Bookerprisen 2015: Leservennlig Longlist presenteres!

booker_prize_compo_3390923b

Mange flotte bøker ble hedret i dag med Bookerpris-nominasjon!

Bookerpris Longlist er nettopp blitt kunngjort fra London. Dermed er årets tretten finalister til Bookerprisen klare, og her er de:

Bill Clegg (US) – Did You Ever Have a Family (Jonathan Cape),            
Anne Enright (Ireland) – The Green Road (Jonathan Cape),
Marlon James (Jamaica) – A Brief History of Seven Killings (Oneworld Publications)
Laila Lalami (US) – The Moor’s Account (Periscope, Garnet Publishing)
Tom McCarthy (UK) – Satin Island (Jonathan Cape)
Chigozie Obioma (Nigeria) – The Fishermen (ONE, Pushkin Press)
Andrew O’Hagan (UK) – The Illuminations (Faber & Faber)
Marilynne Robinson (US) – Lila (Virago)            
Anuradha Roy (India) – Sleeping on Jupiter (MacLehose Press, Quercus)
Sunjeev Sahota (UK) – The Year of the Runaways (Picador)
Anna Smaill (New Zealand) – The Chimes (Sceptre)
Anne Tyler (US) – A Spool of Blue Thread (Chatto & Windus)
Hanya Yanagihara (US) – A Little Life (Picador)

Det er en flott liste med et bredt utvalg bøker, der alle burde finne noe de har lyst til å lese.

Det er interessant å se fem amerikanere på listen, og det reflekterer mitt eget syn på at det er et påfallende mye god litteratur som skrives i USA for tiden. Å velge et par bøker blant alle de romanene som utgis i det kjempemarkedet er ikke lett og det vil nødvendigvis bli diskusjon over hvilke som velges. Ifjor ble fire bøker hedret og det så ut som om poenget var å gi oss et lite utvalg: en lettvekter som fanget et populært tema (forsøk på dyr); en komisk bok som harsellerte med religion og religiøse samfunn, en bok som angrep kunstverdenenes behandling av kvinner, og en roman som omhandlet noe slikt som musikk og genetikk. Fellestrekket var at alle tok for seg samfunnsaktuelle problemstillinger. Året før, i 2013, så vi en Longlist som var dominert av et annet tema; immigrasjon.

I år ser det ved første øyekast ikke ut som om det er et “tema” hverken blant de amerikanske romanene eller blant Longlisten som sådan. Kanskje et stikkord er  «familie», men det har på en måte alltid vært en av hovedtrådene i Bookerpris sammenheng.  Lila av Marilynne Robinson var som dere vet i mine øyne selvskreven på denne listen, og med den boken fullfører hun den glimrende Gilead triologien.  Det er fint at A Little Life av Hanya Yanagihara er inkludert etter at hun ble oversett ifjor med The People in the Trees.  Anne Tyler har allerede hatt stor suksess med A Spool of Blue Thread, og det samme har The Moor’s Account av marokkansk-amerikanske Laila Lalami. The Moor’s Account har fått glimrende kritikker og var blant annet nominert til Pulitzerprisen.

De britiske, irske og common-wealth forfatterene har nødvendigvis et lite forsprang siden tidligere Bookerpris Shortlist-nominerte forfattere automatisk er nominert. Med andre ord, de garanteres at juryen leser bøkene deres. Blant de tre britiske forfatterene er da også to tidligere Bookerpris nominerte, nemlig McCarthy og O’Hagan. Irske Anne Enright trenger heller ingen presentasjon, hun vant Bookerprisen med The Gathering i 2007.  I år er hun nominert med The Green Road, og ikke uventet et hun med ett blitt favoritt til å vinne hele prisen igjen.

Det er første gang en forfatter fra Jamaica er med; Marlon James med A brief History of Seven Killings. Boken omhandler et attentatforsøk på reggae-sangeren Bob Marley på sytti-tallet.  Kun en forfatter er inkludert fra det afrikanske kontinentet iår, og det er intet mindre enn en debutant! Well done og gratulerer Chigozie Obioma, som har skrevet The Fishermen; en bok som har fått masse blest denne våren. Jeg tror akkurat den blir flyttet opp til toppen av leselisten min nå.

