Bookerpris nominasjonene 2014 oppsummert

The Bone Clocks hevdes å være David Mitchell sin beste bok til nå. Blir dette Bookerprisvinneren i år?

The Bone Clocks hevdes å være David Mitchell sin beste bok til nå. Blir dette Bookerprisvinneren i år?

BOOKERPRIS LISTEN OPPSUMMERT: Årets “Booker dozen” ble kunngjort i går, de bøkene som i år er nominert til Bookerprisen. Det er faktisk tretten bøker, du finner den komplette listen nederst. Jeg hadde forventet at vi ville finne mange briter/irer på listen, og at amerikanerene ikke ville dominere. Det jeg ikke hadde forventet var det er mer eller mindre ingen forfattere fra andre verdensdeler. (Richard Flanagan fra Australia er unntaket). Uten mer innledning skal jeg hoppe rett til beskrivelser/betraktninger om listen…

 • Den morsomme. Nei, ikke Howard Jacobson som vant Bookerprisen i 2010 med den komiske romanen The Finkler Question, men Joshua Ferris og To Rise Again at a Decent Hour. Dette er sommerens bok for meg, smart og frydefull komisk om teologisk angst.
 • Den dystopiske. Surprise!!! Howard Jacobson. Den komiske mesteren har denne gangen skrevet en mørk dystopi, J.
 • Alle de mennene… hvor ble det av alle kvinnene i år?
 • Alle de hvite mennene… hvor ble det av alle de flotte forfatterene fra rundt omkring i the Commonwealth?
 • Mest foruroligende: Se over. Betyr global pris paradoksalt nok en smalere pris?
 • Team USA: bemerk at alle de nominerte amerikanske forfatterene er kjente og allerede premierte forfattere.
 • Team Ireland: En kjent: Joseph O’Neil og en mer ukjent: Niall Williams.
 • “Crowdfunded” –The Wake av Paul Kingsnorth ble finansiert via et forlag som heter Unbound. Forfattere reklamerer for manuset sitt og samler inn penger fra lesere via nettsiden deres, og når tilstrekkelig penger er samlet inn, publiseres boken. Spennende konsept og herlig at debuten nå er Bookernominert!
 • Kvinne 1. Siri Hustvedt: Selv om den Brooklyn-baserte forfatteren snakker norsk er hun omtrent like norsk som sushi, men akkurat like populær her i landet. Uansett er hun et intellektuellt powerhouse, og det er utrolig gøy å se henne på denne listen.
 • Kvinne 2. Ali Smith: den herlige forfatteren har skrevet quirky bøker som The Accidental og There but for The. Bookerpris yndling.
 • Kvinne 3. Karen Joy Fowler. The Jane Austen Book Club? Hennes siste roman er en familie saga med en uvanlig vri som jeg ikke skal avsløre.
 • Heldig over å være inkludert: David Nicholls (forfatteren av One Day)
 • Konvensjonell: Jeg opplever dette som en safe og konvensjonell Bookerpris Longlist. Hvor god er den? For tidlig å si.
 • Kuriositet: Australske Richard Flanagen skrev manuset til Baz Luhrmann filmen Australia.
 • Upsets: Philip Hensher, Ian McEwan, Damon Galgut, Sarah Waters, Donna Tartt, og Dave Eggers ble alle oversett.
 • Åpenbar favoritt: David Mitchell. Av grunner jeg tidligere har skrevet om her på bloggen, tror jeg vinneren blir en brite i år. Dersom The Bone Clocks virkelig er så god som det ryktes at den er, blir den uhyre vanskelig å slå. Både publikum og kritikere elsker Mitchell som utforsker og utvikler romansjangeren. Det setter ham i  en særklasse.

