Ubeskjedent litterært!! Folioprisen Shortlist 2015.

Folioprisen sin annen Shortlist siden den ble stiftet ble kunngjort for noen timer siden.  Dette er prisen for deg som er en ekte og ubeskjeden boksnobb og forventer, ja endog krever, bøker av høy  kvalitet.  Kommersielle hensyn taes ikke av juryen som består av kjente forfattere, kritikere og andre autoriteter innen forlagsbransjen.  Jeg tror dere har hørt meg gjenta nå til det kjedsommelige hvordan denne prisen ble stiftet fordi Man Bookerprisen ble vurdert til å ha mistet sin litterære kvalitet og logret for mye med halen til det store, og implisitt banale publikum.  Denne prisen kan ikke anklages for noe slikt, og er i tilllegg den første prisen som er åpen til alle romaner skrevet i original på engelsk, uansett nasjonalitet.  Bookerprisen, fornærmet og forvirret av hele Folioprisen, skyndte seg å åpne sin pris for alle nasjonaliteter også.  Men Folioprisen var først.

Forfatteren og kritikeren William Fiennes (The Music Room)  leder juryen i år som består av stjernelaget Mohsin Hamid (The Reluctant Fundamentalisti), A. M. Homes (May We Be Forgiven), Deborah Levy  (Swimming Home) og Observer-journalisten Rachel Cooke.  Samtlige ble trukket fra The Folio Prize Academy som ble stiftet samtidig med prisen. Om årets Shortlist-finalister sa William Fiennes “It’s as if we’re eavesdropping on a marvellous conversation about what a novel is and might be.”

Årets Shortlist består av en herlig blanding av ulike nasjonaliteter.  Juryen har brukt lang tid og silt vekk mange glimrende romaner for å kunne presentere de ypperste av de ypperste for deg. Her er de: Kanadisk-fødte Rachel Cusk (Outline), indiske Akhil Sharma (Family Life), amerikanerene Ben Lerner (10:04) og Jenny Offill (Dept of Speculation) , kanadiske Miriam Toews (All My Puny Sorrows), kenyaneren Yvonne Adhiambo Owuor (Dust).  Også på listen er, sist men ikke minst, to bøker jeg allerede har lest;  skrevet av irske Colm Tóibín (Nora Webster) og skotske Ali Smith (How To Be Both).  Ali Smith var nominert både til Bookerprisen og til Costaprisen med How to Be Both, og hvem vet, kanskje blir dette «third time lucky» for den populære briten. Det er i hvertfall en interessant bok som utforsker måten man kan sette sammen en roman på. 

Her kan du lese min anmeldelse av How To Be Both av Ali Smith

Det er to debutanter på Folioprisens Shortlist, Ben Lerner og Yvonne Adhiambo Owour.  Sistnevnte er kanskje den forfatteren jeg har tenkt å gripe fatt i først, siden jeg har besøkt Kenya og det er en god stund siden jeg har lest en roman derifra.  Men her frister det meste, og henvender seg som sagt spesielt til den avanserte og selektive leser.  Hvis du føler at det beskriver deg, er det bare å ta frem penn og papir og notere ned de unike anbefalingene.  Høy kvalitet er mer eller mindre garantert.  Enjoy!

Vinneren av Folioprisen kåres 23 mars.

 

Denne bildekrusellen krever javaskript.

 

Relaterte innlegg:

4 Comments

 1. Knallgøy at Ali Smith kom med. Jeg synes det var mange interessante bøker på longlist, og kortlisten virker spennende. Jeg holder akkurat på å gjøre meg ferdig med Dept. of Speculation, som jeg etter å ha lest de første 20-30 sidene ikke trodde jeg kom til å like, men som bare ble bedre og bedre. Som Smith sin bok krever den en del av leseren og tar litt tid å komme inn i, men nå synes jeg den er annerledes på en god måte. En bok jeg kommer til å ha i tankene lenge vil jeg tro. Fortsetter med 10:04.

  • Ja er det ikke flott at Ali Smith kom med – ville vært en populær vinner i min bok, og jeg vet at hun var veldig nær ved å vinne Bookerprisen ifjor- en eller annen i juryen sa at det i realiteten sto mellom henne og Flanagan.

   Morsomt det du sier om Dept of Speculation! (God tittel) Og du sier noe jeg ikke har nevnt over, men som selvsagt er relevant her, nemlig at noen av disse bøkene kan kreve mye. Der ser jeg flere snubler i Bookerpris Shortlisten også, etter hvert som prisen blir mer kjent tror de av en eller annen grunn at romanene skal være mer mainstream, men alle er jo absolutt ikke det?

   Som deg liker jeg bøker som har en egen integritet, i stedet for å innsmigre seg på leseren med all slags triks. Det er herlig å bli utfordret av en topp forfatter, og gjerne tatt langt utenfor komfortsonen … og forhåpentligvis vil man få noe igjen for det.

   Gleder meg til å høre hva du syns om 10:04

 2. Veldig bra skrevet om Folioprisen, Clementine! Jeg har lest beskrivelsene til alle, og de jeg umiddelbart vil lese er Toews og Owuor. Og dette er jo enda en grunn til å lese Ali Smith snart, det er den eneste jeg allerede har i hylla.

  • Takk, Monika 🙂

   Blir spennende å høre hva du syns om Toews og Owuor. Det er en spennende Shortlist og veldig morsomt å bli presentert med disse fine titlene. Ja, ta ned Ali Smith fra hyllen og les How To Be Both.. en uvanlig bok som jeg har tenkt ganske mye på i ettertid. Hun er virkelig original.

Leave a Comment