Det vil ta noen dager å fordøye denne listen, men det ser ut til å være en klassisk Longlist med en fin blanding av bøker, både tematisk, geografisk og stilmessig.  Det er åpenbart en publikumsvennlig og leservennlig liste. Dette blir populært blant forlagene, og mange av disse bøkene har vi allerede hørt om i månedsvis.  Igjen ser vi flere bøker fra Penguin Random House paraplyen av forlag (Chatto&Windus og Jonathan Cape) – i fjor sto Penguin Random House for hele 5 av de 6 bøkene på Shortlist.   Syv av forfatterene er kvinner, en tilfredstillende forandring fra ifjor.

Her er flere “snubs” til utelatte kjente forfattere; Ishiguro, Franzen og Atwood og slik er det hvert år. Hva syns du om listen? Hva skal du lese – hvilke bøker hadde du ventet å se på listen?

Relaterte innlegg:

27 Comments

 1. Flott innlegg, du hadde jo tippet flere rette. Når du sier lesevennlig, tenker du da at listen står noe tilbake for Foliolisten som du omtalte som ubeskjedent litterær, eller at dette er et grep fra ManBooker i forsøk på å fenge flere lesere?

  Jeg noterte meg også familie som tematikk, men som deg synes jeg det har vært tilstede på listene over flere år. Jeg har lest igjennom Goodreadsbeskrivelsene av de ulike bøkene for å danne meg et førsteinntrykk og gleder meg hittil mest til å lese The Moor’s Account, A Brief History of Seven Killings og immigrasjonsboka The Year of the Runaways.

  Er 304 sider forresten en slags «standard» som at en Eurovisionsang skal være så og så lang? Som før er «korte bøker» overrepresentert og hele fire av dem er 304 sider. Ikke at jeg har noe i mot korte bøker, det bare er så mange av dem på lista. Som du ser har jeg ikke så mye fornuftig å si om lista enda, men jeg gleder meg virkelig til å ta fatt på den!

  • Ja, jeg også gleder meg til The Moor’s Account.. Og veldig til Anne Tyler sin bok som jeg har hatt på leselisten en stund allerede .. nå rykker den også opp til toppen av listen!

   Har virkelig 4 bøker 304 sider?! Det var det rareste.. for et pussig sammentreff! (Med mindre det er et eller annet publishing triks angående 304 sider vi ikke vet om??)

   ***Hvis noen av dere vil lese alle de nominerte bøkene før Shortlisten kunngjøres den 15 september kan dere ta turen over til Linn sin blogg og lese med henne! ****

 2. Enright har eg nettopp lest, Obioma er eg nesten ferdig med og eg har kome ca 300 sider inn i Yanagihara. Førsteboka til Robinson er eg ferdig med og eg håper eg klarer å skvise inn andreboka før eg leser den nominerte tredjeboka.

  Eg sakner Ishiguro og deWitt, og muligens litt Atwood. Elles bra liste, og det blir spennande med nye forfatterskap.

  • Da er du virkelig kommet fint inn i Longlisten allerede! Ja, synd at Ishiguro ikke kom med, jeg hadde en merkelig følese av at det kom til å skje. DeWitt vet jeg ikke noe om enda, annet enn at jeg elsket the Sisters Brothers! Den var jo helt super 🙂

   Gleder meg til å høre hva du syns om Obioma!

 3. Etter å ha snarlest beskrivelsene på bøkene, så tror jeg temaet er familiehemmeligheter. Og sikkert mye tragedie. Lista ser veldig bra ut, og jeg gleder meg til å ta fatt på den. Får se hva som er tilgjengelig på Gardermoen på mandag og hva som blir med i kofferten hjem fra Glasgow neste uke.

  Jeg vet at jeg kommer til å heie på Yanagihara, det skal mye til for å slå A Little Life.

  • Ja, kanskje et gjennomgående tema her er familiehemmeligheter– det burde jo gi rikelig med stoff til all slags problemstillinger og misforståelser.
   Jeg syns og at listen ser veldig bra ut; bedre enn ifjor. Jeg tror selv at jeg kommer til å vente å se om Yanagihara kommer på Shortlisten før jeg eventuelt leser den.. jeg får se, forstår jo at den er bra, men… jeg hater å lese om voldelige scener..
   Spent på hvor rask bokhandelen på Gardermoen er til å få frem de nominerte bøkene… den pleide jo å være veldig god, men har mistet litt utvalg de siste to årene.. jeg skal krysse fingre for deg..