Her er hele listen over de nominate romanene:

To Rise Again at a Decent Hour, Joshua Ferris (Viking)
The Narrow Road to the Deep North, Richard Flanagan (Chatto & Windus)
We Are All Completely Beside Ourselves, Karen Joy Fowler (Serpent’s Tail)
The Blazing World, Siri Hustvedt (Sceptre)
J, Howard Jacobson (Jonathan Cape)
The Wake, Paul Kingsnorth (Unbound)
The Bone Clocks, David Mitchell (Sceptre)
The Lives of Others, Neel Mukherjee (Chatto & Windus)
Us, David Nicholls (Hodder & Stoughton)
The Dog, Joseph O’Neill (Fourth Estate)
Orfeo, Richard Powers (Atlantic Books)
How to be Both, Ali Smith (Hamish Hamilton)
History of the Rain, Niall Williams (Bloomsbury)

Bli med å lese de seks finalistene, Shortlisten sammen med meg her på bloggen!  Vi begynner på Bookerprisens Lesesirkel i november og leser vinneren, som kåres 14 oktober, først.  Deretter en bok i måneden utover vinteren. 

Relaterte innlegg:

34 Comments

 1. Det høres ut som Mitchell og Hustvedt er gode steder å starte. Joshua Ferris også, siden den er morsom. Jeg har lest meg lei på ikkemorsomme bøker for en stund, og er veldig klar for noe frydefullt komisk:-) Jeg er litt overrasket over at det ikke er flere (for meg) kjente navn på listen, men det kan bli en god sjanse til å oppdage nye, spennende navn.

  • Ja, de to er et supert sted å starte, men jeg vet ikke når The Bone Clocks er tilgjengelig, og om den kommer før september. Håper du leser Joshua Ferris, Line, jeg har virkelig hatt glede av den. 🙂
   Mange av navnene her er ganske kjente innen Bookersfæren, som feks Ali Smith, som jeg har lest et par av bøkene til. Men jeg vet ikke hvor kjent hun er utenfor Storbrittania eller om hun er oversatt til norsk. Howard Jacobson er jo også kjent etter å ha vunnet Bookerprisen for 4 år siden, men jeg har ikke vært fristet til å lese mer av ham– før nå. Så en del av disse er kjente men ikke på nivå med Ian McEwan eller Dave Eggers som egentlig er kjent over hele verden!
   Jeg gleder meg også til å bli kjent med de nye navnene, og hadde ønsket at det var enda flere nykommere..

   • Ja, jeg tror Mitchells bok kommer i september, og det passer meg fint. Før det er det sprenglesing av bokbloggerpris-nominerte romaner, tre fulle uker med pressekonferanser og forberedelser til treff/bokbad/prisutdeling i september. Sånn sett passer det helt ypperlig for meg at bøkene kommer utover høsten!

    Jeg stoler på deg og leser selvfølgelig Ferris på din anbefaling:-) Jeg har hørt om Smith, men ikke lest. There but for the kom seg til og med inn på 1001-listen i 2012, sammen med Egan, Eugenides og Franzen.

    Men jeg ble litt overrasket over longlisten etter å ha lest innlegget ditt der du nevner alle de store forfatterne som kommer med bøker i år – blant andre Atwood, McEwan, Oates og Cunningham. Det er sikkert bare meg som er konservativ, og som hever øyenbrynene når så sterke navn blir forbigått.

    Du kjenner disse tingene bedre enn meg: Betyr det at bøkene deres ikke holder mål? Eller at de longlistede bøkene overgår dem?

   • Ja – hva skjedde med Oates, Atwood og Cunningham? Det er et ekstremt godt spørsmål. Gudene må vite at jeg syns feks Cunningham sin Snow Queen fortjente en plass. Og for å svare på det du spør om, det kan være begge deler. Eller en kombinasjon. Eller ingen av delene. Jeg har definitivt ikke vært enig med alle valgene Bookerpris juryen har tatt opp gjennom årene, hverken når det gjelder Longlist eller Shortlist. Dessverre forstår jeg ofte ikke valgene i det hele tatt! Så egentlig må man bare gjøre opp mening selv, lese bøkene og deretter vurdere bøkene som ble nominert, de som ble oversett, og deretter vurdere jobben juryen har gjort. Ofte får de jo mye pepper og kritikk, det er bare de to siste årene juryene har fått uvanlig mye skryt! 2011 juryen ble jo feks regelrett slaktet. Den gjorde en så dårlig jobb at Folioprisen ble stiftet i protest.

