Lesesirkel: Bookerprisens Readalong 2014 program

Velkommen til Bookerprisens Readalong 2014!

Vi er allerede godt i gang med en bok fra Longlisten, Siri Hustvedt sin glimrende This Blazing World som vi leser denne måneden.  Deretter begynner vi å lese selve Shortlisten i oktober, med Neel Mukherjee sin «the Lives of Other».  I midten av oktober kåres vinneren av hele prisen. Både Shortlisten og Longlisten har vært ganske konservative, og hvis juryen vil finne en trygg vinner, er Mukherjee et godt valg.  Ønsker derimot juryen å kåre en litt mer spenstig vinner, velger de kanskje Ali Smith, og i november leser vi hennes roman How to be Both. I desember hygger vi oss med amerikanske Karen Joy Fowler, før vi går løs på  The Narrow Road to the Deep North av australske Richard Flanagan i januar. Det er nok en beundret roman og ville også være en klassisk Bookerpris-vinner.  I februar leser vi en komisk roman fra Amerika, det er ikke så ofte komiske romaner når opp på prislister, veldig fint når det skjer, men man bør like humoren for at boken skal fungere.  Vi avslutter Bookerpris-sesongen 2014 i mars med Howard Jacobson, som vant Bookerprisen i 2010 nettopp for en komisk roman, The Finkler Question.  Denne ganger er han tilbake med et langt mer alvorlig tema i dystopien  «J».

 

Her er programmet for lesesirkelen:

OKTOBER

Om politisk ekstremisme og familie fra Calcutta

Om politisk ekstremisme og familie fra Calcutta

The Lives of Others av Mukherjee

En klassisk Bookerpris-roman av britisk/indiske Mukherjee. Vi er i samme setting og tidsepoke som vi besøkte ifjor med Jumpa Lahiri sin The Lowland, og mens temaet er likt, belyses det på en annen måte: (alle beskrivelser fra Bookerprisens hjemmeside)

«Calcutta, 1967. Unnoticed by his family, Supratik has become dangerously involved in extremist political activism. Compelled by an idealistic desire to change his life and the world around him, all he leaves behind before disappearing is this note…

The ageing patriarch and matriarch of his family, the Ghoshes, preside over their large household, unaware that beneath the barely ruffled surface of their lives the sands are shifting. More than poisonous rivalries among sisters-in-law, destructive secrets, and the implosion of the family business, this is a family unravelling as the society around it fractures. For this is a moment of turbulence, of inevitable and unstoppable change: the chasm between the generations, and between those who have and those who have not, has never been wider.» 

 

NOVEMBER

Dobbel historie om tenåring og renessanse kunstner

NOVEMBER Dobbel historie om tenåring og renessanse kunstner

How to be Both av Ali Smith

Jeg gleder meg til tilbakemeldinger fra alle som ikke har lest Ali Smith enda, og skal stifte bekjentskap med henne gjennom denne boken, som inneholder to komplementerende historier. I halvparten av bøkene som er utgitt kommer den moderne delen først, og i de andre kommer renessanse-delen først, i et grep som speiler et av hovedtemaene i boken.  Hvordan påvirker rekkefølgen hvordan lesere opplever boken? Det er tredje gangen en av Ali Smith sine romaner når Bookerprisens Shortlist, og kanskje blir det «third time lucky» for henne?

«How to be Both is a novel all about art’s versatility. Borrowing from painting’s fresco technique to make an original literary double-take, it’s a fast-moving genre-bending conversation between forms, times, truths and fictions. There’s a renaissance artist of the 1460s. There’s the child of a child of the 1960s. Two tales of love and injustice twist into a singular yarn where time gets timeless, structural gets playful, knowing gets mysterious, fictional gets real – and all life’s givens get given a second chance.»

 

DESEMBER

Uvanlig familiedrama

DESEMBER: Uvanlig familiedrama

We Are All completely Beside Ourselves av Karen Joy Fowler

Den populære forfatteren av The Jane Austen Book Club som ble utgitt for 10 år siden er blitt hedret med plass her på Shortlisten med nok en publikumsvennlig roman, der en litt uvanlig vri avsløres sånn omtrent på side 77.  Say no more. Vi hygger oss med denne boken før jul.

«As a child, Rosemary used to talk all the time. So much so that her parents used to tell her to start in the middle if she wanted to tell a story. Now Rosemary has just started college and she barely talks at all. And she definitely doesn’t talk about her family. So we’re not going to tell you too much either: you’ll have to find out for yourself what it is that makes her unhappy family unlike any other. Rosemary is now an only child, but she used to have a sister the same age as her, and an older brother. Both are now gone – vanished from her life. But there’s something unique about Rosemary’s sister, Fern. So now she’s telling her story; a looping narrative that begins towards the end, and then goes back to the beginning. Twice.»