 4. Årets mest positive overraskelse for min del, bortsett fra Yanagihara, er Lalami. Jeg innser at boken er kjent for mange, men jeg hadde aldri hørt om den. Uten tvil den jeg gleder meg mest til å lese – igjen, bortsett fra Yanagihara – og begynner på den så snart jeg har rukket å spise litt middag. Er generelt fornøyd med listen, var mye interessant som kom med. Men savner kanadierne, så en del av dem jeg hadde veldig lyst til å lese da jeg lagde min egen liste. Uansett gleder jeg meg til å ta fatt på årets longlist.

  • Himmel så rask du er! Jeg er langt ned i opiumskrigene til Amitav Gosh fremdeles, holder på med den tredje nå, den er vidunderlig 🙂 Men bør absolutt leses i rekkefølge.
   For meg er det fineste med denne listen at det er fem amerikanere, og at de jeg kjenner til av dem er gode. ( Jeg hadde ikke hørt om Bill Clegg før men han virker jo veldig spennende også). Skulle jo gjerne ha hatt med en kanadier.. og ikke minst et par briter til, men da hadde vi mistet noe av den geografiske bredden som er fint med Bookerprisen. Nei, dette er en fin liste 🙂

 5. Er det noen som vet om alle disse bøkene er utgitt eller om det er noen som kommer i august/september?

  • Kun en som ikke er utgitt og det er Clegg, som er forventet tilgjengelig 8.sep.:)

 6. Hva med den fra New Zealand, The Chimes?

 7. The Year of the Runaways er ikke tilgjengelig på Kindle for andre enn britiske brukere. Men den fysiske boken kan man selvsagt bestille. The Chimes ser ut til å ha vært tilgjengelig siden februar.

 8. Supert, tusen takk! Det betyr at nesten alle titlene er tilgjengelige allerede.. Luksus!

  Ann Helen, jeg har aldri klart å bestille Kindle bøker fra UK, har alltid bare bestilt fra Amazon USA.. Har Kindle UK åpnet for norske brukere?

  Linn — re leservennlighet.. Jeg tenkte nettopp kontra Folioprisen.. Jeg tror ikke Booker har gjort listen mer leservennlig og folkelig, det fikk de mye pepper for da de forsøkte for noen år siden. Men juryen består både av fagfolk og ispedd en journalist, kulturpersonlighet, poet eller skuespiller for å sikre at utvalget ikke blir for smalt. Dette er en likevel en liste som speiler mange bøker vi har sett at forlagene fronter aktivt fordi de tror at de vil selge bra.

  Men longlist er jo likevel bare en slags første sortering, og vi får vite mer om hva slags jury det er i september.. For da skrelles over halvparten av disse bøkene vekk og vi ser hva juryen har prioritert.. Og om den balanserer listen eller lener seg mer mot de mer krevende, eksperimentelle eller lesbare bøkene fra longlist. Eller en mix!

 9. Nei, vi kan ikke kjøpe fra Amazon.co.uk, det var derfor jeg ville nevne det. Skal vi lese The Year of the Runaways må vi bestille en fysisk utgave. Jeg venter nok med den til jeg ser om den kommer på shortlist. Det er nok av annet å ta tak i.

  Oppdaget et kjent navn i The Moor’s Account og fant ut at den er basert på historiske hendelser jeg har lest om tidligere. Bare med en annen hovedperson. Hovedkarakteren i Lalami sin bok er den eneste av fire overlevende som ikke fikk fortalt sin historie. Hun har dermed diktet hans versjon.

  Jeg fant Tyler og Obioma på Norli, og skal kjøpe Robinson til Kindle. O’Hagan og McCarthey var det billigere å kjøpe i fysisk utgave, så de har jeg bestilt på nett. Har nok å lese på frem til shortlist publiseres.

  • Ok, jeg forstår. Som du sier er det mye å ta tak i her.. mange flotte romaner og med alle typer tema. Da er det fint at det fremdeles er sommerferie og at vi har ekstra med tid til å lese! 🙂

 10. Jeg har enda ikke satt meg så veldig inn i Man Booker Prize, men det er det kanskje på tide å gjøre noe med snart, det virker som mange bra bøker på denne listen 🙂

  • Ja, det er et fint «shop window» for å se ny litteratur som blir utgitt.. og mange av disse bøkene havner til norsk oversettelse. Det er også spennende å lese nye bøker; noe av det jeg liker med det er at boken ikke er blitt lest og vurdert en million ganger, slik feks klassikerene er, men at man selv må vurderer den og ta stilling til den! 🙂 (Når det er sagt så elsker jeg selvsagt alle klassikerene—)