 2. Så mye ukjent som det var her (for meg) er jeg mest sjokkert over at jeg faktisk allerede har lest ei nominert bok, Blazing World, og bøker fra 2 øvrige forfattere Fowler og Nicholls. Som er interessant nok, fordi begge av meg er klassifisert som chick/feelgood forfattere, ihvertfall var både One Day og Jane Austen Bookclub det. Har også et annet eksemplar av Fowler liggende som jeg flere ganger har lagt fra meg fordi jeg ikke har vært i feelgoodhumør. Betyr dette at følelsene er på full vei tilbake til bookerlistene. De ser jo ut til å alltid jobbe utfra tema, så jeg undres?
  (Hustvedt ødelegger forresten denne teorien med intellektboka si.)

  Yeah til Erica Wagner i juryen.
  Hun virker så levelheaded.

  Jeg vet ikke helt hva jeg synes om utelatelsen av Donna Tartt.
  Det er merkelig, og upassende. Jeg har lest en tredjedel nå, (for kort til å ta stilling til er-boka-for-lang-debatten – men nok til at jeg er betatt av storytelling-elementet og hvor dypt hensunket man blir når ting bare er langsomt og detaljert nok. Sterk kontrast til Blazing, virkelig 2 forskjellige tilnærminger, både når det gjelder utgangspunkt og framgangsmåte.

  I motsetning til forgående år – kommer jeg uten leseløfter, annet enn at jeg er svært nysgjerrig på Ferris, og skal prøve å få lest så mye som mulig.

  • Ja Fowler og Nicholls .. det hadde jeg vel ikke sett for meg! Jeg også ser på dem som feelgood forfattere.. selv om jeg i rettferdighetens navn ikke har lest Fowler. Denne nye boken høres kul ut. Kanskje følelsene er tilbake i Bookerbøkene, men jeg tipper at Shortlisten strammer opp i rekkene!!
   Donna Tartt – hvis du er inne i den nå, håper jeg du nyter den..! Jeg elsket den første delen… og så, ja det bare glemmer jeg nå. Den første delen er herlig.. enjoy 😉

   • Da jeg først leste svaret ditt for noen dager siden, hadde jeg lest ca30% Goldfinch, syntes det trakk ut litt i Vegas men var så dypt forgapt at jeg var helt uforstående til at at du dro opp ei linje mellom første og andre del.
    Nå: Godt over halveis, begynner det å demre. Jeg henger med fremdeles, men har onde anelser -)

   • Håper du får mer ut av siste halvdel enn jeg fikk.. men jeg er veldig glad jeg leste denførste halvdelen som inneholder noen virkelig gode kapitler og scener..

 3. Ikke at det trenger å ha noe særlig betydning, men jeg rangerte bøkene etter hvilken score de hadde fått på Goodreads, og amerikanerne lå nederst på listen. Alle hadde fått et gjennomsnitt på under fire stjerner, mens alle de andre nominerte bøkene hadde fått over fire stjerner i gjennomsnitt. Jacobson og Smith var ikke med i rangeringen, da de ikke har blitt lest av noen enda. Det er selvsagt ikke et godt system å gå etter, da noen bøker gjerne har fått veldig mange vurderinger, mens andre kun har fått noen få, men det gir en liten pekepinn på hva bokormer mener.

