Stjerneforfatter David Mitchell i Oslo 28 mai med en sjelden gave til ettertiden-

En av Storbrittanias største forfattere kommer til Oslo med en gave til ettertiden.

En av Storbrittanias største forfattere kommer til Oslo med en sjelden gave til ettertiden. Bli med på begivenheten!

David Mitchell kommer til Oslo for å overlevere en gave til ettertiden.

Mange av dere vet sikkert allerede at et fremtidig bibliotek begynte å vokse frem i Oslo ifjor. Det er den skotske kunstneren Katie Paterson som står bak Framtidsbiblioteket (Future Library). Tusen trær er blitt plantet i Nordmarka. Om hundre år skal disse trærene felles for å bli papir til en bokantalogi. Hvert år skal en kjent forfatter bidra med en ny tekst til denne samlingen. Alle vil være uleste, upubliserte manuskripter som skal oppbevares i et eget rom i det nye Deichmanske Bibliotek i Bjørvika, inntil de blir publisert i 2114. Dette rommet er designet av kunstneren i samarbeid med arkitektene av Deichmanske; vil bli utformet av trær fra skogen i Nordmarka og er ment å være et “stille rom”.  Det blir utrolig morsomt å se det spesielle stedet når det flotte nye hovedbiblioteket vårt står ferdig om to år.

 

David Mitchell er valgt til årets forfatter og han kommer til Oslo i slutten av mai. Mitchell trenger trolig ingen introduksjon her på bloggen. Forfatteren av Cloud Atlas, The Thousand Autumns of Jacob de Zoet, number9dream og the Bone Clocks er en Storbrittanias mest kjente forfattere, oppskattet både av kritikere og lesere. Geniærklært av New York Times og kåret til en av verdens 100 mest innflydelsesrike mennesker av Time Magazine i 2007. Mitchell har en fortellerglede, intelligens og fantasi som alltid fortryller, og for meg er en ny bok eller novelle fra ham alltid en happening. Men til forskjell fra hans siste bok, Slade House, vil den nye teksten hans altså aldri bli lest hverken av deg eller meg. Dette er hans gave til ettertiden.

Prosjektet åpnet i fjor med Margaret Atwood. Hun ble valgt av kunstneren sammen med styret i Framtidsbibliotekets stiftelse. Det sier mye om visjonen og ambisjonene til stiftelsen at de valgte Atwood, som er en av verdens mest berømte forfattere.  Og det sier mye om prosjektet at Atwood bestemte seg for å satse på det og delta. Jeg forstår henne godt. Det er et herlig konsept. Tanken på å samle 100 tekster gjennom 100 år av våre fremste forfattere som vil bli åpnet på en og samme gang i 2014 er uendelig vakker. Og å plante 1000 trær som papiret skal lages av, er en stofflig og fin måte å danne en sirkel fra begynnelse av en bok til sluttproduktet er ferdig. I intervjuet med David Mitchell nedenfor kommenterer han akkurat dette ved påpeke at sidene i en bok på engelsk heter “leaves” – blad – akkurat som bladene på et tre.  Han forteller også at det var både  “intimidating… daunting.. scary”  (!) å følge etter Margaret Atwood. Mitchell nevnere også det håpefulle i prosjektet, og at det er en lys motvekt til dystopiske fremtidssyn.

David Mitchell skal være i Norge noen dager når han kommer, og har først to offentlige samtaler ved Norsk Litterarurfestival i Lillehammer med forskjellig innfallsvinkel; en med hans norske oversetter Stian Omland onsdag 25 mai og en annen med forfatteren Maja Lunde og forfatter, kritiker og tidligere Granta redaktør John Freeman fredag 27 mai. Begge blir garantert interessante konversasjoner.

Likevel vil jeg si at det er ganske unik hendelse som vil skje lørdag 28 mai når David Mitchell som den andre forfatteren i det som kommer til å bli en lang rekke, skal overrekke manuskriptet sitt til fremtidens bibliotek i Oslo.

SLIK BLIR PROGRAMMET; DET ER ÅPENT FOR PUBLIKUM OG GRATIS:

Om formiddagen er det en tur inn til Framtidsbibliotek skogen i Nordmarka sammen med Mitchell. Oppmøte kl 10:30 ved Frognerseteren stasjon. Turen tar omtrent en halvtime og hvis du tar med en kopp, vil du få servert kaffe!  I skogen kommer Mitchell til å lese en selvvalgt tekst. Du vil være tilbake på Frognerseter stasjon ca kl 12:30.

Senere på dagen, kl 15:00, er det en samtale med kunstneren Katie Paterson og David Mitchell moderert av Anne Hilde Neset på Deichmanske Bibliotek; (Arne Garborgs plass 4). Det er en fin mulighet til å få belyst prosjektet – å høre tankene bak fremtidsbiblioteket fra den skotske kunstneren og hvordan Mitchell har tilnærmet seg konseptet og spunnet videre på alle assosiasjonene. Jeg håper mange av dere kan komme.

Framtidsbiblioteket er et poetisk litterært kunstverk som jeg tror alle dere lesere vil like å følge med på og støtte i årene fremover. Sannsynligvis vil denne årlige overrekkelsen av manuskripter fra noen av verdens mest spennende forfattere blir en av Norge sine viktigste litterære begivenheter fremover.   Til en dag.. om et århundre.. alle tekstene skal publiseres. Magisk!  Jeg får frysninger bare av tanken.

OK.  Da har jeg en del lenker til dere:
Framtidsbiblioteket hjemmeside
Future Library Facebook side — gå inn og lik!
Hand over ceremony 28 May – Facebook event
Norsk Litteraturfestival 24-29 mai i Lillehammer
Anmeldelse av The Bone Clocks her på bloggen
Omtale av Cloud Atlas også på bloggen

Relaterte innlegg:

Leave a Comment