Bookerprisens Shortlist 2014; prisen blir konservativ når den tar imot amerikanerene

Bookerprisens Shortlist 2014 ble kunngjort igår, og det er seks spennende bøker som er blitt hedret!

Her er de seks:

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Det som slår meg med denne Shortlisten er at det er en ganske typisk liste i Bookerpris-sammenheng. De siste tre årene har Shortlistene vært uvanlige, fordi i 2011 var bøkene som ble valgt merkbart svakere, mens i 2012 og 2013 var bøkene uvanlig gode. Så vi går inn i denne Bookerpris-sesongen etter tre spesielle år. I tillegg har det vært et paradigme skifte, siden amerikanerene har for første gang i år kunne kvalifisere seg.  Det gjaldt å skape et rom for dem uten å miste prisen sin egen identitet.  Årets Shortlist er derfor påfallende tradisjonell, hvis man ser bakover i Bookerpris historien.  Den er så balansert at man mistenker at her ligger det timer med justering for at ingen skal kunne tolke listen i den ene eller andre retningen. Frykten for at amerikanerene skal ødelegge Bookerprisens britiske image, dempes med denne konservative og trygge listen. Her er ikke en briljant-eller-grusom bok som Umbrella av Will Self, og her er ingen 800 siders murstein skrevet i spiral innover som i The Luminaries.  Likevel er det en flott liste.

Det er tre briter, men en av dem er indisk-britisk, Neel Mukherjee, og har skrevet en roman fra Calcutta. Sammen med den australske romanen til Richard Flanagan, “The Narrow Road to the Deep North” om en krigsfange som må bygge The Burma Railway, er dette de to innslagene fra Asia/Australia. Det er ingen bok fra Afrika i år, men i rettferdighetens navn har det ikke alltid vært det tidligere heller. De to andre britene som er med, Ali Smith og Howard Jacobson er gamle Bookerpris-kjenninger, Smith har vært på Shortlisten to ganger før, og Jacobson har vunnet prisen tidligere. Det er kanskje synd, men ikke oppsiktvekkende at ingen irer kom med i år; noen år er det flere, andre år ingen. Amerika er representert med to bøker, begge kritikerroste og spesielt den ene, av Karen Joy Fowler, er en ekte publikumsyndling. Det er typisk å inkludere en enkelt bok som er lettere lest på Bookerprisens Shortlist; som frir til publikum og som fyller sjarm-kvoten. I år er det familiedramaet til Fowler og jeg ber alle på internett om å holde den spesielle vrien med denne boken hemmelig slik at alle kan få gleden av å bli overrasket. (Håper dere ble nyskjerrige nå!)

Det mest overraskende med listen er nok de som ikke kom med; storfavoritten David Mitchell ble utelatt, amerikaneren Richard Powers ble utelatt, og stjerner som Ian McEwan og Sarah Waters kom ikke engang med på Longlist. Var det fordi den litterære kvaliteten ikke var ansett som tilstrekkelig, var det politiske hensyn for å få kabalen til å gå opp, eller var det kompromisser blant juryen? Hvem vet. Likevel har juryen har klart å lose prisen over den vanskelige internasjonale utvidelsen på en ryddig og fin måte. De har satt sammen en spennende liste med flotte og svært ulike bøker, fra dystopien «J» av Jacobson til den komiske romanen til Ferris; om en tannleges søken etter meningen med livet. Ali Smiths sitt bidrag er en dobbel historie om en tenårings jente og en renessansekunstner, der man kan lese hvilken som helst del først. Årets shortlist tilbyr også historisk drama, eksotiske settinger, klassisk fortellerstil og kvikke, moderne stemmer. Noe for enhver.

Bookerpris juryen uttalte at Shortlisten er utpreget kontemporær i år.  Det må de så gjerne si, men jeg syns at det er mange «aktuelle» og kontemporære romaner på Bookerpris listen hvert eneste år. Det jeg personlig reagerer mest på er at forlaget Penguin Random House (som fusjonerte i fjor sommer) faktisk har utgitt hele fem av de seks romanene på Shortlisten i år.  Det er foruroligende, og la oss håpe at det er tilfeldig, fordi et av hovedpoengene for meg med Bookerprisen, og alle priser, er jo å løfte frem ukjente forfattere, og at små, uavhengige forlag har en arena der de kan konkurrere på lik linje med de store ulvene.

Hvor god er denne listen, dette knippe med seks bøker? Bli med og finn ut! I morgen legger jeg ut programmet til vår Bookerpris Readalong, og hvem som helst kan bli med og read along. Når du vil og hvor mye du vil. Jeg lover mange førsteklasses lesestunder og at du vil nok en gang være helt á jour med noen av de mest gripende, morsomme, rørende og interessante bøkene som finnes innen engelsk litteratur akkurat NÅ!

Bli med på nett-treff for å diskutere listen kl 19:00 idag (torsdag 11 sep) på Bookerpris diskusjonsforum !! 

Relaterte innlegg:

2 Comments

  1. Jeg fikk tak i Neel Mukherjee og Richard Flanagan hos Norli Universitetsgaten i går, og det er attpåtil de to jeg gleder meg aller mest til å lese. I år skal jeg få vært med! Spent på hvordan du legger opp samlesingen.

    Og takk for at du organiserer denne samlesingen og bidrar med så mye kunnskap rundt bøkene og prisen. Det er svært interessant å lese innleggene dine, og i tillegg veldig lærerikt.

    • Tusen takk Elin, det var gode ord og veldig hyggelig å høre. Jeg er så glad at du blir med på lesningen i år 🙂 De to bøkene, av Mukherjee og Flanagan er virkelig gode, og egentlig er begge mer enn gode nok til å vinne hele prisen! Vi begynner med Mukherjee i oktober, gleder meg til det.

Leave a Comment