  Jeg er mest lei meg for at ikke Philip Hensher kom med, samt After Me Comes the Flood av Sarah Perry, som virker som en strålende debutbok. Jeg bør egentlig lese de nominerte før jeg uttaler meg, men i år virker det som om de store navnene har stjålet en del plasser fra meget verdige mindre kjente forfattere (ikke at Hensher er mindre kjent…). Jeg klarer ikke å se for meg at Hustvedt, Fowler og Nicholls har skrevet bedre bøker enn for eksempel Darragh McKeon og Sarah Perry, men det kan jo være at det er meg som er problemet og ikke de 😉

  The People in the Trees, som jeg nettopp leste ferdig, hadde for øvrig også fått en lavere score enn fire på Goodreads, og den mener jeg virkelig hadde fortjent å havne på longlist. Men jeg har inntrykk av at den fikk en lavere score fordi enkelte synes tematikken i boken var ubehagelig å lese om og fordi de ikke likte hovedkarakteren som forteller historien. Det gjør ikke boken dårlig, det gjør bare at den ikke passer for alle – noe som heller ikke bør være et mål når man skriver bøker, mener jeg.

  Av de tretten nominerte har jeg foreløpig størst tro på Flanagan, Mitchell, Mukherjee, Jacobson og Williams, men er også meget spent på Kingsnorth. Det er interessant å lese at du anbefaler Ferris, da han har fått desidert lavest score på Goodreads. Jeg er ganske spent på den selv, regner med det blir en av de jeg leser før september.

  På en måte er det greit at fem av dem ikke er kommet ut enda, det gjør det enklere å velge hvor man skal begynne. Og de kommer vel tidligere enn planlagt uansett…

  Morsom oversikt! Hvite menn er det jeg leser mest av, så sånn sett burde dette være en liste for meg, men jeg skulle helst sett litt mer variasjon jeg også. Kanskje jeg forsøker meg på å lese min egen liste senere i høst når vi er ferdig med Bookerbøkene.

  • Det er ikke så lett for meg å vurdere Goodreads, siden jeg selv ikke er kommet i gang der. Tror jeg skal prioritere det litt, det virker jo veldig interessant. Jeg vet ikke hvordan systemet fungerer eller hvem det er som bruker det. 🙂
   Men! Jeg er veldig enig med deg i at det er mange kjente navn på listen og at de nok tar plassen til andre. Og synd at det ser ut som om at amerikanerene har tatt alle «commonwealth» plassene i år. Jeg kommer til å lese flere fra «din» liste. Kanskje du bør starte din egen Not the Booker Prize, slik the Guardian har!!! http://www.theguardian.com/books/series/not-the-booker-prize

   • Det er rett og slett veldig veldig mange fra hele verden som bruker Goodreads. Der kan man finne omtaler av selv de smaleste bøker og en sinnsyk mengde omtaler av de mest kjente bøkene. The Blazing World har for eksempel flere tusen rangeringer og sikkert nesten like mange omtaler. Du kan logge inn med Facebook, og så er det bare å opprette bokhyller og bli så aktiv som du ønsker å være. Det er en helt super side, jeg er ganske hektet.

    Jeg hadde håpet på i det minste en afrikaner. Kanskje jeg skal det ja, men jeg tror det må bli etter at vi er ferdig med Bookerprisen. Kan være fint med en runde med Not the Booker Prize i høst 😉 Dog bør jeg vel kanskje holde meg til en shortlist da, blir litt voldsomt med 13 bøker til hehe.. I mellomtiden kan vi kikke på The Guardian sin og se om vi liker den.

   • Interessant. Jeg skal komme meg igang på Goodreads. Det er jo veldig morsomt å følge med på hva andre leser, og å utveksle erfaringer/opplevelser. Som deg er jeg litt skuffet over at det ikke er en eneste afrikaner i år. Hva det betyr, hva det vil bety at amerikanerene nå er med, i det lange løp blir fascinerende å se. Men jeg frykter ikke bare for den geografiske spredningen men også for debutantene og de små, spennende forlagene.

 4. Spennende at du har sett deg ut en slags favoritt allerede. Jeg må si at jeg er litt forundret over listen. Kjenner ikke til så veldig mange av forfatterne fra tidligere. Av bøkene på listen er det dessuten bare Hutvedt jeg har lest.

  Sånn for egen del er det «the Lives of Others» av Mukherjee som pirrer min nysgjerrighet mest.

  Noen av navnene på listen ble jeg skuffet av og noen navn savnet jeg.
  Men det skal bli artig å bli bedre kjent med disse forfatterne. Har bestilt samtlige bøker (både på jobb og privat) for dette gleder jeg meg til.

