Våtmarken (The Lowland) av Jhumpa Lahiri, Man Bookerpris Readalong

 

APRIL : The Lowland

APRIL : The Lowland

Hvordan går det med alle lesere av Bookerprisens kortliste?

Vi har lest oss igjennom fem romaner så langt, og det har vært en uvanlig eksotisk reise.  I mars leste vi We Need New Names av Violet Bulawayo, om ti år gamle Darling som reiser fra shantytownen Paradise i Zimbabwe til Amerika.  Selv var jeg en uke i Tanzania i mars, og jeg fikk frysninger av den uendelige fattigdomen jeg så der.  Det bragte romanen fra Zimbabwe mye nærmere.

Denne måneden tar vi turen til Amerika via India.  Romanen er The Lowland og vi er i Calcutta på seksti-tallet.  Den kjente indisk-amerikansk forfatter, og Pulitzerpris-vinneren Jhumpa Lahiri har skrevet en flott bok jeg tror mange vil like.   Siden vi er kommet så langt ut i Bookerpris-sesongen 2013, er boken allerede oversatt til norsk med tittel Våtmarken utgitt av Gyldendal. Det betyr at de som vil kan lese boken på norsk.

De siste månedene har jeg vært på reise utenfor Norge og langt fra bloggsfæren store deler av tiden, og slik fortsetter det videre også.  Den aller første turen min går i morgen til Portugal for å tilbringe tid med min mor på sykehuset.  Vi kommer til å diskutere nettopp The Lowland av Lahiri.  Mine foreldre tilbragte nemlig et år i Calcutta akkurat på samme tid som denne romanen åpner, og jeg gleder meg til å høre om bokens Calcutta kontra den byen min mor opplevde som ung nygift kvinne.

Hvordan ser våren ut fremover her på bloggen?  Først og fremst skal jeg dele en del bøker med dere som jeg har hatt stor glede av denne våren.  En av dem er den storartede novellesamlingen Tenth of December av George Saunders, som vant den aller første Folioprisen for noen uker siden.  Den er forbløffende samling; original og massivt urovekkende. Novellene skaper en kompleks stemning som nesten er udefinerbar, og sjelden behagelig.  Saunders besitter genren totalt.  Du er umiddelbart inne i en annen verden, oftest litt creepy, og opplever hvordan det er inne i hodet på en av karakterene, og samtidig hvordan andre ser den personen utenfra.  Like lett som Saunders bringer deg inn i en verden, er du ute av den, og neste novelle kan begynne.  Briljant. Den er ute på norsk nå, Tiende desember fra Gyldendal.  

I mai skal vi også oppsummere alle Bookerprisbøkene vi leste denne gangen.  Det er et knippe med seks bøker som har oppnådd sjelden suksess og er alment kjent som en av de beste Bookerpris Shortlistene i prisens historie.  I midten av juli kommer deretter Bookerprisens longlist 2014.  For første gang er prisen åpen for amerikanere, og det blir morsomt å se hvordan dette vil påvirke Longlisten.  Det er bemerkelsesverdig mye god litteratur som kommer fra Amerika om dagen, så det blir fint å få dem inn i på radaren.  

Tilbake til månedens bok.  The Lowland er fortellingen om to brødre, Suhash og Udayan som vokser opp i Calcutta.  Det er på seksti-tallet, og Subhash reiser fra India til Rhode Island for å bli akademiker.  Udayan blir boende i Calcutta der han blir en del av en Mao inspirert revolusjonsgruppe.  Boken omhandler de to nære, men likevel så ulike brødrene og hvilke konsekvensene de ulike valgene de tar får.  Udayans hustru Gauri er kvinnen som står sentralt i livet til begge to.  Jeg vil ikke fortelle for mye om hvordan dette utspiller seg, annet enn å si at det vil komme til å påvirke flere generasjoner.  Det er en sterk og flott historie.  Samtidig er dette også en roman om å reise fra et land til et annet, og om å komme videre i livet. Om hvordan man forsøker å skape et nytt liv for seg selv i en annen kultur, mens fortiden ikke vil gi slipp på deg.

Her er noen av diskusjonsspørsmålene fra Bookerprisens hjemmeside, og de inneholder ingen spoilere.

To what extent is the collision between the personal and political inevitable in this novel?

In what way do the female characters in the book assert their own authority in a patriarchal society?

‘He didn’t belong, but perhaps it didn’t matter. He wanted to tell her that he had been waiting all his life to find Rhode Island. That it was here, in this minute but majestic corner of the world, that he could breathe.’ How does America provide a release for the characters?

Are they able to break their ties with India or is India too inextricably a part of their identity and outlook? ‘

´With children the clock is reset. We forget what came before.’ Does this prove to be true? Does the birth of Bela allow the main characters to reset the clock?

How does a frequent change in perspective alter our views about Udayan and his actions?

Do any of the characters achieve their desired sense of freedom by the end of the novel?

Da ønsker jeg alle en fin april måned.  Før påske skal jeg legge ut et bilde av Kindlen min,  det er en stund siden sist, så dere kan se hva jeg leser akkurat nå.. og kanskje få med dere et lite lesetips?  Det er en eklektisk liste, som går bakover og fremover i tid, og over flere genrer og stilarter.

 

Relaterte innlegg:

3 Comments

 1. Her er Elidas omtale av The Lowland. Hun hørte den på lydbok, komplett med indisk-amerikansk aksent!

  :http://serieavhengig.blogspot.no/2014/02/booker-shortlist-lowland.html

 2. Er litt vel på etterskudd, men fikk endelig ned noen ord om boka. Helt grei, men jeg hadde forventet mer etter all hypen, både om boka og Jhumpa Lahiri. Etter å ha lest alle på kortlista, så er Harvest favoritten, den gir meg enda en urolig følelse når jeg tenker på den.

  Takk for en fin lesesirkel! Skal lenke hvis jeg finner på å lese noen av bøkene på langlista, har jo en del i hylla.

  http://booksandmonika.blogspot.com/2014/05/twenty-two.html

  • The Lowland vokste for meg, og ble bedre og bedre etter hvert. Jeg likte den delen av boken som omhandler Amerika fordi boken blir mer psykologisk.
   Men — Harvest — det var virkelig en flott bok! Og det er mange supergode bøker på longlisten også.

   Takk for at du ble med på lesesirkel! Til høsten skal vi gjøre det litt anderledes, jeg tenkte å se om jeg klarer å arrangere et par nett-treff, der vi kan diskutere de Bookerpris nominerte bøkene i fellesskap. Håper du blir med igjen 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Våtmarken av Jhumpa Lahiri | Draumeverda - […] Har du lest kan du finne linker til fleire blogginnlegg om […]

Leave a Comment