Hvorfor du skal leve deg inn i andres liv…The Lives of Others av Neel Mukherjee!

Om politisk ekstremisme og familie fra Calcutta

Imponerende roman om en storfamilie i Calcutta

The Lives of Others av Neel Mukherjee har sin opprinnelse i en politisk idé. I dette intervjuet med The Guardian forteller han at boken hadde sitt i utspring i en rekke spørsmål, der det viktigste er “hva slags sosialt bidrag kan en roman utføre?”.  Deretter kom spørsmålet om hvilken plass politikk har i den realistiske romanen idag kontra slik vi så på attenhundre-tallet og begynnelsen av nittenhundre-tallet. Hva har skjedd med den politiske romanen i den anglo-amerikanske verden?”

Romanen han skrev som et svar til disse spørsmålene, The Lives of Others viser de overveldende klasseforskjellene i India. Mukherjee ville gjerne vise ikke bare hvor forskjellige livsstilene er, men hva som skjer når disse livsstilene kolliderer. Dermed la han handlingen til slutten av seksti-tallet, da det maoistiske Naxalite opprøret gjorde et voldelig opprør mot land og fabrikkeierene i et forsøk på å gi de aller fattigste bedre vilkår. Mange av de som ledet opprøret var høyt utdannede unge menn og kvinner fra storbyene.

Parallellt med at Mukherjee viser den skarpe inndelingen i samfunnet, viser han også hvordan den rike storfamilien Ghosh romanen omhandler deles inn i lag og status alt etter hvem som er eldst osv. Det er komplett fascinerende og ikke så lite frastøtende å bli kjent med denne familien der mer eller mindre alle hver på sin måte er misunnelige, griske eller usympatiske. Mukherjee overrumpler leseren med et stort antall familiemedlemmer, for meg var det umulig å holde orden, men etter hvert dannes det store bildet. Samtidig som vi får bredden, får vi gjennom Supratik, sønnen som forlater familien og slutter seg til maoistene i nord, dybden. Hans skildring er nesten som en bok i seg selv. Her ser vi hvordan de fattige bøndene lever, og hvordan Supratik selv forandres når han lever som dem.

Det er umulig å ikke bli imponert over Mukherjee sin ambisjon og visjon med denne boken. Det er en samtidig en uendelig visuell og rikt beskrevet verden med avslørende detaljer, og sansefulle skildringer av alt fra matretter til kvaliteten på et sari-stoff. Du kan si hva du vil om den bortskjemte storfamilien Ghosh, men underholdende, dét er de.  Jeg kan pirke litt; dialogen kan være litt mekanisk, og det er for mange løse tråder i boken. Sjokkerende hendelser vi får beskrevet i familien følges ikke alltid opp. Kanskje det er meningen, og de av dere som har lest bloggen min lenge, vet at jeg liker “åpne rom” i romaner, at ikke alt overforklares, men at leseren selv skal leve seg inn i boken.

Nettopp det å leve seg inn i The Lives of Others; andres liv, som tittelen henspeiler, er det som de fleste karakterene i denne romanen ikke makter.   Mukherjee viser det paradoksale i at hverken overklassen og de aller fattigste bøndene ikke kan se utenfor sin egen boble. De kan ikke forestille seg andres liv eller at tingenes tilstand kan endres.

En strålende bok som anbefales varmt. Den er meget fortjent blitt hedret med en nominasjon til årets Bookerpris.

Les med oss!  The Lives of Others er månedens bok i vår Bookerpris Readalong. Følg med i morgen da prisvinneren kåres. I aften er det en opplesning med alle de nominerte forfatterene her i London, der yours truly vil være til stede. Referat kommer!

Relaterte innlegg:

One Comment

  1. Eg likte denne boka godt, og håper den vinner. Det seier eg utan at eg har lest dei andre shortlista bøkene 😉

    Ha fine dager og kvelder i London!

Leave a Comment