  • Jeg er så glad for din interesse i Bookerprisen og for at du er med å distribuere disse bøkene til alle norske lesere 🙂 🙂
   he he – vi får se om jeg har like stor tro på David Mitchell ETTER at jeg har lest alle bøkene 😉

 5. Kvinneandelen irriterer meg og, samt at det er få «land» som er nominert. Følte det var betre i fjor?

  Det var mange ukjente forfattere, men og nokon tidlegare nominerte, og om det er bra eller dårleg er ikkje lett å seie. Ein debutant som eg fekk med meg.

  Eg har såvidt begynt på The Lives of Others, og det er to grunner til det: God erfaring med Jhumpa Lahiri i fjor, og fordi det var den boka eg fekk tak i on the spot på Kindle’n igår. Flyplass og Booker-bøker var ingen god kombinasjon;-) Eg vil gjerne sjå Siri Hustvedt på shortlist, men ein vinnande brite er ikkje feil.

  Som Ann Helen seier så kjem nok dei upubliserte bøkene til å hagle inn etterkvart, men enn så lenge så kan me ikkje lese andre enn dei som er publisert. Husker det var tilfellet i fjor og.

  • hmmm, jeg lurte bare litt på dette med upubliserte?
   Har jeg blingset helt?
   Har hvert fall fått til å kjøpe inn bøkene…(dvs bestille dem)

   • Har du bestilt dem på jobb Karete? Jeg finner ingen av dem annet enn Hustvedt sin gjennom SD og overraskende nok heller ingen av dem gjennom Gardners. Er det andre du bestiller gjennom til jobben eller har du bestilt mesteparten privat?

    Fant alle til Kindle og på Bookdepository, men noen blir bare forhåndsbestilt hvis du bestiller de nå.

  • Nei, godt sagt, en vinnende brite er ikke feil 🙂 Jeg holder på med Hustvedt nå, så langt er den veldig interessant og god. Som du sier, ifjor var på en måte bildet helt anderledes, med alle de internasjonale forfatterene og spennede problemstillingene.
   Det er alltid litt irriterende med de bøkene som ikke er publisert enda, og ofte gjelder jo det bøker på Shortlisten også. Vi får krysse fingre 🙂

 6. Jeg fant mesteparten bare i OA… resten fant jeg i Gardners-portalen? Er jeg helt surrete nå? Har jeg sett så feil?

 7. Karete: Jeg fant alle i OA jeg også når jeg søkte på navn og ikke tittel. Men Gardners har ikke bøkene i beholdning, så hvis du har bestilt dem kommer de ikke til å komme før de eventuelt får dem inn selv. Eneste jeg fant var Fowler, den var å få tak i gjennom SD faktisk (pluss Hustvedt selvsagt). Gardners hadde tre igjen av en utgave av History of the Rain, men den fikk jeg ikke lov å bestille i OA.

  Men siden de nå er nominert er det ikke umulig at det vil bli mulig å få tak i dem snart. Jeg bestilte ganske mange av fjorårets nominerte, og jeg tror ikke det var så veldig lenge etter at longlist ble publisert.

 8. Labben: ok, da har jeg gleda meg for tidlig… men jeg er ganske sikker på at jeg bestilte mer enn en grønn tittel fra SD (da har jeg ikke med Hustvedt). Dette gjorde jeg med en gang lista ble lagt ut. Kanskje er jeg heldig?

  Clementine:Beklager denne diskusjonen her. Skal slutte nå 🙂

  • Nei kjære, feel free.. er dette slikt bestille bøker til bokhandel- språk?

 9. Karete: da tror jeg at jeg skal sjekke SD en gang til, er jo genialt om det er flere som er tilgjengelig der. Regner med det ligger noen gule der også, spesielt Mitchell.

