God sommer! Ta en titt på bøkene på sommerbordet mitt –

IMG_0660

Det er sommer og Kindle’n min sprekker av gode bøker.  Jeg er nesten ferdig med Don DeLillo sin Zero K, som er akkurat så bisarr,  morsom og tankevekkende som jeg har vært i humør til å lese om dagen.  Om kryoteknikk og evig liv. Romanen vipper på satire men det er også øyeblikk av varme og innsikt over å eldes, miste de man er glad i, og dø.  Do read! En annen roman jeg holder på med på Kindle er The Natural Way of Things av australske Charlotte Wood.  Anbefalt av en venninne er dette en av de mer urovekkende romanene jeg har lest på en stund,  en briljant, dystopisk-feministisk bok — i tilfelle akkurat dét er det du drømmer om å lese i sommer.

Jeg har også kjøpt noen nye bøker i hardcover av en del Bookerpris kjenninger som jeg er glad i, i håp om at alle som er her hos oss i sommer vil ta opp en bok og begynne å lese.  Jeg er fullstendig Kindle avhengig, men herlighet!  For en glede å føle tyngden av en bok og bla i papir en gang iblant. Min mann er underveis med nydelige The Gustav Sonata av Rose Tremain, som er en av hans yndlingsforfattere.  (Har dere lest Music and Silence?) Datteren min har funnet frem til Julian Barnes sin bok om Shostakovich; The Noise of Time.   Selv holder jeg på med Nicola Barker sin elleville The Cauliflower både i papirutgave og på Kindle.  Den omhandler Sri Ramakrishna, en indisk guru fra attenhundretallet. Nicola Barker er en av et lite knippe smarte, uvanlige forfattere som skriver romaner som er like lekne som de er ambisiøse, men hun kan fort bli  «over the top».  En eller annen gang kommer hun til å skrive mesterverket som kommer til å få alle andre bøker det året til å blekne.  Fremdeles har hun enda ikke hatt sitt virkelig store «David Mitchell» øyeblikk, men den begavede forfatteren mangler ikke på beundrere og har vært Bookerpris-nominert med hele tre tidligere romaner.

Og mens vi snakker om David Mitchell, Slade House ligger også fremme på bordet her i Oslofjorden.  Jeg er spent på hvilket familiemedlem eller hvilken besøkende som først kommer til å gripe fatt i akkurat den. Som kjent begynte boken som en Twitter historie før den ble utviklet til en skrekk-roman som Pulitzer-vinner Anthony Doerr har omtalt slik :“I gulped down this novel in a single evening. Painstakingly imagined and crackling with narrative velocity, it’s a Dracula for the new millennium, a reminder of how much fun fiction can be.”

Deborah Levy imponerte mange for noen år siden med den psykologisk komplekse Swimming Home om to familier som ferierer sammen i Syd-Frankrike.  Jeg så henne lese fra boken høsten 2012.  Selv om jeg ikke akkurat elsket boken, fascinerte Levy meg med sin kjølige eleganse, kontrollerte intelligens, og jeg er nysgjerrig på den nyeste romanen hennes;  Hot Milk.  Les innlegget mitt om Swimming Home her.

Colum McCann er en av de mange sublime irene som jeg er blitt så utrolig glad i de siste ti årene.  Ut på øyen har jeg tatt med meg  Thirteen Ways of Looking. Denne novellesamlingen skal jeg hygge meg med utover sommeren, mens jeg venter på bokslipp fra et par andre sublime irer:  poetiske Sebastian Barry med Days Without End,  Emma Donoghue med The Wonder og bråtalentet Eimear McBride med The Lesser Bohemians.  Til høsten kommer også Ian McEwan sin neste roman;  Nutshell.  Med andre ord mye å glede oss over i sommer og mye å glede oss til utover høsten.

Ønsker dere alle noen fine ferieuker med en god bok og kald iste på terrassen!

 

 

 

Relaterte innlegg:

10 Comments

 1. God sommer til deg også:-) Håper du får mange fine leseopplevelser i ferien! Jeg skal reise på tre ukers båttur over helgen og da er det ikke lett å velge hvilke bøker man skal ha med seg, så takk og pris for kindle:-) Jeg har ikke lest noen av forfatterne du nevner i innlegget ditt (bortsett fra McEwan), til tross for at flere har stått på leselisten i åresvis. Jeg har med meg Emma Donoghue sin Room på kindle, og har lastet inn utdrag fra flere av bøkene du nevner som er aktuelle mtp denne månedens Booker-langliste. Foreløpig er det noen andre titler som frister mest, Your Heart Is a Muscle the Size of a Fist av Yunil Bata , Homegoing av Yaa Gyasi, og Beatlebone av Kevin Barry. Har du lest noen av dem? Det blir spennende i slutten av juli.