 

JANUAR

Om en krigsfange på the Burma Railway

JANUAR: Om en krigsfange på the Burma Railway

The Narrow Road to the Deep North av Richard Flanagan

Husker dere Arimoto,  gartneren fra The Garden of Evening Mists av Tan Twan Eng fra Shortlisten i 2012?  Ingen visste helt hvor han kom fra, men det ble sagt at han hadde reddet mange fanger fra å jobbe på the Burma Railroad.  Richard Flanagan har nå skrevet en beundret og kritikerrost roman fra en slik krigsleir på The Burma Railroad.  Denne strålende og sterke boken bør alle få med seg.

«The Narrow Road to the Deep North is a love story unfolding over half a century between a doctor and his uncle’s wife.

Taking its title from one of the most famous books in Japanese literature, written by the great haiku poet Basho, Flanagan’s novel has as its heart one of the most infamous episodes of Japanese history, the construction of the Thailand-Burma Death Railway in World War II.

In the despair of a Japanese POW camp on the Death Railway, surgeon Dorrigo Evans is haunted by his love affair with his uncle’s young wife two years earlier. Struggling to save the men under his command from starvation, from cholera, from beatings, he receives a letter that will change his life forever.»

 

FEBRUAR:

Woody Allen-esque grubling

FEBRUAR: Woody Allen-esque grublerier

To Rise Again at a Decent Hour av Joshua Ferris.

Allerede anmeldt her på bloggen, er dette en erke-amerikansk bok om baseball, religion, kulter og en tannlegepraksis i New York.  Den eneste komiske boken på Shortlisten skrevet med skarp urban humor, har allerede delt lesere i to grupper, noen syns den er slitsom, mens andre (som meg) syns den var ustyrtelig komisk og underholdene.

«Paul O’Rourke, 40 year-old slightly curmudgeonly dentist, runs a thriving practice in New York. Yet he is discovering he needs more in his life than a steady income and the perfect mochaccino. But what?

As Paul tries to work out the meaning of life, a Facebook page and Twitter account appear in his name. What’s at first an outrageous violation of privacy soon becomes something more frightening: the possibility that the online «Paul» might be a better version of the man in the flesh. Who is doing this and will it cost Paul his sanity?»

MARS:

Fremtids dystopi

MARS: Fremtids dystopi fra Bookerpris-vinneren 2010

J av Howard Jacobson

Vi avslutter Bookerpris-sesongen med selveste Howard Jacobson, som vant Bookerprisen i 2010 med den urbane komedien The Finkler Question som leter etter betydningen av å være jøde, og som åpenbart har inspirert Ferris-boken over.  Denne gangen er Jacobson tilbake med en dystopi, og flere kommentatorer hevder at etter et tiår der ungdomslitteraturen har kuppet dystopiene,  gjenerobrer Jacobson dystopier for voksne med denne tankevekkende romanen.

«Set in the future, a world where the past is a dangerous country, not to be talked about or visited, J is a love story of incomparable strangeness, both tender and terrifying.

Two people fall in love, not yet knowing where they have come from or where they are going. Kevern doesn’t know why his father always drew two fingers across his lips when he said a world starting with a J. It wasn’t then, and isn’t now, the time or place to be asking questions.

Ailinn too has grown up in the dark about who she was or where she came from. On their first date Kevern kisses the bruises under her eyes. He doesn’t ask who hurt her. Brutality has grown commonplace. They aren’t sure if they have fallen in love of their own accord, or whether they’ve been pushed into each other’s arms. But who would have pushed them, and why?

Hanging over the lives of all the characters in this novel is a momentous catastrophe – a past event shrouded in suspicion, denial and apology, now referred to as What Happened, If It Happened.»

Så her er noe for alle, og du vil garantert finne en bok eller to du vil like på denne fine og svært varierte listen. Del tankene dine, eller les på privaten for deg selv;  følg vårt opplegg eller bruk lesesirkelen som en referanse hvis du leser senere.  Bloggere kan legge igjen lenker nå eller senere for å gjøre lesere oppmerksomme på relevante innlegg, eller tipse meg så skal jeg legge igjen en lenke for dere. Dere vil alle til enhver tid kunne finne all informasjon under fanen Bookerpris Readalong 2014 øverst på forsiden av bloggen.

I oktober reiser jeg over til London for tredje år på rad for å høre på forfatterene lese fra Shortlisten mandag 13 oktober som er dagen før prisen utdeles, og jeg skal som i de tidligere årene gi et lite referat fra eventen.  Ikke glem at vi har et Diskusjonsforum for Bookerprisen der du kan gå inn når du vil.  Følg også med neste uke når jeg skal skrive litt om feminismen i The Blazing World av Hustvedt.

I mellomtiden ønsker jeg alle lesere en fin uke i det strålende høstværet og gleder meg til å ha dere med på Readalong fremover i Bookersesongen. Hvilke bøker skal du lese?

