Man Bookerprisens Shortlist 2015!

cf020bcf-0501-41b2-8a75-3e46f5b0ecf5-2060x1236

En ekstremt balansert liste som likevel ikke føles som et kompromiss!

Man Bookerprisens Shortlist 2015!

Da er Man Bookerprisens Shortlist her!  Det er en spennende og variert liste, noe som juryen også tydelig stolt påpeker : We re-read all 13 books on the longlist and in the process we rediscovered new pleasures in each. The writers on the shortlist present an extraordinary range of approaches to fiction. They come from very different cultures and are themselves at very different stages of their careers.’

Marlon James (Jamaica) –A Brief History of Seven Killings (Oneworld Publications)

Tom McCarthy (UK) –Satin Island (Jonathan Cape)

Chigozie Obioma (Nigeria)- The Fishermen (ONE, Pushkin Press)

Sunjeev Sahota (UK)- The Year of the Runaways (Picador)

Anne Tyler (US) –A Spool of Blue Thread (Chatto & Windus)

Hanya Yanagihara (US)- A Little Life (Picador)

Gratulerer til alle forfatterene! Det er en svært balansert liste som ikke uventet representerer svært forskjellig type bøker/skrivestil.

Longlist hadde et spenstig antall amerikaner, hele fem stykker. De eneste to kvinnene på Shortlisten i år er også de eneste to amerikanere som er kommet med.  Ved å bringe antallet ned til to på Shortlisten, viser juryen at den er lojal mot Bookerprisens geografiske tradisjon. To amerikanere, to fra Storbrittania og to fra andre nasjonaliteter er meget diplomatisk. Dette er en liste som vil betrygge alle dem som er urolig for at amerikanerene kupper showet.  Bookerprisens historie blir med andre ord trygt ivaretatt med dette. Her er et knippe bøker som vil belyse forskjellige sider av livet, forskjellige sider av verden, og forskjellige sider av litteratur. Her er en god blanding av type forfatter/type bok/tema/ skrivestil. Alt i god Man Bookerpris tradisjon

Årets favoritt blant betting firmaene så langt har vært A Little Life av Yanagihara.  Nå blir den trolig storfavoritt. Mens A Spool of Blue Thread av Anne Tyler er boken som så langt har solgt best.  Årets upset er ikke bare utelatelsen av Marilynne Robinson men også tidligere Bookerpris-vinner Anne Enright.  Det vil vekke oppsikt, men sannheten er jo at det ikke er uvanlig at mange av de mest kjente forbigås.  Tvert i mot.  Personlig er det nettopp noe av det jeg liker best med Bookerprisen, at den løfter frem så mange ukjente forfattere.  Enright og Robinson finner jeg frem til selv. Men Sunjeev Sahota eller Marlon James hadde jeg neppe funnet hvis ikke Bookerprisens lyskaster hadde falt på dem. Nå venter en ny hverdag for dem, med nye lesere, økte boksalg og intervjuer over hele verden.

Så jeg er happy med denne Shortlisten.  Selv om listen virker uvanlig nøye balansert for å gjøre alle til lags, så har den ikke noe følelse av kompromiss.  Det er tvertimot en svært modig og interessant liste.  Shortlist viderefører Longlist sin vilje til å utforske nye tema. Her er flere utfordrende og uvanlige bøker. Fire av de jeg «ønsket» meg på Shortlist er inkludert:  A Little Life/The Year of The Runaways/Satin Island og A Brief History of Seven Killings.  De er fint komplementert av A Spool of Blue Thread  og  The Fishermen.  Dette blir rett og slett veldig spennende å lese.

Uendelig vakre Lila er ikke kommet med, men det er absolutt en av bøkene fra Longlist 2015 som du har lyst til å lese, og den leser vi sammen på bloggen denne måneden.  Join us.

I morgen skal jeg legge ut program over Readalong over de seks bøkene på Shortlisten;  vi begynner i oktober. Jeg tror og håper at dere kommer til å like denne flotte listen; her burde være noe for en hver smak.  Så følg med utover, vi leser en bok i måneden, og jeg introduserer boken for dere!

Hva syns dere om Shortlist?  Forbauset?

Vinneren blir kåret tirsdag 13 oktober. 

