Costaprisen viser sin bredde med fine nominasjoner

henry-marsh_2844573a

Forvent å se denne boken på norsk! Nominert til biografiprisen.

Vi er midt i høysesongen for bokpriser, og dere vil bli litt bombadert fremover med lister over nye hedrede bøker.  Denne uken ble finalistene i Costaprisen kunngjort. Det er en pris vi har pleid å følge her på bloggen, og det er en svært populær pris.  Det er sjelden smale bøker som kun juyen har lest (Hallo Nobelprisen!) blant finalistene.  Tradisjonelt er romanene litt mer “leservennlige” enn på Bookerprisen, noe som er naturlig iogmed at  juryen gjerne også inkluderer representanter fra bokhandlere.  Jeg synes likevel at de siste årene har de to prisene nærmet seg litt mer.  Costaprisen har rett og slett hevet nivået litt. Uansett er det en herlig og publikumsvennlig pris med mange fantastiske bøker.  Ingen kan vel  for eksempel glemme Haren med øyne av rav; The Hare with Amber Eyes av Edmund de Waal som vant biografiprisen for noen år siden. Helt glimrende.  Som dere kanskje husker kåres først vinnerene av hver enkelt kategori før det kåres en enkelt bok som «Book of the year».

I 2012 skjedde det noe litt oppsiktsvekkende med Costaprisen; fordi prisen for beste roman faktisk gikk til en grafisk roman, The Dotter of Her Father’s Eyes, som skildrer forholdet mellom James Joyce og datteren Lucia.  Det var forresten året der ALLE vinnerene av de fem kategoriene var kvinner.  (Vinneren av Book of the year?  Hilary Mantel med Bring Up the Bodies, klassikeren som vant både Bookerprisen og Costaprisens Book of the Year).  Dere finner omtaler av Bring Up the Bodies, The Dotter of Her Father’s Eyes, Mukherjee og alle de andre Costapris bøkene jeg har omtalt øverst på bloggen under egen fane.

Her er årets finalister:

2014 Costa Novel Award shortlist

 • Neel Mukherjee for The Lives of Others (Chatto & Windus)
 • Monique Roffey for House of Ashes (Simon and Schuster)
 • Ali Smith for How to be both (Hamish Hamilton)
 • Colm Tóibín for Nora Webster (Viking)

2014 Costa First Novel Award shortlist

 • Carys Bray for A Song for Issy Bradley (Hutchinson)
 • Mary Costello for Academy Street (Canongate)
 • Emma Healey for Elizabeth is Missing (Viking)
 • Simon Wroe for Chop Chop (Viking)

2014 Costa Biography Award shortlist

 • John Campbell for Roy Jenkins: A Well-Rounded Life (Jonathan Cape)
 • Marion Coutts for The Iceberg: A Memoir (Atlantic Books)
 • Helen Macdonald for H is for Hawk (Jonathan Cape)
 • Henry Marsh for Do No Harm: Stories of Life, Death and Brain Surgery (Weidenfeld & Nicolson)

2014 Costa Poetry Award shortlist

 • Colette Bryce for The Whole and Rain-domed Universe (Picador)
 • Jonathan Edwards for My Family and Other Superheroes (Seren)
 • Lavinia Greenlaw for A Double Sorrow: Troilus and Criseyde (Faber & Faber)
 • Kei Miller for The Cartographer Tries to Map a Way to Zion (Carcanet)

2014 Costa Children’s Book Award shortlist

 • Simon Mason for Running Girl (David Fickling Books/Random House Children’s Publishers)
 • Michael Morpurgo for Listen to the Moon (HarperCollins Children’s Books)
 • Kate Saunders for Five Children on the Western Front (Faber & Faber)
 • Marcus Sedgwick for The Ghosts of Heaven (Indigo)

Mange gamle kjente forfattere her, og flere bøker som er hedret med andre prisnominasjoner allerede i år.  En av Har du lest? sine favoritt forfattere, den sublime Colm Tóibín er inkludert. Forresten noen som kjenner igjen Michael Monpurgo, som i 1982 skrev den kjente boken War Horse som senere ble teaterstykke og film?

Jeg pleier alltid å lese et par av bøkene fra Costapris kandidatene.  Jeg har allerede lest tre av de nominerte til årets roman, og syns det er nok for øyeblikket. I stedet har jeg bestemt meg for å lese en av de nominerte til lyrikkprisen, nemlig  A Double Sorrow: Troilus and Criseyde av Lavinia Greenlaw, fra Troya krigen.  I bokhyllen min har jeg en poetisk tolkning av Iliaden,  Memorial av Alice Oswald som rett og slett er genial, og boken fra Greenlaw er også en moderne, poetisk tolkning.  Hvis den er bra, skal jeg dele litt informasjon om den her på bloggen.

En annen bok som fascinerer meg er Do No Harm: Stories of Life, Death and Brain Surgery av hjernekirurgen Henry Marsh, siden jeg leste om den på bloggen Bookstoker, der Julie har skrevet en særdeles fristende omtale av boken som du kan lese her.

Da er det bare å  bli litt bedre kjent med listen til en utrolig populær pris.  Vinnerene av de fem kategoriene kunngjøres 5 januar og årets bok 27  januar.

God fornøyelse!

Relaterte innlegg:

Leave a Comment