Costaprisen hedrer bøker fra fem forskjellige kategorier!

CBA-2014-Category-Winners-Stack

Costaprisen har alltid vært en av mine favorittpriser. Prisen har funnet en nisje som den alltid er lojal mot, og det er skjønnlitteratur som skal være rettet mot en «normal leser», og ikke kritikere. Misforstå meg rett, de alle fleste av disse bøkene er store kritikerfavoritter. Men bøker som er for smale eller for sære som hylles av kritikere og bare dem, lukes vekk i denne prissammenhengen. Det er helt fair. Det som er sikkert er at ved å konsekvent velge gode vinnere som henvender seg både til massemarkedet og til kritikerene, har Costaprisen blitt en av de store prisene i den engelskspråklige forlagsbransjen.

Det som gjør at jeg er så glad i Costaprisen, er at prisen deler inn bøkene i fem kategorier. På den måten løfter prisen frem flere typer litteratur. De fem kategoriene som hedres er roman, debut roman, biografi, barne-og ungdomslitteratur og poesi. Det spesielle er jo at disse fem kategoriene deretter settes opp mot hverandre og det velges en “Book of the Year”. Den umiddelbare reaksjonen er at man ikke kan måle bøker i slike forskjellige sjangere opp mot hverandre. Men hva vet jeg? Det er meget mulig at når man sitter i en jury at det er en åpenbar vinner.

Her er årets vinnere:

Beste roman: Ali Smith: How to be Both. Jeg er ganske spent på hvordan denne smarte og lekne boken vil mottas i Norge, den er hyllet overalt ellers. Les min anmeldelse av den her.  Det er månedens bok på vår Bookerpris Readalong.

Beste debut roman: Emma Healey : Elizabeth is Missing. Denne romanen om Maud, en eldre kvinne som er dement og som tror at venninnen er forsvunnet, fått en overveldende mottagelse og er blitt en stor publikumsfavoritt.  Kommer garantert i norsk språkdrakt etter hvert.

Beste biografi: H is for Hawk av Helen MacDonald. Boken skildrer MacDonald,da hun var i sorg etter farens død. Hun trente hauker som ung, og bestemmer seg for å trene en hønsehauk. Over nyttår traff jeg en herlig person som holdt på med denne biografien og elsket den.

Beste poesi: My family and Other Superheroes av Jonathan Edwards. Også en debut, fra en engelsklærer som har flere referanser fra pop kulturen.  Sies å være hysterisk morsom og underholdende.

Beste barnebok: Five Children on the Western Front av Kate Saunders. Boken er en oppfølger til E Nesbit sin kjente Five Children and It.

Da er det bare å notere ned noen navn. Jeg skal gå igang med H is for Hawk så snart jeg har fått tak i den.  Costaprisens Book of the Year Award, årets bok, kåres i slutten av denne måneden.  Du kan lese flere innlegg om Costaprisen under egen fane øverst på siden.

Ønsker dere alle gode lesestunder!

Relaterte innlegg:

2 Comments

  1. «Elizabeth is missing» og «H for Hawk» kommer begge ut på norsk denne våren, hos henholdsvis Cappelen Damm og Forlaget Press. Sistnevnte fremholdt «H for Hawk» som den av deres titler leserne burde være oppmerksomme på denne våren. Og CD har sendt ut leseeks på Healeys bok til bokhandlerne, så da er nok også den en satsing.

    Takk for at du holder oss så godt oppdatert på priser som denne 🙂

    • Tusen takk for verdifull informasjon! Du har alltid så god oversikt 🙂 «H for Hawk» er en typisk Forlaget Press bok, så forstår godt at de har grepet fatt i den. 🙂

Leave a Comment