A Brief History of Seven Killings vinner Bookerprisen

En glad og nybakt vinner av Bookerprisen!

En glad og nybakt vinner av Bookerprisen!

A Brief History of Seven Killings av Marlon James har nettopp vunnet Man Bookerprisen 2015.  James blir den aller første vinneren av Bookerprisen fra Jamaica.  Det er et flott valg.

Romanen er rett og slett blendende original. Mordforsøket på Bob Marley i desember 1976 er handlingen alt sentreres rundt, eller springer ut fra. Men boken favner meget bredere. Den er uvanlig ambisiøs i sin struktur, med et kaleidoskop av fortellerstemmer bestående av forskjellige gjengmedlemmer, politikere, CIA agenter og journalister. Alle disse individuelle stemmene danner sammen et storartet bilde som gir et fascinerende innblikk i gjengkriger/politiske spill fra Jamaica på sytti-tallet.

Det er et modig valg av juryen. Først og fremst fordi boken er så voldelig. Det er vanskelig å lese så detaljerte beskrivelser om mord og voldtekter. Det er langt mer en syv mord i boken, og det er all slags mord. Tilfeldig mord, sakte detaljert mord, kaldt raseri eller hjerteskjærende mord. Boken er av denne grunn ikke for alle. Juryleder Michael Wood spøkte med at dette er ikke noe han ville gitt til sin egen mor, fordi hun antagelig hadde gitt opp etter et par sider på grunn av all banningen.

A Brief History of Seven Killings er også et modig valg fra juryen fordi boken er krevende for leseren med selve bredden, med sitt enorme persongalleri og med et tema som ikke har hastverk med å etablere seg. Det er over 75 mennesker å holde orden på.  (Deler av dialogen er også i klingende “patois”). Alle karakterene er samtidig nettopp det som gjør boken så levende og morsom å lese. Reggae gjennomsyrer boken, noe James kommenterte i vinnertalen sin. ”The reggae singers Bob Marley and Peter Tosh were the first to recognise that the voice coming out our mouths was a legitimate voice for fiction and poetry.»

Juryen i år har gjort en formidabel jobb. Både årets Longlist og årets Shortlist har vært preget av bøker som har våget å belyse vanskelig sider ved samfunnet. Den gjør Bookerprisen spennende og relevant.   At juryen nå viderefører denne uredde og konfronterende linjen, er beundringsverdig. Vi fikk vite i uttalelsene fra juryen at de brukte kun to timer på den enstemmige avgjørelsen. Det sier noe om at juryen var soleklare i sin beslutning og at det var bred enighet om vinneren.

“It is a crime novel that moves beyond the world of crime and takes us deep into a recent history we know far too little about,” sa Michael Wood. “It moves at terrific pace and will come to be seen as a classic of our times.” Boken har “a liveliness in the wit of the writing that’s a little more cheery than a few of the other books”. Akkurat det samme opplevde jeg; det absurde å til de grader hygge meg med en bok som har så mye grusomhet i seg. Svaret ligger i alle de forskjellige stemmene, den muntlige fortellertradisjonen som James har forsøkt å gjenskape.

Det er lenge siden jeg har vært så begeistret for måten juryen har jobbet på og for den glitrende vinneren.  Dette blir en populær vinner i bokbransjen og blant lesere også.

Gratulerer så mye til Marlon James!

Les Bookerprisvinneren med oss nå! A Brief History of Seven Killings er månedens bok i vår Bookerpris Readalong.

Relaterte innlegg:

16 Comments

 1. Akkurat som vi spådde!
  Det var ingen bombe, og selv om valget på mange måter er, som du sier, modig, føler jeg også at det var uungåelig. Jeg vet jeg har hengt meg opp i disse 3 lesningene juryen må gjøre, men siden jeg for første gang nesten har lest hele kortlista, kan jeg også for første gang, mene noe om valget.

  Altså – i mine øyne er dette den eneste boka på shortlist som tålte 3 lesninger (forbehold om Sahota og McCarthy – ikke ferdiglest). Jeg likte Little Life bedre, men tror til og med jeg ville blitt lei etter 3 runder. Jeg ville blitt sur etter 3 runder. Jude ville gått meg på nervene. Synes hverken Tyler eller Obioma var komplekse nok til utallige gjenlesninger, so there you go. Grattis til James. Nå blir jeg med tid og stunder nødt til å lese på nytt -)

  • Ja, for meg er dette absolutt et tilfelle at av den beste boken vant. Er utrolig enig i det du sier om å lese 3 ganger, og det er jo noe man med fordel kan med A Brief History of Seven Killings fordi den er så kompleks og sprer seg utover i alle retninger. Samtidig går den i dybden. Nei, et strålende valg!

   Det er jo ofte at juryen har interne greier som gjør at man får vinnere som ingen forstår noe av, og at den allment oppfattede beste boken ikke vinner. Den negative gruppedynamikken har heldigvis ikke vært tilstede i år og det er morsomt at juryen bestemte seg så raskt! Jeg skal også lese denne boken på nytt 🙂

 2. Jeg rakk 40 sider av denne før vinneren ble annonsert, så var i det minste i gang 🙂

  Selv om jeg ikke hadde lest mer enn to av bøkene på forhånd, har jeg lest veldig mye -om- dem i år, og var rimelig sikker på at dette var vinneren.
  Jeg har virkelig blitt bitt av basillen i år, så neste år skal jeg ha Booker som lesemål i løpet av året. Takk for inspirasjonen!

