Julegavetips fra Costa! Gi en bok til jul!

cba2015-landscape-a3-red_499x353-2

Costaprisen er over oss, og de nominerte bøkene i fem forskjellige kategorier er rett og slett et perfekt sted å lete etter julegaver.  Jeg har allerede notert meg flere på min julegaveliste.  Du finner alle bøkene i karuseller nederst.

På romansiden er det et par jeg allerede har lest og som dere vil finne omtaler her på bloggen.  (Anne Enright og Kate Atkinson).  Ellers har jeg merket meg Spill, Simmer, Falter, Wither.  Sara Baume sin debutroman om vennskapet mellom en ensom herremann og hans enøyde hund, begge like sære, fra de forskjellige årstidene i Irland, høres magisk ut. Tittelen Spill, Simmer, Falter, Wither er som den observante leser allerede har skjønt et ordspill for spring, summer, fall, winter.  Som dere vet er jeg svak for irene, og en reise til Dublin i mai på litteraturfestivalen er noe jeg må få med meg i løpet av de neste årene.  Dessuten har jeg selv en hund med bare ett øye, så jeg tror at det er meningen at jeg skal lese denne.  ‘This book is like a flame in daylight: beautiful and unexpected. It packs a big effect for something that seems so slight, and almost hard to see.» (Anne Enright om debuten.  Hun er altså selv nominert til årets roman med The Green Road.)

En annen debut som virkelig har vakt oppsikt er The Loney, en gotisk thriller fra Morecombe Bay, som originalt ble utgitt av det lille Yorkshire-baserte forlaget Tartatus i et opplag på kun 300 bøker. En av de 300 bøkene ble lest av en redaktør i John Murray, et stort forlag under Hatchette paraplyen, og dermed var suksessen garantert.  Kritikere snubler over hverandre i begeistring og superlativene hagler over denne romanen.  «Masterly..instant classic..Wuthering Height-esque..superbly eerie..genius… not one to be missed».  Jeg har i hvertfall ikke lyst å gå glipp av festen, så denne har jeg allerede kjøpt til meg selv.  Tipper at begge mine døtre kommer til å lese den også.  Jeg skal gi tilbakemelding hva vi alle syns etter jul!

Biografien om Alexander von Humboldt skal pakkes inn til min far, og en kopi av den samme til mannen min (slik at jeg kan lese den selv).  Humboldt levde på Napoleons tid, og var en verdenskjent oppdager og vitenskapsmann.   Humboldt utforsket Syd Amerika, skrev om geografi/meterologi og i en tid der alle skulle katalogisere hver minste ting var han den aller første til å se på jorden som en helhet. Han forutså blant annet den menneskeskapte klimakrisen vi opplever idag.  Humboldt var en glitrende og visjonær stjerne av hans tid; omgangsvenn med Goethe og Thomas Jefferson kalte ham “one of the greatest ornaments of the age.”  Dessverre var han en av mange tyske forfattere og vitenskapsmenn som ble lagt i glemmeboken etter annen verdenskrig. Denne boken bringer ham frem i lyset igjen til alles glede.  «..beautifully researched, elegantly written, a thrilling intellectual odyssey»  (fra The Times). Høres ut som førsteklasses underholdning.

En annen biografi jeg skal få med meg er historien om Alice in Wonderland og Lewis Carroll, eller Charles Dodgson som han jo egentlig het. Dogson underviste i matematikk ved Oxford.  «Dodgson lived in a world of numbers; Lewis Carroll lived in a world of words. Dodgson’s life was an unbending routine of high table, high church and high seriousness, while Carroll could be found down a rabbit hole, in a land of puzzles, play and wild unpredictability.» (Francis Williams i The Telegraph).  Forfatteren er selv don på Oxford, hvilket gjør ham godt kvalifisert til å utforske temaet.  «Oxford is itself a kind of Wonderland where figures like Humpty Dumpty might be found sitting on any of the high walls, instructing students that “a word means just what I choose it to mean – neither more nor less”.  (igjen sitert fra The Telegraph).  Hvem som skal få denne boken slik at jeg kan lese den selv også, må vurderes.  Tror det må bli min søster.

Det er alltid verdt å se nøye på diktsamlingene Costa presenterer, ikke minst fordi det er ikke alltid like lett å holde seg oppdatert på disse fra avisene. Jeg pleier å kjøpe en bok hvert år.  Fremdeles har jeg ikke bestemt meg for hvilken det blir i år, men jeg tror at det må bli enten sonettene til Dan Paterson eller samlingen til Kate Miller, der alle diktene er forskjellige observasjoner.  Virker ulminnelig vakker.  Det er mulig at min mor vil bli glad for Millers lyrikk til jul,  men jeg må lese noen av diktene selv først for å være sikker.

Når det gjelder barn/ungdomsbøkene må jeg melde pass.. men kanskje noen lesere kan hjelpe oss?

Dere får ta en titt på bøkene nedenfor og besøk gjerne siden til Costaprisen Costa Book Awards for nærmere beskrivelser på hver enkelt bok.

God fornøyelse!

Her er de fire bøkene nominert til årets beste roman:

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Her er de fire nominerte romanene nominert til Beste Debut;  First Novel Award:

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Her er de fire biografiene som er nominert til Beste Biografi:

Denne bildekrusellen krever javaskript.

De fire nominerte samlingene til beste lyrikk;  Poetry Prize:

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Her er de fire bøkene nominert til beste barn/ungdomsbok:

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Relaterte innlegg:

4 Comments

 1. Det har gått litt trådt med lesingen i det siste, men dette innlegget ga meg voldsom leselyst igjen. Takk for alle tipsene, her var det mye jeg har lyst til å få med meg. Jeg tror jeg begynner med Spill, Simmer, Falter, Wither, men The Loney og biografiene om Humboldt og Carroll frister veldig også. Kanskje spesielt biografien om Humboldt – å lese om oppdagere og vitenskapsmenn er noe jeg er veldig glad i.

  • Du aner ikke hvor glad jeg er for å høre det! Og egentlig det samme med meg, for jeg fikk virkelig en vitamininnsprøyting med denne listen – som er helt herlig. Costaprisen holder nesten på å bli min nye yndlingspris fordi bøkene holder vanligvis høyt nivå og er samtidig så ENJOYABLE! Det liker vi!
   Tror vi skal lese de samme bøkene.. gleder meg til det. Jeg er dypt inne i The Loney og den er super så langt – –

 2. «The Loney» har jeg også kjøpt til Kindle, og tter et par hektiske måneder er det endelig tid for litt lystlesing igjen, så den skal leses i desember. Jeg ble oppmerksomhet på den på instagram, og siden omtalene var så gode måtte jeg kjøpe den. Også er ordet «gotisk» noe som ofte pirrer min leselyst. At du også «sammenlikner» den med en av mine favorittbøker, Wuthering Heights, gjør ikke lysten mindre.

  «The Girl in the Red Coat» er også en bok som står på leselisten, har sett flere anbefale den på engelsk.

  • Ja the Loney er helt super! Omtale kommer snart… Utrolig stemningsfull!

   Jeg også gleder meg til The Girl in the Red Coat!

   La oss ta en lunsj snart 🙂 nå er det lenge siden vi har sett hverandre! Cxx

Leave a Comment