Frog Music; festlig og burlesk mordgåte fra Emma Donoghue

Frog_Music_book_2871031c

Frog Music er en ellevil mordgåte fra snuskete og bohemske Chinatown i San Fransisco i 1876. Innen du er mange sider inne i boken er det som du har tredd inn i en annen verden, med sjarlataner, pimper, gullgravere og lykkejegere. Det er hetebølge og en kopperepidemi sprer seg gjennom byen. Guiden din i denne verdenen er Blance Beunon, en fallert fransk sirkusartist som bor i Chinatown der hun er burlesk danser på The House of Mirrors, det lugubre bordellet der hun underholder menn. Såpass god er hun til dette at hun har tjent nok penger til å kjøpe et eget hus der hun leier ut rom til andre. Den udugelige elskeren Arthur og hans venn Ernest snylter på henne. Men Blanche er lykkelig. Hun og Arthur har en liten sønn, P’tit, bare noen måneder gammel, som bor trygt ute av byen med stanken, fattigdommen og epidemitrusselen. På landet får han sunn mat og frisk luft, og for Blanche er han både ute av syn og ute av sinn.

Et tilfeldig møte med Jenny blir vendepunktet. Jenny Bonnet er frydefullt anderledes, hun går i herrebukser (sjokk!), bærer revolver, sykler på egen sykkel og livnærer seg med å fange frosker til restauranter. Jenny Bonnet, Blanche og de andre er faktisk karakterer fra virkeligheten som levde i San Fransisco i 1876.  Donoghue leste om den kvinnelige froskefangerens skjebne i arkiv og ble fascinert av epoken og menneskene og bestemte seg for å gjenskape dem. Frog Music er hennes versjon av hva som kunne ha skjedd den gangen.

Emma Donoghue er best kjent her i Norge som forfatteren av Room (Rom på norsk). Room er basert på den grusomme Fritzl-saken, der en kvinne ble holdt fanget i et hemmelig rom i kjelleren og føder et barn. Evnen til å leve seg inn i og nyansere dette barnet forbløffet en hel verden. Boken var en svimlende suksess, solgte over 2 ½ millioner kopier på engelsk og er oversatt til mer enn 35 språk. Les tankene mine om Room her.  Før Room hadde Donoghue skrevet 7 tidligere bøker, deriblant flere historiske romaner. Frog Music føyer seg inn i denne rekken og den vil sannsynligvis blåse sokkene av lesere som bare kjenner Donoghue gjennom Room. Hun har mye mer å by på.

Jenny og Blanche former et vennskap som transformerer Blanche og ender med at Jenny blir myrdet. Dette er ingen spoiler, ikke bare står det bak på boken, men boken er delt opp i to tråder og veksler mellom disse. Den ene begynner med Jennys mord og viser hvordan Blance reagerer og forsøker å finne morderen. Den andre tråden begynner med øyeblikket Jenny og Blanche treffer hverandre og går fremover i tid til mordet. Det er et fint grep fordi det beholder Jenny i handlingen gjennom mesteparten av boken, istedet for at hun forsvinner halvveis.

Vekslingen i tid skaper også en rytme, og rytme er viktig i denne boken der musikk nesten er et tema i seg selv. Fraser av sanger fyller sidene og det er noe musikalsk og teatralsk over hele handlingen. Boken er ikke er alt for handlingsdrevet, fordi selve bakteppet her, hele miljøet og settingen, er hovedgrunnen til å lese denne boken. Beskrivelsene av San Fransisco med kopperepidemi, all slags tvilsomme typer, der minstealderen til prostituerte er ti år, og tyver fra gullrushet går rundt med ørene kappet av, er så visuelle og burleske at det er som å være i en film. Som Blanche selv sier “it sounds like a third-rate melodrama”.

Med Frog Music viser Donoghue mer av bredden sin. Det er en festlig bok fra forfatteren med en doktorgrad i engelsk litteratur fra Cambridge, og man merker at hun har virkelig moret seg med denne boken. Romanen er løssluppen og med et mildt feministisk tema. Froskefangeren Jenny blir katalysatoren til at Blanche transformeres fra en prostituert som blir utnyttet av mannen sin, til en mer bevisst og voksen kvinne. Jenny minner oss om hvordan kvinnesynet var den gangen. Å gå med herreklær brøt med absolutt alle normer og var mer sensasjonelt enn å bli myrdet. Som avisoverskriften den gang skrek med store, advarende bokstaver: “WOMAN’S MANIA FOR WEARING MANS CLOTHES ENDS IN DEATH”!

Anbefales.

Relaterte innlegg:

4 Comments

 1. Listen over potensielle Bookernominasjoner jeg har lyst til å lese før juli begynner å bli ganske lang og nå fikk den enda et tilskudd. Jeg lurer på om jeg kjøpte Room da den kom ut, men jeg leste den ihvertfall aldri. Frog Music skal jeg nok få lest derimot, for festlige og stemningsfulle bøker med dybde kan man aldri få nok av.

  Foreløpig har jeg kun lest en av bøkene på listen (Andrew’s Brain), men jeg satser på at jeg får tid til å fullføre et par til når jeg er på ferie. At Beauman skal få være med på ferie er en selvfølge, men jeg er usikker på hvilke andre som får bli med. The People in the Trees av Hanya Yanagihara frister. Det samme gjør Artic Summer av Damon Galgut, Lost for Words av Edward St Aubyn og The Temporary Gentleman av Sebastian Barry. Har du lest noen av dem? Jeg hadde også store planer om å lese Three Brothers av Peter Ackroyd, men jeg har lest så mye negativt om den at den ikke frister så mye lenger.

  • Det ville virkelig forbause meg om Frog Music blir nominert til Bookerprisen. Den er god og morsom, likevel opplever jeg at den ikke er oppe på det nivået — men bevares jeg har tatt feil før!!
   Damon Galgut skal jeg absolutt lese, og jeg holder på med Barry akkurat nå – er veldig begeistret for ham og har lest mange av bøkene. Temporary Gentleman virker som ganske typisk Barry, han bygger opp karakterene veldig sakte og skriver så nydelig at det tar pusten fra en, men det ender ofte hjerteskjærende… vel vi får se hvordan boken utvikler seg.. håper du leser den.

 2. Nå har jeg nettopp lest Room (lydbok) og tenkte instinktivt at jeg måtte ha litt fri fra Donoghue, men omtalen din får den til å høres ut som en mer ellevill versjon av Luminaries – som jeg tross alt likte, selv om den tok måneder å lese, så da fikk jeg litt lyst likevel.

  (Er det rart at jeg lar meg irritere av at hun bruker historiske personer/hendelser? Argh, innså det nå det er rart, alle gjør det jo, hvorfor er det bare Emma som irriterer meg?)

  Nå skal jeg lese Room-anmeldelsen din
  for å finne ut hvor ting skar seg.

  • The Luminaries er mye mer elegant. Frog Music er mer rå og ellevill. Blant annet et par korte men ganske saftige sexscener, inkludert trekant sex og lesbisk sex! –Donoghue bare kaster seg inn i miljøet her og har det gøy. Jeg syns romanen er både underholdende og velskrevet, men litterært sett har den en vei å gå for å være like smart og gjennomtenkt som The Luminaries. Men morsom – det er den. Det er noe veldig filmatisk over boken, og den vijl sannsynligvis bli en helt herlig film..

Leave a Comment