 

 

 

Relaterte innlegg:

17 Comments

 1. Er litt overrasket over Lila, og synes det er synd for min egen del, for når tre så tykke bøker er på listen, må jeg bare sette i gang om jeg noengang skal komme gjennom dem:-) Er også litt overrasket over Anne Tyler, men den skal jeg jo lese uansett i lesesirkel. Jeg håper jeg liker den godt, siden jeg tenker den kom på bekostning av Clegg. Hadde en følelse av at Clegg ikke kom med, så er veldig glad jeg har lest den. Gleder meg også til å høre hva du synes om The Fishermen. Og så er jeg veldig spent om Ann Helen får noen på sin side ang. Satin Island! Akkurat nå holder jeg en knapp på A Brief History of Seven Killings som vinneren om en måned.

  • Ja ikke sant? Hvordan det er mulig å hoppe over Lila forstår jeg ikke. Verdens vakreste bok. Heldigvis leste jeg den for mange måneder siden, lenge nok til at jeg elsker den uansett priser (den vant forresten American Book Award)
   — Og Anne Tyler!!!! Hun hadde jeg som den svakeste på hele Longlisten, (lenge leve fordommer). Den virker bare mye mer vanlig enn resten av dette spennede selskapet. Som en av leserene mine som har lest den nettopp skrev på FB siden til Hardulest : «Overrasket over Anne Tyler. Joda, godt og artig skrevet, men tenkte vel ikke at den kunne være kandidat til noen litterær pris.» Jeg vet ikke hvorfor den er kommet med, men forstår kanskje mer når jeg har lest den?
   Det blir morsomt å lese fremover.. 🙂

 2. Dere har smittet meg med Booker-iveren, og plutselig føler jeg en voldsom trang til å ha lest hele shortlist før prisen deles ut.

  Med tanke på
  a)størrelsen på kortlistebøkene
  b)at jeg foreløpig er på 0/6
  c)timeplanen min fremover
  høres ikke dette ut som en spesielt gjennomførbar plan, men det går da an å forsøke.

  Så i går fikk jeg gravd frem og ladet opp min lenge forsømte Kindle og i dag har jeg begynt på The Fishermen. Så får vi se hvor langt jeg rekker på en måned.

  • Du aner ikke hvor glad jeg er for å høre det, Elisabeth. Det er virkelig viktig for meg å skape blest og entusiasme rundt Bookerpris-bøkene.

   Jeg elsker jo denne listen, og i går aftes var jeg sammen med min egen høyt oppskattede Bookerpris-klubb, vi er åtte damer som har lest hele Shortlisten (og en lang rekke Longlist bøker) sammen i femten år. Mange av disse var absolutt ikke slike bøker jeg ville ha valgt å lese selv, og ofte er det jo akkurat disse som utvider horisonten vår som leser.

   – Jeg har ofte lest hele Bookerpris Shortlisten før vinneren kåres. Men da har jeg jo gjerne allerede lest et par ifb Longlisten og shortlisten i år har noen murstener. Men så gøy å gå i gang og forsøke..!

   • Så gøy med Bookerpris-klubb, og imponerende at 8 stykker henger med hvert år på alle bøkene. Jeg har en lesesirkel der vi skal lese Tyler som sagt, og et par er på gli til å lese flere bøker fra kortlisten.

   • Ja, vi har hatt mye moro oppgjennom årene med alle disse bøkene 🙂 En av dem har nettopp lest Tyler og sa at den var herlig – en bok man koser seg med. Jeg håper boksirkelen din liker den. Hvordan ligger du an i lesingen nå Silje?

   • Bookerpris-klubb høres veldig gøy ut. Men du har jo nesten to, med en i blogglandia også 🙂

    Jeg holder på med fire bøker samtidig akkurat nå, og kjenner det er litt i overkant mange. Likevel har jeg lyst til å begynne på alt annet samtidig. Men kjenner at jeg trenger tid og ro for å begynne på en av mursteinene på kortlista, så før jeg kommer dit må jeg sette meg ned og fullføre i hvert fall noen av de jeg har begynt på. Hvis ikke blir jeg bare stressa, og stress skal det ikke være å lese 🙂

   • Ja, det skjønner jeg veldig godt. Det skal ikke være noe stress å lese disse bøkene, eller noen andre for den saks skyld. Høres ut som om det er en god idé å lese ferdig de du holder på med først! Jeg liker å lese flere bøker samtidig, men det går en grense hva man klarer å hoppe rundt i av bøker 🙂

 3. Jeg ser frem til read – alongen og henger meg på med de bøkene jeg har; Seven killings, Satin Island, Anne Tyler og A little life, samt Lila. De andre får jeg ha som ekstra.

