Hvem vinner Man Bookerprisen i morgen?

_85545072_booker-six-split

Spente forfattere! Fra høyre hjørne, med klokken: Sahota, Tyler, McCarthy, Obioma, Yanagihara, James.

Vinneren av Man Bookerprisen 2015 kunngjøres tirsdag aften og med bare timer igjen er det vill spekuleringen av hvem som vil vinne rundt omkring på nettet.

Kan jeg med en gang si at vinneren i år er selve Shortlisten, som er aktuell, uvanlig utfordrende og sterk. Det er bøker som speiler problematiske sider ved samfunnet vårt. Enten det er mord, overgrep mot barn, selvskading, eller større tema som fattigdom, immigrasjon og identitet. Disse seks bøkene er tankevekkende, forstyrrende, urovekkende. Det er en etnisk variert og geografisk balansert liste som viser den vidunderlige bredden til skjønnlitteratur idag.  Og ikke minst relevansen til samtidslitteratur. Den hedres som en av de bedre Shortlistene Bookerprisen har presentert.

Her er de seks nominerte:

• Marlon James (Jamaica), A Brief History of Seven Killings
• Tom McCarthy (UK), Satin Island
• Chigozie Obioma (Nigeria), The Fishermen
• Sunjeev Sahota (UK), The Year of the Runaways
• Anne Tyler (US), A Spool of Blue Thread
• Hanya Yanagihara (US), A Little Life

Ytterpunktene: Satin Island er et eksperimentelt portrett av vår tid skrevet av tidliger Bookerpris Shortlist nominerte Tom McCarthy.  Den er avant-garde og fascinerende, men for mange lesere er den bent frem uforståelig,  På helt den andre enden av lesbarhet-skalaen finner vi A Spool of Blue Thread. Listens mest main-stream roman er også den så langt best-selgende. Det er fristende å tenke at en jury som har satt sammen en så balansert liste som i år, ikke kommer til å kåre en av disse to ytterpunktene som vinner. Hvis Satin Island skulle vinne, ville det være et virkelig oppsiktsvekkende litterært valg. Og å gi seieren til A Spool of Blue Thread, vil kanskje oppleves som et aldri så lite antiklimaks etter en så urolig og utfordrende Shortlist som vi har i år.

Den afrikanske tradisjonen: The Fishermen bærer tydelig med seg tradisjonen til Chinua Achebe. Achebe vant den internasjonale Bookerprisen i 2007. Vi må helt tilbake til 1999 sist en bok fra det afrikanske kontinentet vant Bookerprisen, med fantastiske Disgrace av Coetzee. Så en vinner derfra er etterlengtet. Spørsmålet er om juryen anser at denne boken ikke bare god nok til å vinne, men at den også er bedre enn de andre på Shortlist.

Den store favoritten: A Little Life av Yanagihara. Boken om fire venner i New York, og den grusomme oppveksten til en av dem, Jude, har fått masse blest. Overgrep mot barn og selvskading er viktige, uvanlige tema som her blir solid satt på dagsorden. Det høye antall amerikanere på Longlist er også verd å merke seg ford det viser at amerikanerene endelig er blitt tatt inn i varmen blant the litterati i London. Blir Yanagihara den første amerikaneren som vinner Bookerprisen?

Den glitrende utfordreren: A Brief History of Seven Killings. Månedens bok her på bloggen. En selvsikker og gjennomført roman som skildrer Jamaica på sytti-tallet, med mordforsøket på Bob Marley som et organiserende element. Skarp, ambisiøs og voldelig blanding av gjengdynamikk og lokal politikk. Mer enn god nok til å vinne prisen. En forfatter fra lille Jamaica vil demonstrere hvorfor det var riktig å åpne Bookerprisen for alle bøker skrevet i original på engelsk.

Se opp for: The Year of the Runaways. Boken om bengalske immigranter til Sheffield imponerer. Det er et hyperaktuelt tema om sårbarheten til ulovlige immigranter. Immigrasjon har vært et hett tema på Bookerpris listene de siste årene, og nå i 2015 er det blitt Europas politisk største utfordring. The Year of the Runaways speiler dette. Boken som også tar leseren tilbake til mennenes bakgrunn i India, ivaretar Bookerprisens tradisjon med postkolonialisme. Sahota er i tillegg britisk hvilket vil være populært med et hjemmepublikum som er redd for at prisen holder på å miste sin særegne identitet.

Konklusjon: Det er åpent i år. Sannsynligvis er det nå et spørsmål om intern dynamikk. Både A Brief History of Seven Killings og A Little Life er oppsiktsvekkende og svært blendende romaner. Det er mulig at juryen vil dras som en magnet mot en av dem. Men hvis det blir uenighet internt i juryen, er The Year of the Runaways romanen alle vil kunne samle seg om.

 

Relaterte innlegg:

10 Comments

 1. Jeg har mest tro på A Brief History of Seven Killings med The Year of the Runaways som en joker. Når jeg leser det du skriver får jeg neste mest tro på sistnevnte. Det blir spennende. Er forøvrig glad for at jeg valgte akkurat i år til å lese Booker-bøker siden du sier at shortlisten er spesielt sterk og variert i år. Jeg har foreløpig kun lest The Fishermen, er halvveis inn i A Spool of Blue Thread og 60 sider inn i ABHOSK.