  • Tre ukers båttur – så herlig! Bøkene jeg snakker om ovenfor er utrolig forskjellige, så det er en kjempeidé å laste ned samples på Kindle..
   Jeg leste Beatlebone tidligere i vår og selv om den har en del fine kvaliteter, ble jeg likevel ikke så begeistret. Det opplevdes litt som å koke suppe på en (John Lennon) spiker. Men bevares, boken har fått flotte kritikker og mye handler jo om kjemi – –
   Jeg har lest mye bra om Homegoing og Your Heart is a Muscle.. og det viser jo bredden av amerikansk litteratur idag; at du har så mange interessante bøker som blir skrevet av nye amerikanere med bakgrunn i en annen kultur.
   Ha en super ferie, Silje 🙂

 2. He-heeeey, gleder meg til å høre om McCann-novellene! Selv gikk jeg på en smell underveis i Danseren, men Twin Tower-boka hvis tittel jeg ikke husker, er for alltid i mitt bokhjerte. God sommer!

  • Jeg har ikke lest Danseren. Men syns som deg at Twin Towers boken hans; Let the Great World Spin er fantastisk!! Transatlantic som kom i 2013 var også helt vidunderlig, den også består kanskje fire noveller eller noe i den duren. 🙂

   God sommer! 🙂

 3. God sommer, Clementine!

  Eg har lånt fleire moglege Booker-bøker på biblioteket, og har McCann-novellene liggande. Det er spennande å velge ut bøker og håpe at ei eller fleire hamner på lista. Gler meg til langlista kjem ut!

  • I «gamle dager» – før amerikanerene ble inkludert i Bookerprisen var det mer å forvente at tidligere nominerte ville dukke opp på listene igjen. Nå er jeg ikke så sikker. Amerika er en så massiv gamechanger, og mange av verdens beste forfattere bor der, så de gode gamle britene blir nødvendigvis stilt litt i skyggen. I tillegg leser juryen så mange bøker som ikke er utgitt enda — det er vanskeligere enn noensinne å gjette på longlist. Men glede oss — det kan vi jo! Jeg også gleder meg veldig til å se den nye listen, og håper at bøkene er litt mer leservennlige enn ifjor, slik at de blir lettere å presentere for leserene våre. 😀
   God sommer Elida! <3

 4. Forrige gang inspirerte du meg til å begynne på Spill Simmer Falter Wither. Denne gangen falt valget på The Gustav Sonata. Jeg visste den kom til å være fin, men jeg ante ikke at den skulle være så fengende. Klarer knapt å legge den fra meg. Du bør blogge oftere, for leselysten min kommer som regel tilbake etter å ha vært innom her.

  Nå er det snart tid for å gjette hvilke 13 romaner som havner på longlist – men det tar tid å pløye gjennom alle alternativene og velge ut 13. Gleder meg veldig til å se listen neste uke.

  • Tusen takk kjære deg.. så glad jeg er for at du liker The Gustav Sonata. Og Rose Tremain har skrevet mange andre vakre bøker.

   Jeg skal blogge litt mer fremover fordi jeg kommer til å ha litt mer tid fremover 🙂

   Ja, nå er det snart tid for Booker Longlist.. det er jo blitt rimelig complicated å gjette noe som helst nå.. men som deg gleder jeg meg veldig til listen.

   Klem og god sommer videre xx

 5. Åh, her var det mange interessante titler! Rose Tremain er virkelig en spennende forfatter, hun har jeg som ambisjon om å lese flere bøker av. Music and Silence er jo fortreffelig, og jeg har lenge hatt The Colour liggende på kindlen. Jeg hadde ikke fått med meg The Gustav Sonata, så den skal jeg sjekke ut.

  I sommer har jeg lest Siri Hustvedt, Emma Clines The Girls, Sarah Moss, samt snust litt på Stephen Fry og Our Mutual Friend av Dickens (men den er jo så laaaang!). Ellers er jeg også godt i gang med The Wicked Boy av Kate Summerscale og The Rehearsel av Eleanor Catton. Begge to er veldig gode, og veldig ulike. Og sommeren er ikke over enda! Det er så fint med ordentlig lesetid.

  • Jeg elsker Rose Tremain — og Music og Silence er en av de bøkene jeg bare er utrolig glad i.
   Skal si du leser variert i sommer! Veldig spent på hvordan The Rehearsal av Eleanor Catton er – du minnet meg nå om at den er på leselisten min, jeg har utrolig lyst å lese mer av henne. Kate Summerscale kjenner jeg ikke.
   Stephen Fry må jo være bortimot perfekt sommerlektyre..- som du sier det er så herlig med ordentlig lesetid! God sensommer videre 🙂

Leave a Comment