Gratulerer Kate Atkinson : dronningen av Costaprisen!

kate-atkinson-port_2508399b

All hail the Queen of the Costa Prize!

Den vidunderlige forfatteren Kate Atkinson vant Costaprisen for skjønnlitteratur igår med boken A God in Ruins.  Hun har tidligere vunnet prisen i 1995 med Behind the Scenes at the Museum og i 2013 med Life After Life.   Costaprisen, Costa Book Awards, er en herlig litteraturpris som jeg mener er en av de aller beste på hele bokprishimmelen.  Jeg setter så stor pris på bredden med fem kategorier og balansen mellom velskrevet litteratur og pur, boblende leserglede.

Det er første gang en forfatter vinner Costaprisen tre ganger, og alle vi som er glad i forfatterskapet til Atkinson vet hvor fortjent dette er.  Life After Life (Liv etter liv på norsk) er en frydefullt uvanlig roman som skildrer livet til en kvinne, Ursula.  Den utforsker de forskjellige retningene livet til Ursula og familien ville ha utviklet seg, alt etter som hvordan skjebnen spiller inn. Vi får flere versjoner, mange motstridende, ut ifra viktige hendelser i livet.   Boken som Atkinson nå har vunnet Costaprisen for, A God in Ruins, kalles ikke en oppfølger, men en «companion book» til Life After Life.  Den omhandler livet til Ursula sin bror Teddy, som var jagerflyger under krigen.  Den er skrevet som en tradisjonell roman.  Det er viktig å påpeke at bøkene ikke må leses i rekkefølge.  Personlig syns jeg at Life After Life er en mer fascinerende bok på grunn av den dristige strukturen og innfallsvinkelen.  Begge bøkene deler likevel Atkinson sitt gudebenådede fortellertalent.  Anbefales varmt.

Costaprisen gis i fem forskjellige kategorier, og beste debut gikk til en av mine favorittbøker den siste måneden, The Loney av Andrew Michael Hurley.  Dette var en bok jeg virkelig koste meg med, til tross for at den kalles en «gotisk thriller».  Jeg ville heller ha kategorisert den som «perfekt å sitte inne med når det er uvær ute» bok. Det er en liten perle, og jeg lover å dele litt mer av den med dere snart.

Ellers gikk Costaprisen i kategorien for biografi til Andrea Wulf’s The Invention of Nature. Den omhandler Alexander von Humboldt; den kjente vitenskapsmannen fra attenhundretallet som blant annet inspirerte Darwin. Jeg har faktisk boken liggende foran meg på stuebordet hjemme, og gleder meg til å gå igang.  Dere som er glad i å lese biografier, burde forøvrig ta en titt på den inspirerende lesesirkelen til Moshonista som leser biografier i en rekke morsomme kategorier.

Den skotske poeten Don Paterson vant Costaprisen for lyrikk med 40 Sonnets og Frances Hardinge vant prisen for beste barnebok med The Lie Tree.

Nå som vinnerene av de fem kategoriene er kåret, vil en av dem bli  valgt til selveste Costa Prize Book of the Year.  Den blir kunngjort 26 januar.  Tidligere vinnere inkluderer Beowulf av Seamus Heaney, The Amber Spyglass av Philip Pullman, og Bring Up the Bodies av Hilary Mantel.  Ifjor vant H is for Hawk av Helen MacDonald.  Som dere ser kan altså bøker fra alle de fem kategoriene vinne årets bok.  Atkinson er selvsagt blitt favoritt i år med sine nå tre Costapriser, men alt er åpent.

 

 

Relaterte innlegg:

Leave a Comment