  Jeg har i tillegg begynt å se TV-serien The Wire som har lik tematikk til sistnevnte bok. Har også sett en del som har sammenlignet de to. Lurte på om det kunne bli litt i overkant, men foreløpig er det bare positivt å lese og se dem samtidig. Det er riktignok Baltimore på 2000-tallet, men likt type miljø og veldig mange ulike karakterer.

  Hvilke har du lest og hva er din personlige favoritt så langt?

  • Jeg har lest alle bøkene nå, men ikke alle helt ferdig 🙂 Min favoritt? Hmm, det er vanskelig, de spiller på så mange ulike strenger. Fishermen er så vakker, ABHOSK er bare spektakulær, The Runaways så levende og gripende, A Little Life knusende.

   Morsomt det du sier om the Wire, det ante jeg ikke! Nå fikk jeg skikkelig lyst til å se den serien.

 2. Jeg har også tenkt en del på på at The Year of the Runaways, nok vil være en ganske safe bet. Det er jo en stund siden forrige «india-bok» også (2008), dog ikke like lenge som Afrika som du påpeker. Håper av egoistiske grunner at den ikke vinner, jeg har ikke lest den (og ikke har så fryktelig lyst, den høres kanskje litt kjedelig ut? Føler i alle fall at jeg har lest det før).

  Hadde syntes det var supergøy hvis A Little Life vant, men vet ikke om jeg klarer å tro på det. Har også en liten følelse av at Blue Thread kommer til å stikke av med seieren, men klarer ikke helt å begrunne den..

  (Ellers er jeg halvveis i Seven Killings, og er fremdeles ikke helt bergtatt, selv om den jo er veldig god).

  • Ja, The Year of the Runaways er ikke like iøynefallende som A Little Life og Brief History of Seven Killings, men den har mange kvaliteter. Og A Little Life og ABHOSK har splittet mange lesere, spesielt A Little Life. Så alt kommer an på hvor enig juryen har vært.
   Så leste forresten en nydelig samtale mellom Barack Obama og Marilynne Robinson i avisen igår som jeg hadde lyst til å dele med deg:
   http://www2.nybooks.com/articles/s3/2015/nov/05/president-obama-marilynne-robinson-conversation.html
   Jeg skal poste den i Lila innlegget mitt også 🙂

 3. Jeg har kun lest ytterpunktene, men jeg tror heller ikke vinneren blir en av dem. Personlig blir jeg godt fornøyd hvis Satin Island vinner. Jeg håper ikke Blue stikker av med seieren. Både James og Sahota tror jeg kan være gode valg. Samtidig er det en stor del av meg som heier på Yanagihara, utelukkende pga The People in the Trees, selv om hun ikke vil vinne på grunn av den boken. Det blir spennende å se i morgen.

  • Ja jeg er enig i at både Sahota og James ville være glimrende vinnere! Og det ville være fint med en vinner fra Afrika, selv om jeg syns at The Fishermen ikke er på nivå med de to. A Little Life er jeg litt mer ambivalent om, syns den er litt ujevn rent litterært. Nå er det bare timer igjen!

 4. Håpet i meg seier Obioma. Den har vore favoritten min sidan første dag. Realisten i meg seier Yanagihara.

  Det blir veldig spennande i morgon kveld 🙂

  • Obioma har skrevet en vakker bok, og det er imponerende at det er hans debut! 🙂
   Ja det blir spennende å se hvem som vinner om bare noen timer!

 5. Nå 50s inn i Sahota, mangler jeg bare å lese Satin Island. Det betyr at jeg er ganske sikker på at Satin vinner. Sånn er livet i denne navlen -)

  Men:
  Hvis jeg ser bort fra trua om et univers i bane rundt meg selv, går jeg for Seven Killings. Det er basert på alle gangene juryen må lese. Den er så lang og kompleks at jeg gjetter på at den vil framstå som ei ny bok ved hvert forsøk. Idealistisk sett burde jeg selv også lese den noen ganger til. Etter ca 50t (mye tilbakespoling, egentlig 28) sitter jeg vel igjen med ca 6t forståelse.

  Etter hjertet håper jeg på Little Life – med Spool på andre, en rekkefølge, jeg tror, Sahota, blander seg inn i. Etter 50s liker jeg den godt – til tross for at det, foreløpig, er mye typisk/har lest før/immigrant greier. Andre kapittel minnet meg så mye om Simon Strangers ungdomsbok Barsakh (ikke en favoritt) i tematikk/opplegg at jeg brukte en hel tvangslesingskafe på 45s. Heldigvis mye bedre språk (som dessverre vanskeliggjøres ved at forfatteren går utifra at jeg er helbevandret innen indisk landsmål).

  Det blir spennende!

  • Det blir virkelig spennende å se hvem som vinner.
   Men enig i tankegangen din rundt Seven Killings. Selv hadde jeg valgt enten den eller The Year of the Runaways, rett og slett fordi jeg syns at de er bedre bøker enn A Little Life. Men A Little Life har fått utrolig mye medvind og blest..

   Bookerpris juryen liker å gå egne veier, og det er mange flotte bøker på listen iår, så who knows — Kanskje blir det Tyler eller Obioma? Eller McCarthy? 😀 😀

Leave a Comment