  • Så fantastisk Elisabeth! Ja er man først blitt bitt av Booker-basillen er det ikke lett å bli kvitt den. Og det blir bare morsommere og morsommere for hvert år som går, og som referanserammen av Bookerbøker man har lest blir større!
   Glad for at du er fornøyd med vinneren 🙂 🙂

   • Ble ikke helt til at jeg kom gjennom denne boka i oktober gitt, men innen november er omme, skal jeg være i mål tror jeg.

    Liker den veldig godt, men er en utålmodig leser om dagen, og greier ikke sitte lenge nok om gangen med samme bok til at det monner med en murstein som denne. Ca 200 sider inn nå, men leser fremdeles andre ting samtidig.

 3. Ja, ingen overraskelse, og gleder meg enda mer til å fortsette med boken nå. Jeg fant plutselig en lenke som jeg hadde tilgang til minutter før kunngjøringen i går kveld. Jeg syntes det var litt vittig at juryformannen plutselig annonserte vinneren ved å trekke frem boken, mens han sa noe morsomt. Det hele virker jo veldig formelt, mens akkurat det øyeblikket var veldig uformelt:-)
  Og The Wire kan absolutt anbefales. Lenge siden jeg og min samboer har delt så stor entusiasme rundt en TV-serie.

  • Nei ingen overraskelse her, – annet enn at det ikke var noen overraskelse – for det er som sagt rett som det er at juryen forbløffer omverdenen med kryptiske valg, eller valg omverdenen er uenig i.
   Jeg så også den måten juryformannen presenterte vinneren på, og et sekund var jeg usikker på om det var vinneren for det kom så plutselig og var så uhøytidelig!
   Da gleder jeg meg til The Wire utover vinteren! 🙂 Takk for tips 🙂

 4. Kjempefornøyd med at min favoritt vant! Litt overrasket (veldig positivt som sådan) da jeg leste i The Guardian at avgjørelsen var enstemmig, jeg ville ventet at noen av dommerne var team Little Life, som jo også ville vært et modig valg. Synes Woods kommentar på banningen/volden var fin: “My mother would not have got beyond the first few pages, because of the swearing,” he said. “Another reaction to people who say they don’t want to read this kind of thing is ‘it is very good for them to read it’.” Likevel, jeg kommer ikke til å anbefale denne boka til mormor 😉

  • Jeg vet at dette var din favoritt og ekstra hyggelig derfor at den vant!! 🙂 Jeg tror at det var mange som hadde denne som favoritt, og utrolig morsomt at den faktisk vant. Helt fortjent i mine øyne.

   Det forauser meg ikke at det var enstemmig. Jeg tror at jeg så for meg at hvis juryen som gruppe først begynte å være uenige internt om James og Yanagihara sine bøker, ville de ikke gå for noen av dem og heller velge The Year of The Runaways. For A Brief History of Seven Killings og A Little Life er så outrerte at det var litt binært, enten er man «all in» eller så er man out. Personlig ser jeg mange flotte kvaliteter i A Little Life, men jeg mener at både ABHOSK og også Runaways er bedre bøker.

 5. Gratulerer til James, Jamaica og reggaetown.:) Dette var veld en boka på lista jeg best husker som en interessant bok. Har jo ikke lest noen av dem, men det kommer sikkert en oversettelse hvis jeg ikke bryter meg på engelsken..

  • Ja, er det ikke flott med en vinner fra James og Jamaica?! Det er en overveldende bok.. den blir helt sikkert oversatt til norsk raskt nå, og språket i boken er fra tid til annen såpass vanskelig, fordi det er så mange lokale ord, og dialekt, at det kan være lurt å vente på den norske oversettelsen 🙂 Vel verd å lese!

 6. Yes!

  Som du sier, den eneste overraskelsen er mangelen på en overraskelse. Jeg tenkte at denne kanskje ble for «opplagt», men det betyr jo egentlig bare at den rett og slett er best (selv om jeg er fan av Yanagihara, innser jeg at A Little Life er mer ujevn). Er kun litt over halvveis i Seven Killings selv, satt litt fast i en periode, men nå har jeg kommet inn i rytmen igjen (og ler forøvrig overraskende mye). Gleder meg til å lese resten.

  • OG! Takk for link til Obama/Robinson, veldig interresant og også, som du sier, nydelig. Fikk bare lyst til å lese alt sammen på nytt, og ser virkelig fram til essays.

   • Ja, man vet aldri med en jury, og hvordan dialogen/maktkampen/dynamikken er. Men moromt at Seven Killings vant, som fortjent. Boken løsner litt halvveis, fordi den er lettere å forstå hva James forsøker å gjøre.

    Fint at du likte artikkelen. Fascinerende med Obama og Robinson.. jeg også gleder meg til å lese essays! 🙂

 7. Litt sen kommentar – er omtrent midt i. Et fyrverkeri av en roman, til tider ekstremt vond å lese – all denne volden. Men blir nok ferdig!

  • Ja, fyrverkeri er virkelig ordet. Den er som du sier til tider vond å lese. Boken har jo mye humor, men likevel.. det er ganske svart. Noe av det jeg likte best var den følelsen av å bli tatt inn i en (heldigvis) helt annen tilværelse enn min egen; hvor overbevisende det er, og hvor overveldende med alle disse fortellerstemmene. Hvis du er omtrent midt i, blir heldigvis persongalleriet redusert mer og mer – det gir boken mer dybde og den blir ikke fullt så heseblesende.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Lesefesten fortsetter! | siljes skriblerier - […] James. Begge skal leses i  forbindelse med lesesirkler denne måneden ; Bokhyllelesingen og Man Booker Read Along. Av taktiske…

Leave a Comment