatten (selv om jeg fikk en viss ide om hvilken side av debatten hun var på), men jeg fikk ikke det beste inntrykket av henne.

  Det er trist at det ikke kom en eneste ire med. Flere av mine Bookerfavoritter er irske, deriblant History of the Rain, The Dog og The Spinning Heart. Men jeg synes listen virker veldig spennende til tross for manglende geografisk spredning.

  Jeg tippet for øvrig kun en av de tretten nominerte. Ikke mitt beste år.

  • Ja, trist at det ikke var plass til en ire i år, eller en afrikaner, eller inder eller … merkelig. Selfølgelig kult hvis juryen velger bøker uavhengig av hvor forfatteren kommer fra og ikke er «politisk korrekte» — men likevel. Noen av bøkene jeg har vært mest glad i oppover årene er bøkene fra andre verdensdeler som ikke er så tilgjengelige for oss. Likevel syns jeg som deg at listen ved første øyekast virker spennende – og mange nye forfattere å bli kjent med.
   Jeg tror jeg begynner med Strout og Levy – den siste hadde jeg allerede på nattbordet i hardcover.
   Hvem hadde kunnet gjettet denne listen? En av tretten riktig er kjempebra. 🙂

   • Er du på Goodreads? Jeg har opprettet en diskusjonsgruppe der (men håper uansett på en del diskusjon på bloggene også):

    https://www.goodreads.com/group/show/195147-bookerdiskusjon

   • Supert initiativ Ann Helen. 🙂 🙂 🙂 Jeg meldte med inn på Goodreads for noen år siden, men har ikke brukt siden noe. Dette er jo en glimrende anledning, og gleder meg til å følge/delta!

 6. Har sett fram til dette i månedsvis, men nå som tiden endelig er inne sover jeg altfor lite pr. døgn til å få noe særlig ut av lesing. Har attention span som en cocker spaniel på speed og ikke evne til å lese noe særlig annet enn Harry Potter og true crime. Tror derfor at jeg kommer til å starte med Eileen, utelukkende fordi den ser lettest ut (årets lettvekter?), og heller håpe at leseevne tar seg opp utover sommeren. Gleder meg uansett til å følge med her, og hos alle andre som samleser!

  • Oj – pass på deg selv- du må finne en tid på døgnet når du kan legge inn litt ekstra søvn.. hva med noen power-naps?
   Jeg er ikke sikker på om Eileen er årets lettvekter, men den er sikkert et like fint sted å begynne som noe annet. Det ser ikke ut til at vi har noen «heavy bricks» på årets liste uansett.
   Gleder meg til å høre hva du syns og håper du får tid til å lese litt utover..

 7. Canada-frelst som jeg er er jeg glad for de to canadiske titlene. De må absolutt leses! Ruth Ozeki var min favoritt fra 2013. Madeleine Thien virker som en forfatter jeg kan like. Dette synes jeg nesten er det beste med Booker-prisen, at de alltid har med noen nye og/eller ukjente navn (i hvert fall i Norge) i tillegg til de mer veletablerte. His Bloody Project virker også veldig spennende. Jeg er fan av Kate Summerscale, hun skriver true crime som ingen annen, og His Bloody Project virker litt i samme bane. My Name is Lucy Barton må også med på leselisten, det samme med Coetzee. Hadde en skikkelig Coetzee-raptus for en del år siden, men nå er det lenge siden sist.

  Men hvor ble det av Eimar McBride?

  • Ja hvor ble det av Eimar McBride?
   Jeg elsket Ruth Ozeki sin strålende roman fra 2013. Og noen år før det hadde vi jo en annen strålende kanadier, Patrick DeWitt med den sorte komedien The Sisters Brothers. Madeleine Thien sin bok høres helt topp ut og jeg gleder meg til å lese den.
   Ja, så mange nye/ukjente navn på Bookerpris listen i år. — Det er jo det virkelig morsomme med prisen, men samtidig blir man jo ekstra kritisk til juryen også, når de overser så mange alment aksepterte praktfulle forfattere.
   Lenge siden jeg har lest noe av Coetzee, jeg liker maskuliniteten og kraften, men noen ganger blir det FOR sterkt. Håper det ikke blir for lenge til den nye romanen blir å finne i butikkene, tror den haste-utgis nå.

   God sommer videre, Marte! 🙂

 8. Så fin og grundig oversikt, Clementine. Jeg har veldig lyst til å lese The Many – det er nok den som foreløpig interesserer meg mest. Jeg synes også at det er stas at den er fra Salt. Jeg har bestilt noen bøker fra dem og de sender alltid med håndskrevne, litt personlige kort i bokpakkene. De virker så genuint interessert i litteratur.
  Og så ble jeg jo nysgjerrig på hviskingen om Eileens plass på lista 😉

  • Takk Silje!
   Fantastisk med håndskrevne kort i bokpakkene fra Salt. Imponerende og koselig. Jeg er så glad i små forlag, de sprer virkelig ekte kjærlighet til bøker.
   Jeg leste ferdig The Many i går ettermiddag. Mange flotte partier med nydelige beskrivelser fra kysten av Cornwall og den lille merkelige fiskelandsbyen. Det er jo den gotiske, foruroligende stemningen som skaper boken og det får Menmuir virkelig til. Og den får deg til å tenke. Likevel opplevde jeg boken som ujevn – og tildels ganske repetitiv… kanskje burde historien vært redigert ned til en novelle istedet for dradd ut til en roman.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Man Booker Longlist 2017 – og de nominerte er : Norske bokblogger - […] mange kjente forfattere, som flere forventet å finne på listen som ikke var inkludert. Clementine skrev det best når…

Leave a Comment