  • Supert, Silje! Det var hyggelig 🙂 Jeg tenkte å begynne i oktober med A Brief History of Seven Killings. De bøkene du har tenkt å lese er jo utrolig forskjellige, blir morsomt å se hvilken du kommer til å like best.

 4. Jeg har kun lest The Fishermen, og har ikke bestemt meg helt for neste bok ut enda. A Spool of Blue Thread har jeg jo, men vi har en runde i lesesirkelen vi ikke har hatt møte på, så den blir ikke før om en stund. Jeg skaffet meg A Little Life og A Brief History of Seven Killings i går og i dag. Satin Island har jeg bestilt på biblioteket, og The Year of the Runaways får vente foreløpig. Jeg heller mot å begynne på A Little Life siden den er så lang, er favoritt og frister mest. Jeg satser på å følge din read-along ihvertfall noen av månedene. Jeg skal skrive semesteroppgave i høst som for alvor setter i gang nå, så ser for at det ikke blir all verdens tid til lesing. I tillegg til kjøkkenoppussing, bokbloggerpris, små barn og hverdagslivet generelt:-) Jeg tror det blir en utfordring å komme gjennom tre mursteiner og en tilsynelatenede krevende, men tynn bok. Kanskje Anne Tyler er et bedre sted å begynne. Ambisjonene er der ihvertfall, og det passer meg bra å lese noen av dem på nyåret også.

  • Vi begynner å lese A Brief History of Seven Killings i oktober på Readalong. Du kan jo smålese i bøkene littegrann før du velger hvilken du vil lese. Killings boken har mye personlighet og er definitivt ikke for den sarte. Jeg syns den er strålende! Men A little Life er jo favoritt blant mange.. og virker jo veldig gripende og sterk.

   Ser det du sier med at det ikke er så mye tid til lesing, høres ut som om du får en travel høst.. kanskje du kan lese litt på sengen hver kveld for å «roe» ned før natten!! 🙂

   • Jeg skal gjøre det, og se om jeg blir klar for litt voldelig jamaicansk litteratur i oktober. Er vanligvis ikke så sart, selv om det har blitt verre etter jeg fikk barn, så det går nok greit. Jeg leser alltid på sengen, men er så trøtt og sovner så fort:-) Jeg pleier derfor å lese noe litt lettere på sengen, og noe annet utenom. Nå skal jeg lese Booker og nye norske om hverandre, så får vi se hvor langt det rekker. Er du ferdig med A Brief History? Vet du hvilke som blir i november og desember?

   • Silje, jeg tror at jeg legger opp en tentativ leseplan, men at vi deretter leser vinneren i november, og fikser så leselisten accordingly.

 5. Når jeg først kom meg over sjokket grunnet mangelen på Lila, så synes jeg jo for så vidt at lista er god. Ingen av de andre jeg allerede har lest som jeg savner fryktelig. Har bare lest to av de som kom videre (Little Life, Satin Island) selv om jeg har lest syv av shortlist. Må jobbe med tippegenskapene mine, kjenner jeg. Skal forsøke å få lest de fire andre før vinneren annonseres (dropper jeg bare en, så vinner den jo..), så få vi se.

  • Jeg syns Shortlisten i år er meget god. Den er ikke lettvint, og den er ment å riste litt i leseren. –Jeg vil kanskje si motsatt av deg– så bra at du har lest fem fra Longlist, da har du virkelig fått med deg bredden i å!!! Hvis du skal droppe en, så ikke la det være A Brief History of Seven Killings, jeg er underveis, den er virkelig uvanlig, og har masse særpreg. 🙂 🙂

   • Egentlig har du jo helt rett; jeg har så lett for å bli opptatt av telling, og glemme gleden i det jeg faktisk leser..

    Seven Killings blir nok nestemann ut her. Har hatt lyst til å lese den helt siden langlista kom, men har vente så lenge fordi noen sa at den bør leses i papirform, og jeg har papirbokvegring. Nå fikk jeg et lite puff, og den er på vei i posten 🙂

Leave a Comment