A Brief History of Seven Killings ; Readalong oktober

Voldsomt og imponerende fra Jamaica.

Voldsomt og imponerende fra Jamaica.

Med A Brief History of Seven Killings av Marlon James åpner vi Readalong lesingen av årets Bookerpris Shortlist bokstavelig talt med et pang! Og jeg tror dette er definisjonen av hvorfor bare det å lese om noe, “armchair travelling”, ofte er å foretrekke fremfor å oppleve det personlig.

Denne imponerende og blendende romanen tar oss til Jamaica på sytti-tallet. Historien er hverken “brief” eller har “seven killings”. Tvert imot strekker denne episke fortellingen seg over syv hundre sider med så mye vold og så mange drap at man raskt mister tellingen, og med et persongalleri så svimlende at bare karakteroversikten i begynnelsen av boken er på over fire sider. Dette er ikke for den sarte leser, men for de av dere som er klar for «a wild ride», er dette en leseropplevelse man neppe glemmer.

Boken baserer seg på et par sanne hendelser og spinner rundt disse. I 1976 skal det være valg, og Jamaica koker over av vold, fattigdom og splid mellom forskjellige gjengmiljøer og politiske partier. Bob Marley er blitt dradd inn i dette minefeltet rett og slett fordi han er så kjent. For å “roe gemyttene” skal Marley spille på en konsert; The Smile Jamaica Concert. Men to dager før konserten stormer syv menn inn i huset hans for å drepe ham. Marley, konen, og manageren hans blir skadet men alle tre overlever.

Romanen tar utgangspunkt i den episoden, og går derfra dypt inn i gjengmiljøene på Jamaica. James ikke bare viser oss kaoset, han demonstrerer det med ulike stemmer som er umulig å holde orden på. Det er ikke så farlig, alt faller på plass etter hvert. Her er gjengmedlemmene Bam-Bam, Heckle, Demus og Weeper; don Josey Wales, don Shotta Sheriff , the “don of dons” Papa-Lo, Nina Burgess, spøkelset Sir Arthur George Jennings, CIA agenten Barry Diflorio, Rolling Stone journalisten Alex Pierce, prostituerte, flere gjengmedlemmer, flere CIA agenter, flere journalister,  filmskapere, politimenn osv. Det viktigste er ikke å skille alle stemmene fra hverandre, ikke stress, det er totaliteten av disse synspunktene som gir boken bredde og autoritet.

Den eneste personen som vi ikke hører fra er Bob Marley. Han er paradoksalt nok nesten mer tilstede ved sin fraværelse, og omtales gjennom hele boken som The Singer.  Kvinnen Nina Burgess blir vi opprinnelig kjent med da hun sitter hele dagen utenfor huset hans i håp om at han skal se henne og huske at de hadde sex en gang. Burgess dukker opp igjen og igjen gjennom boken, og er en av de virkelige minneverdige karakterene. Marlon James har uttalt at hun er hans “talerør” i boken. “I knew from the beginning that it would be a book that was told by its characters, that me as an author had no need to appear at all. The only time I appear in that book is as opinions that Nina Burgess [a sex worker character] has, especially about Jamaican society.” (fra intervju med Michelle Dean i GQ, 22 okt 2014).

Gjenglederen Josey Wales er en annen uforglemmelig karakter, og er faktisk basert på en ekte person, som denne artikkelen i The Telegraph forklarer: «In the mid-Eighties Lester Coke, the boss of Jamaica’s Tivoli Gardens neighbourhood, was the victim of a street robbery in Miami. He responded by tracking his assailant to a nearby crack house where he single-handedly killed everyone inside. The FBI only realised what had happened several years later. Their attempt to extradite Coke set in train a string of events that led to Coke being burned alive in a prison cell in Jamaica, his son Jah-T murdered while riding a scooter in central Kingston, and his youngest son, Christopher Coke, known as Dudus, becoming the boss of Tivoli Gardens

Med macho selvsikkerhet og beksvart humor beskriver A Brief History of Seven Killings en rå og brutal tidsalder i Jamaicas nære historie. Persongalleriet overvelder. Man blir sjokkert, og man blir fascinert. Det er et uromantisert innblikk i gjengmiljø jeg aldri har fått før, og det er en bok helt ulik alt annet jeg noensinne har lest.  James favner bredt, han går dypt, og han følger historien i flere tiår. De mange stemmene i boken danner tilsammen ikke en konsert, men en kakafoni av vold, narkotika, og fattigdom.