  Ja, sorry Clementine. Nå er vi ferdig! Og ja, gul, grønn, rød, OA, Mentor, Gardners osv dreier seg om bestilling av bøker til bokhandel 🙂

  • Så bra, bare fortsett 🙂 Jeg vil på alle måter helhjertet støtte oppkjøp av gode bøker til bokhandel!

 10. Jeg frykter også for debutantene og de mindre kjente. Hvis årets longlist er en indikasjon på hva som kommer fremover kan det jo virke som om vi kommer til å få færre ukjente perler på listene de neste årene. Jeg hadde aldri kjent til forfattere som Ned Beauman og Patrick deWitt for eksempel, hadde det ikke vært for Bookerprisen. Heldigvis blir det lettere for meg å oppdage slike perler på egenhånd nå som jeg har begynt å studere potensielle nominasjonere nøyere, men jeg vil jo helst at alle skal ha muligheten til å oppdage de mindre kjente navnene.

  Supert at du vil begynne å bruke Goodreads, jeg tror du vil like siden godt. Gi beskjed når du har laget deg en profil slik at de av oss som bruker den kan legge deg til. Det er ganske mange bloggere der 🙂

  • Helt enig.. jeg har ikke tall på alle de gode forfatterene som Bookerprisen har introdusert meg til. det er hovedgrunnen til at den er så super!
   –Det er jo mange briter og irer på listen i år, 8 tilsammen. Kanskje det vi vil se i årene fremover er at det er denne gruppen som vil bli mindre til fordel for Commonwealth, og ukjente forfattere/debutanter. ⅓ amerikanere virker riktig på meg, og jeg tror ikke det tallet vil gå så mye ned fremover.

 11. Du oppsummerer godt årets nominerte. Jeg savner variasjon, og er overraska over både Nicholls og Ferris. Min favortt har vært the Lobster Kings av Alexi Zentner.

  Jeg hadde bare to på ønskelista (Flanagan og Mitchell) på amazon, men bestilte alle sammen og de ramler ned i postkassa i løpet av høsten. Er klar til å lese kortlista med andre ord!

  • Jeg har hørt om Lobster Kings, men ikke lest om den, – men det har jeg nettopp gjort nå. Høres ut som en uvanlig og herlig bok. Jeg er virkelig glad i magisk realisme når det er flettet inn i historien på en god måte. Takk for tipset!

   Håper du blir med å lese kortlisten her på bloggen utover vinteren! 🙂

   • Alexi Zentner skrev seg rett inn i hjertet mitt med Touch, og alle bør lese han!

    Får se om jeg tyvstarter eller om jeg venter til kortlistelesinga di.

   • Les i vei, Monika 🙂 Lesesirkelen er helt åpen, alle kan gjøre som de vil og lese når de vil.. vi leser sammen men noen vil lese i forkant, og andre i ettertid. Men som referanse er lesesirkelen likevel fin å ha! 😉

 12. Niall Williams sin History of the Rain ser for meg ut til å være årets ukjente perle (eller en av de ukjente perlene) fra longlist. Jeg har lest de første 100 sidene og er veldig sjarmert. Det er også en utrolig sitatvennlig bok.

  Jeg leste nettopp ferdig boken til Fowler og den var mye bedre enn jeg fryktet. Dog ikke god nok til å havne på shortlist etter min mening. Skal se om jeg får til å skrive et innlegg om den snart, selv om jeg tror det blir mye enklere å skrive om boken til Williams.

  • Gleder meg til History Of Rain.. Og interessant om Fowler. Den er ikke den av bøkene som frister meg mest.. Men leses skal den. Jeg holder på med Hustvedt fremdeles 🙂

   • Må bare si at We are all completely beside ourselves er en fabelaktig bok! Begynner litt uinteressant og skravlete de første sidene, men så BANG kommer tvisten ca i/4 ut i boka, og da blir den plutselig uhyre interessant!
    Overtone

 13. Må bare si at We are all completely beside ourselves er en fabelaktig bok! Begynner litt uinteressant og skravlete de første sidene, men så BANG kommer tvisten ca i/4 ut i boka, og da blir den plutselig uhyre interessant!
  Overtone

Leave a Comment