Påsketips: Sniktitt på Kindle’n min!

IMAG0874_BURST002

Jeg har flere Kindle lesebrett. Dette er Paperwhite versjonen min. Som dere ser er alt i sort/hvitt, og med en opplyst bakgrunn som er behagelig og rolig for øyet.

Enten du drar til fjells i påsken, feirer i byen, eller drar langt av gårde til en avsides strand, er det fint å ha med seg mye bra lesestoff. I stedet for å gi deg tips om hva du bør ta med deg, kan jeg heller gi deg et nytt lite sniktitt på min Kindle, slik at du kan se hva jeg kommer til å lese i påsken.  For lesebrett viser seg fra sin beste side når man er på ferie.  Alle de bøkene man vil kan bli med, og ingen tar plass i bag’en.  Genialt.

Mine faste lesere vil finne noen favoritter her, blant annet Sebastian Barry som nettopp er ute med ny roman, The Temporary  Gentleman. Den store irske forfatteren og poeten har et uvanlig lyrisk og vakkert språk, og dveler gjerne ved helt alminnelige mennesker og deres skjebner. Ellers er det vel mange som husker en annen ire, Emma Donoghue med den superpopulære boken Room, og hun er nå ute med Frog Music.  Vi er i Chinatown, San Fransisco i 1876, der en ung kvinnelig froskefanger som kler seg som en mann, blir skutt og drept gjennom vinduet.  Den høres burlesk og uvanlig ut og jeg gleder meg til akkurat den.

Costa-vinner The Shock of the Fall har ligget på leselisten min en stund, og handler om en gutt som gradvis blir schizofren etter at broren dør.  Nathan Filer er utdannet pleier for psykisk syke pasienter, og har uttalt at han fremdeles vil fortsette å ta vakter på sykehus etter denne litterære sensasjonen som vant både årets debut og årets bok fra Costa.

Litterær sensasjon er forresten også det beste ordet for A Naked Singularity av Sergio de la Pava.  Alle dere som ser ned på selv-publiserte forfattere, følg med!  Den ekstraordinære historien til denne boken begynte i 2008, lenge før e-bøker og Kindles, da  forsvarsadvokaten de la Pava skrev og selv utga den 700 sider lange romanen om rettsvesenet i New York. Den er skrevet i boblende, maksimalistisk stil, eller det som noen ganger kalles «hysterical realism». En anbefaling fra The Quarterly Conversation  i 2010 ble vendepunktet, og oppmerksomheten skalerte.  I 2012 plukket Chicago University Press opp boken og utga den; den vant en PEN pris i fjor, og ble nominert til den aller første Folioprisen i år.

Donal Ryan… husker dere ham fra The Spinning Heart som herjet prislistene i fjor? Nok en flott ire.  The Spinning Heart hadde 21 forskjellige fortellerperspektiv fra den økonomiske krisen i Irland. The Thing About December ble faktisk skrevet før The Spinning Heart, med kun ett fortellerperspektiv, og med en tidligere setting; med et Irland i sterk økonomisk vekst. Interessant.

La oss forlate Irland og vende nesen til Amerika og Colorado og Benediction, en flott bok om en 77 år gammel mann som nettopp har fått vite at han lider av uhelbredelig kreft.   Det er en løs ramme for boken som forteller mange historier parallellt, og er den tredje boken fra Kent Haruf om den lille byen Holt, etter Plainsong og Eventide.  Den skildrer stillheten, fattigdommen og de menneskelige sidene ved småbylivet i Amerika. Jeg leser mange bøker fra Amerika om dagen, og det bør dere gjøre også, fordi Amerika som litterær nasjon er mer aktuell enn noensinne.