 11. Du (dere) har hjernevasket meg. Jeg er allerede godt i gang med Anne Tyler (storytel), og hun minnet meg om Franzen. Har ikke lest noe av henne siden Homesick Restaurant (det er vel henne?). So far soo good!
  Emnet familiehemmeligheter burde vel appallere til feelgoodleseren i oss -)

  • Gleder meg til å høre hva du syns om A Spool of Blue Thread! Ikke minst fordi jeg skal lese den asap, har hatt den på leselisten min i månedsvis 🙂 Jeg har ikke lest the Homesick Restaurant og har nettopp lest om den på Wiki..
   Jeg kjenner Anne Tyler fra The Accidental Tourist men den er den eneste jeg har lest.. Den var ok men ikke uforglemmelig.
   Ja ikke sant familiehemmeligeter er et godt tema? Hva med det som tema til en runde i biografi-lesesirkelen din – men det er kanskje så åpenbart at ALLE familier har hemmeligheter at det blir for generelt..

 12. Flott presentasjon . Jeg har ikke fulgt så mye med på Bookermanlistene før. Her ble jeg jeg mest nysgjerrig på boka fra Jamaica, James. Den skal jeg skaffe meg. Lila av Robinson, er jeg også nysgjerrig på, selv om jeg ikke aner hva den handler om. Kanskje jeg bare får assosiasjoner til Ferrantes Lila.. 🙂 Roy har jeg en bok av hjemme, enda ulest, så den bør jeg kanskje ta fram. Har lest et sted at det er en trilogi…

  • Ja, den boken fra Jamaica høres morsom ut, og spennende å lese en bok derfra,- det tror jeg er første gang for meg — tror det nærmeste jeg har vært er St.Lucia med diktene til Derek Walcott..

   Er det «An Atlas of Impossible Longing» du har hjemme? Den har jeg alltid hatt lyst til å lese.

 13. Hei, nei jeg tok visst feil angående Roy, Det var visst en annen bok av en indisk forfatter jeg har stående fra Pax. Måtte sjekke forlagets side, sidne jeg er borte nå..

  • Kanskje du tenker på Arundhati Roy – forvirrende like navn – du vet hun som skrev The God of Small Things (den vant forresten Bookerprisen i 1997) ?

   • Jeg er visst helt på jordet her, det var denne boka jeg har i hylla hjemme, en helt annen forfatter: http://www.pax.no/en-elv-av-roeyk.5602390-331612.html Skjønner ikke hvofor jeg blander de navnene, men indiske forfattere er ikke min sterke side.. Og Arundhati var den jeg forvekslet med, ja: http://www.pax.no/til-alle-murmeldyr-og-markmus-her-i-verden.5601731-331601.html Sånn er det med hukommelsen, den er skjør.. beklager.

   • hehe – jeg tror neppe du er den eneste som blander Anuradha Roy med Arundhati Roy..jeg var helt sikker på at det var den samme forfatteren også!!! Forresten den boken du nevner, En elv av Røyk, er helt fantastisk! Men – er andre boken i en triologi, og det er egentlig verd å lese dem i rekkefølge 🙂

 14. Like gøy hvert år!

  For meg var det en passe blanding av kjent og ukjent i år. Startet i den ukjente enden med The Chimes, har kommet ca. halvveis og vet ikke helt hva jeg skal synes ennå. Uansett et modig prosjekt av forfatteren. Jeg befant meg faktisk i kaféavdelingen i en Waterstone når lista ble sluppet, og innen jeg var på vei ut hadde de begynt å lage en hylle. Kjøpt dog ingen av bøkene, satser hardt på kindle (ser jo nå at The Year of the Runaways ikke er tilgjenglig – men det er uansett ikke den boka jeg mest gira på. Er litt mett på immigrasjonsbøker).

  Gleder meg til å følge med videre.

  • Morsomt – gleder meg til å lese om The Chimes.
   Kaféavdelingen på Waterstone — det må jo være bortimot det perfekte stedet å være når Longlist slippes, og typisk at de med en gang begynte å finne frem og samle bøkene 🙂
   Som deg leser jeg mest på Kindle, – og så kjøper jeg inn de bøkene jeg virkelig liker i hardcopy til boksamlingen min. Jeg er også ganske mettet på immigrasjonstema i bøker, – det har vært et så gjengående tema de siste årene at man får nok. Men den virkelig store immigrasjonsromanen her i Norge uteblir fremdeles —

Leave a Comment