Det blir episk, det blir uforglemmelig, og ærlig talt, det kan godt bli en Bookerpris på denne boken, om mindre enn to uker.

Her er readers guide og diskusjonsspørsmål om A Brief History of Seven Killings fra Man Bookerpris sin hjemmeside. Vi leser denne i oktober.  Tirsdag 13 oktober kunngjøres vinneren av Bookerprisen og det blir månedens bok i november.

Les om Readalong Her!

Relaterte innlegg:

8 Comments

 1. Jeg er med – innimellom norske 2015 bøker :-). Det blir spennende å se hvem som vinner!

  • Så bra! Mye lesing på deg 🙂 Og gleder meg til å lese tankene dine om Lila.
   Vet du, i år blir det virkelig morsomt å se hvem som vinner. Det er en uvanlig flott Shortlist. Den er ikke lettvint, den er provoserende, den er mørk. Så jeg er veldig nyskjerrig på hvilken bok de kommer til å stemme til topps! Akkurat denne, Brief History of Seven Killings, har uten tvil en veldig god sjanse — men tør komitéen å velge noe som er så voldelig og «kult»?

 2. Jeg har planer om å henge meg på fremover.

  Har bestilt boka i papirformat i stedet for å ta den på e-bok, har fått inntrykk av at det kan være lurt, men litt usikker på hvor lang tid det tar før den er her. Bookdepository er billig, men ikke akkurat raske.

  Den overambisiøse planen om å lese hele kortlista innen 13. oktober faller uansett i vasken. Har greid to av dem til nå, ‘The Fishermen’ og ‘A Spool of Blue Thread’.
  Mulig jet hiver meg på ‘Satin Island’ på kindle mens jeg venter. De to andre mursteinene får vente litt til.

  • Fantastisk! Jeg tror det er en super idé å lese denne i papirformat, jeg holdt på å bli gal av å gå frem og tilbake til personoversikten på Kindle i begynnelsen av boken. Og det er lettere i papirformat å bla tilbake til forrige kapittel som omhandler de forskjellige karakterene for å forsøke å få en oversikt.

   — Det er jo noen ganske lange romaner på listen i år, så mye å strekke over på kort tid. Og det er jo bøker i år som biter fra seg og trenger litt «etterklang»!!! 🙂 Her på bloggen skal vi iallefall gå igjennom alle bøkene i ro og fred fremover 🙂

 3. Har kun kommet et par og tyve sider inn i denne. Regner med det kommer til å ta litt tid. Leser også norske 2015-bøker innimellom, og Anne Tyler på lydbok:-) denne boken virker utrolig spennende og interessant, så satser på å komme meg gjennom den uansett. Blir beroliget av at du skriver at det ikke er så farlig om man ikke har kontroll på karakterene hele tiden. Foreløpig føler jeg ikke at jeg får med meg alt som skjer heller, men skal ta det rolig og gi det litt tid.

 4. Ja, denne boken er virkelig et kaleidoskop, så man lese en god bit av den før man forstår mer hva det er James gjør. Språket blir også litt lettere etter hvert, i begynnelsen er deler av dialekten i selve dialogen så bred at noen av setningene forstod jeg ingenting av, uansett hvor mye jeg forsøkte. Men det løsner etter hvert som man blir vant til det. J

 5. Velger å tolke plasseringen som førstemann ut i readalong som en spådom om seier 😉

  Er ca 200 sider uti, og liker det jo så langt – om enn ikke riktig så godt som jeg trodde jeg skulle like det. Jeg er veldig, veldig, veldig glad i Tarantino og generelt sett i, vel, voldelige landskap i fiksjonen (jeg forguder f.eks Cormac McCarthy).

  Forøvrig angrer jeg litt på jeg leser den i papirform (!), har foreløpig ikke hatt behov for personoversikten, men savner muligheten til å trykke på ord å komme til wikipedia/ordbruk, da jeg sliter ganske mye med dialekten..

  • He he — vet du, jeg vil ikke spå i år– dette kan gå mange veier. Men denne boken er god nok til å vinne, det er jeg sikker på! 🙂

   Takk for at du nevner det med Kindle og ordbok.. det hadde jeg ikke tenkt på og det er et veldig godt poeng. Jeg har brukt ordbok funksjonen på Kindle mye på denne boken, og alle de lokale dialekt strofene står i ordboken, så det hjalp veldig. Det viser jo at det er fordeler og ulemper med begge versjonene.

   Jeg elsket den formuleringen din » voldelig landskap i fiksjonen» — meget understated og jeg skal annektere uttrykket med en gang! 🙂

Leave a Comment