..Dette var bare en av sidene på Kindlen min.  Ikke gå glipp av månedens bok her på bloggen, Jhumpa Lahiris, The Lowland. (Våtmarken på norsk, utgitt av Gyldendal). Det er en av de beste bøkene om India/immigrasjon som jeg har lest på lenge, og boken vekker fortjent beundring fra hele verden. Den første delen av boken er fortalt i en stram «show not tell» stil fra Calcutta, som nesten sklir inn i dokumentar, før den utvikler kompliserte følelsesmessige konflikter, interne og eksterne, i annen del fra Rhode Island, USA.  Glimrende.  

En annen bok jeg tidligere har skrevet mye om her på bloggen er Orphan Master’s Son, ( norsk : Barnehjembestyrerens Sønn utgitt av Gyldendal) av Adam Johnson, som vant selveste Pulitzerprisen for skjønnlitteratur i 2013. Boken er sjokkerende, og man bare sitter og måper. Mannen min, Erik, elsker den, og alle dere som er nysgjerrig på denne enestående romanen kan lese anmeldelsen av The Orphan Master’s Son her.

Da skal jeg pakke ned Kindlen min sammen med solfaktor og tennisracket. God påske alle sammen!

Relaterte innlegg:

4 Comments

  1. Hei Clementine, spent på å høre hva du synes om The Shock of the Fall. Har også godt å skult på A Naked Singularity en stund, men er alltid litt nervøs for bøker som er så lange. Synes det ofte er et tegn på dårlig redigering. Ha en fin påske!

    • Veldig enig i det du sier om lange bøker og dårlig redigering, slapp redigering er et av mine «pet themes» – Donna Tartt sin Goldfinch er et nylig eksempel.. og man tenker vel at dette spesielt vil gjelde en bok som er selvpublisert og derved ikke har blitt redigert av et forlag. Vi får se hvordan den er! –Gleder meg veldig til The Shock of the Fall, ikke minst etter det du skrev om den! Nydelig påske til deg også, Julie!

  2. Jeg elsker å snikpeake på kindlen din. Jeg bare vet at jeg kan notere meg nye godbiter for år ahead. Merk at jeg sa år, leserlivet er (dessverre?) langt fra hurtiggående, og ting tar tid. Noe som betyr at jeg slettes ikke har lagt fra med bookersirkelen, bare utsatt den litt – til det faller seg sånn, helt naturlig og tilfeldig.

    (Jeg vet ikke hva det er med årets bookerbøker, eller fjorårets blir det vel, men jeg sliter med å plukke dem opp. Kanskje det har noe med all denne migrasjonen og fremmedfugl tematikken å gjøre. Eller kanskje jeg ble satt ut av hvor lang tid jeg brukte på Luminaries? Uansett jeg har kjøpt Harvest, det blir den neste).

    Ang. Donoghue, hører jeg Room på lydbok akkurat nå. Nesten ferdig, og litt amibivalent, men det har mest med Fritz å gjøre. Jeg var dum og googlet litt – boka er fantastisk lest av barneskuespiller, går ihvertfall ut fra at det er teater involvert. En av de beste barneinnlesinger jeg har hørt, nesten så man kan mistenke at det er en barnslig voksen stemme. Hmm, får google dette når jeg er ferdig.

    God Påske Clementine!
    (Midnattsbarn er forresten ferdiglest (hørt)
    , som forventet et stjernetips, Takk!)

  3. Tusen takk Ingalill. Noe av det fantatiske med bøker er jo at vi kan lese de akkurat når vi vil, og mange, mange år etter de er skrevet 😉 Merkelig med den sterke immigrasjons-tematikken på fjorårets Bookerpris bøker — lurer litt på om det internasjonale temaet var med på å begrunne hvorfor prisen burde åpnes for alle romaner skrevet på engelsk i original.
    Room er smart og velskrevet .. må være en sterk opplevelse å høre den lest av en barneskuespiller. Hvilken innspilling er det/ hvilken skuespiller? Skulle gjerne ha hørt den.
    –Så glad du likte Midnattsbarn .. en praktfull bok!!
    Håper du får en herlig Påske.

Leave a Comment