Bookerpris Readalong starter i september med Siri Hustvedt!

Velkommen til Bookerpris sesongen 2014!

Vi er inne i sensommeren..høsten begynner så smått, og sammen med mørkere kvelder, skolestart og høstfarger kommer en ny Bookerpris sesong. Tretten bøker er allerede utvalgt av Bookerpris juryen, og det er alltid morsomt å se hvilke bøker som er kommet med. I år er første året amerikanske romaner er kvalifisert til å delta, men ingen bøker fra Afrika eller Asia ble hedret (Neel Mukherjee anses som britisk). Det er lett å konkludere med at de fire amerikanske bøkene stjal disse plassene, og juryen har fått kritikk for dette.

Jeg ber dere likevel huske at selv om juryen velger, er det forlagene som nominerer bøker. Interessant nok har jeg i år lest antydninger fra jurymedlemmer om at grunnen til at det er så få bøker fra Asia og Afrika er at så få var nominert av forlagene. Enda mer forbausende er at det har også vært hintet at det samme er grunnen til at selv om det er mange kjente forfattere på listen i år, er det få virkelige superstjerner. Mener de virkelig at feks Joyce Carol Oates eller Donna Tartt ikke ble nominert av forlaget sitt? Hvem vet, men forlagene kan bare nominere fra en til maks fire bøker alt etter hvor bra de har gjort det de siste fem årene i Bookerpris-sammenheng. Dermed skapes knivskarp konkurranse innad om  å få representere forlaget. Forlaget forsøker å gjette hvilken bok vil vinne frem hos Bookerpris juryen og mange fantastiske romaner må nødvendigvis utelates.

Heldigvis slipper vi lesere å bry oss om all politikken bak scenen på prisen. Vi kan bare fordype oss i bøkene.  Med denne prisen er ikke salgbarheten så viktig som den litterære kvaliteten. En Bookerpris vinner skal holde et visst nivå, utfordre oss og fascinere oss. Det liker vi!

Jeg vil at vi begynner Bookerpris lesesirkelen i år allerede i september med Siri Hustvedt og The Blazing World eller Den Flammende Verden. Uansett om den kommer med videre på Shortlisten er det en bok alle burde ha interesse av å lese og ikke minst er den bredt tilgjengelig, med norsk oversettelse i alle bokhandeler. Deretter vil vi lese en bok i måneden utover høsten og vinteren.

Lesesirkelen er en Readalong, det vil si at alle kan bare følge med og lese på privaten, det er ingen påmeldelse og ingen regler.

Dere kan gå inn på Read-along 2014 siden her på bloggen:  Bookerpris 2014 Readalong

Datoer:

 • September 1 – Readalong begynner med Siri Hustvedt sin bok Den flammende verden (The Blazing World)
 • September 9 – Shortlist kunngjøres.
 • Oktober 14 – Bookerprisens vinner kunngjøres.

Ikke glem å gå inn på Man Bookerpris Diskusjonsforum på Facebook, der vi vil arrangere et nett-treff den 9 september etter at Shortlist er kunngjort.

Har du lyst å delta på The Man Booker Prize Readings i London den 13 oktober? Alle forfatterene leser høyt fra de nominerte bøkene sine og diskuterer dem. Jeg reiser over for tredje gang i år, og det er en flott opplevelse. Send meg en privat melding dersom du vil kunne tenke deg å delta.

Her er årets Longlist: 

Denne bildekrusellen krever javaskript.

 

Noen tidlige favoritter allerede?

Relaterte innlegg:

2 Comments

 1. Som verdas dårlegaste lesesirkeldeltakar, skal eg ikkje skryte på meg noko som helst. Men eg kjem til å prøve å få lese den siste Hustvedt-boka snart, uansett. Mest fordi eg er Hustvedt-fan. Og då kan det jo vere moro å henge med på lesesirkelen, viss eg klarer det. Og apropos å henge med på lesesirkelen din, så har eg nokså nyleg fullført den einaste booker-boka frå i fjor, som eg har lese, nemleg A tale for the Time Being. Flott bok! Sånn eit år etter at lesesirkelen blei avslutta.

  • A Tale for the Time Being var en av bøkene jeg likte best fra Shorlisten ifjor.. den var så fin.
   -Lesesirkelen her håper jeg kan være relevant også for de som leser bøkene lenge etterpå, og som deg er jeg ikke noen god lesesirkeldeltaker. -Faktisk så dårlig at jeg tror at den eneste grunnen til at jeg våget å starte denne Bookerpris-lesesirkelen er at jeg er med i en Booker-bokklubb her i Oslo med 8 særdeles smarte og flotte damer, og vi har lest Shortlisten + utvalgte longliste bøker sammen hvert år i over ti år nå. Så jeg vet akkurat hvor stor gleden er over å ha lest disse bøkene i år ut og år inn, og det er lett å bli «hekta». Jeg tror det jeg liker best er det ørlille presset til å fortsette å lese en bok jeg ellers ville ha lagt fra meg, for senere å oppdage at boken åpner seg og blir fantastisk. Det er stort!

   –Velkommen til Hustvedt! Det er en interessant bok og burde passe en akademisk/intellektuell dame som deg meget bra 😉

Leave a Comment