Relaterte innlegg:

10 Comments

 1. Gleder meg! Er godt i gang med Siri Hustvedt, og er ikke overbevist, så skjønner hvorfor den ikke kom på kortlista. Er veldig spent på resten av bøkene, og skal prøve å få lest de andre på langlista innimellom slagene.

  • — Det er rett og slett forfriskende med folk som er kritiske til den siste Hustvedt boken, håper du deler noen av tankene. Jeg var heller ikke så forbauset over at den ikke kom med på Shortlist, pga formatet den er skrevet i.

   Jeg skal også lese litt fra Longlist.. Nesten ferdig med David Mitchell nå og den er så bra.

   -Fint å lese sammen med deg, Monika!

 2. Jeg har som vanlig gode intensjoner og håper å lese ihvertfall halvparten.
  Flanagan er jeg allerede i gang med – selv om jeg kanskje må begynne på nytt, føler at jeg har fått svært lite ut av de første fem timene – og forøvrig har jeg sett meg ut de antatt letteste (sukk) – Fowler og Ferris kanskje, og Ali Smith, som jeg ennå ikke har lest noe av.
  (ikke det at jeg har lest noe av de andre på lista da
  , bortsett fra Fowler, selvfølgelig)

  Først må jeg bare komme meg igjennom de allerede påbegynte, lese et par norske 2014 bøker (ekstra push, etter treffet, forøvrig svært hyggelig å snakke med deg igjen), biosirkelboka og the Dog, som jeg nettopp har begynt på. No bid deal, mao.

  • FEM timer? Imponerende tålmodighet. Det blir interessant å høre om du syns at den blir bedre. Både Fowler og Ferris splitter lesere jeg snakker med, tydelig ville Orfeo som du også leste vært mye mer popluær.

   Anbefaler forresten varmt at du tar en titt på Ali Smith som pleier å være kjempegod. Det var superhyggelig å snakke med deg igjen også og vi får dikte opp en ny anledning i løpet av høsten/vinteren 😉 kanskje et lite mini cross-over Booker-biografi treff?!!

 3. Takk for sist. Det var veldig hyggelig å hilse på deg og være på lag med deg i quizen. Jeg har ikke vært med på samlesing av Bookerprisen, eller lest noen av de siste års nominerte for den saks skyld, men synes det er veldig interessant å følge dine innlegg rundt prisen. Jeg kjenner jeg har veldig lyst til å bli med på ihvertfall en bok, men får se om tiden strekker til. Om vi bare kunne få ha samlesing og lesesirkler med påførende blogging som fulltidsjobb, men da hadde det kanskje ikke vært like moro.
  Vet du forresten om noen av dem har kommet eller snart kommer på norsk? Jeg leser engelsk, men har litt tungt for det for tiden;-)Foreløpig er jeg forøvrig mest nysgjerrig på den komiske (Ferris) eller dystopien (Jacobson).

  • Kjære Silje.. det var så koselig å hilse på deg også..! Og vi var jo kremlaget syns jeg da, selv om vi mer eller mindre tapte?

   Jeg har tenkt på hvilke av disse bøkene som snart kommer på norsk, og er ikke sikker. I utgangspunktet burde man jo kunne si: ALLE! Og kanskje blir det slik i år også.. morsomt at det er dystopien og den komiske romanen som du er mest nyskjerrig på.. jeg også gleder meg til J av Jacobsen..

 4. I år har jeg store planer om å være med, i hvert fall på noen av bøkene. Det er mange av disse jeg gjerne skulle lest uansett, så det gjelds bare å rekke det på rett tidspunkt 🙂

  • Jeg vet hva du mener med timing. Jeg håper du får lest noen av bøkene, her er det mye forskjellig å velge blant! Jeg tror den boken som frister meg mest er Ali Smith sin bok, hun er så fin 🙂

 5. Den noe urealistiske planen er å få lest Smith og Jacobson før kåringen. Mukherjee og Flanagan er jeg litt mer usikker på, innbiller meg (uten at jeg orker å google meg fram til svaret) at de er mye tykkere enn de to andre. Minste motstands vei, etc. Ferris leser jeg kun hvis den blir tilgjengelig på Audible med en god oppleser.

  Aller først må jeg få lest ferdig Mitchell (som jeg virkelig ikke klarer å mislike lenger, selv når jeg prøver).

  Gleder meg uansett til å følge med her utover høsten og vinteren 🙂

  • Hyggelig å hilse på deg for noen uker siden! Spent på hva du vil synes om Smith og Jacobson hvis du kommer igjennom dem. Så bra at du kommer overens med Mitchell..jeg hadde en liten down-periode i den, men kom snart inn i den, og jeg tror det er den boken av ham jeg liker best. Fantastisk forteller evne!
   Gleder meg til å ha deg med videre 🙂

Leave a Comment