The Lives of Others av Neel Mukherjee – Månedens bok i Bookerpris Readalong

Om politisk ekstremisme og familie fra Calcutta

Om politisk ekstremisme og familie fra Calcutta

Det er oktober og  vi begynner på ny bok i Bookerpris Readalong, The Lives of Others av Neel Mukherjee.  Jeg er på reise på østkysten av USA, akkurat nå i Vermont, og i morgen til New York.  Man burde tro at veien er lang til seksti-tallet i Calcutta der handlingen i boken utspiller seg, men jeg opplever at når jeg leser i denne fine boken hver dag dras man inn og forflyttes i tid og sted.

Her er det Man Bookerpris juryen skrev om romanen:

Calcutta, 1967. Unnoticed by his family, Supratik has become dangerously involved in extremist political activism. Compelled by an idealistic desire to change his life and the world around him, all he leaves behind before disappearing is this note…

«The ageing patriarch and matriarch of his family, the Ghoshes, preside over their large household, unaware that beneath the barely ruffled surface of their lives the sands are shifting. More than poisonous rivalries among sisters-in-law, destructive secrets, and the implosion of the family business, this is a family unravelling as the society around it fractures. For this is a moment of turbulence, of inevitable and unstoppable change: the chasm between the generations, and between those who have and those who have not, has never been wider.»

Det er flott bok som spinner videre på noe av tematikken fra Jhumpa Lahiri sin Bookerpris nominerte bok fra ifjor, The Lowlands. Likevel er boken helt anderledes.  Prologen er rystende.  Deretter presenteres på en måte alle karakterene i boken, før man går i dybden videre.  Det er en presis og flott skildring som skjærer et tversnitt gjennom et hjem der flere familier fra den samme slekten bor.  Man fornemmer tydelig hvor ambisiøs forfatteren er; hvor bredt den forsøker å svøpe, og hvor mange tråder den plukker opp.   Jeg er glad i bøker som både har mikro og makro; både en privat historie og en større samfunnsaktuell konflikt, og dette er en slik bok.   Det blir fascinerende å se hvordan dette komplekse bilde utvikler seg.

 

Relaterte innlegg:

2 Comments

  1. Boka var både veldig bra og til tider veldig kjedelig. Det ble rett og slett for mye familiedrama og jeg rotet så innihampen med alle karakterene. Det jeg likte best var så absolutt prologen, den siste epilogen og alle brevene, dette leste jeg uten å trekke pusten for det var så voldsomt. Er veldig spent på de andre bøkene på kortlista, og skal lese dem slavisk i din rekkefølge, men tviler at jeg klarer å holde tritt med månedene. Skal selvfølgelig kommentere når jeg er ferdig med dem.

    Mukherjee er gjemt i et samleinnlegg: http://booksandmonika.blogspot.com/2014/11/of-not-reading-and-not-writing.html

    • Beklager så sent svar her, Monika, av en eller annen grunn får jeg ikke beskjed når det kommer kommentarer her på bloggen, så det må jeg finne ut av.
      Jeg er så utrolig glad for det du sier, fordi det er så fint med en kontrær stemme. Selv surret jeg også veldig med alle karakterene. Prologen er så sterk, jeg fikk frysninger. Gleder meg til å høre hva du syns om de andre bøkene på Shortlist i år.

Leave a Comment