Månedens bok; We Need New Names av Violet Bulawayo, Man Bookerpris Readalong

68.Noviolet-Bulawayo-We-Need-New-Names

We Need New Names har gjort Bulawayo til en verdenskjent forfatter.

We Need New Names forteller historien om ti år gamle Darling som bor i shantytownen Paradise. Mugabe har holdt Zimbabwe i et jerngrep i mer enn tredve år.  Regjereingen har slått grusomt ned på all opposisjon og det er utstrakt bruk av tortur.  Sult, arbeidsledighet og AIDS herjer i landet.  Befolkningen lider, og mange drømmer om å flykte til USA eller Europa. Darling blir en av de heldige, og flykter til Amerika for å begynne et nytt liv der med tanten Fostalina. Romanen dekker hele spekteret:  først hvordan livet til Darling var i Zimbabwe og deretter hvordan det blir i USA.  Det er særlig delen i Zimbabwe som fascinerte meg.

Bulawayo, som egentlig heter Elizabeth Zandile Tshele, var oppvokst i Zimbabwe, og flyttet deretter til USA.  Hun har en Master grad fra Cornell University i Creative Writing og underviser nå på Stanford.  Den unge forfatteren har hattt en oppsiktsvekkende start på karriéren, med denne romanen som fremdeles nomineres til priser verden over, som feks Bookerprisens Shortlist, National Book Awards “5 under 35” liste, Guardian First Book Award Shortlist, og som nettopp vant den nystiftede afrikanske litteraturprisen Etisalat Prize for Literature.  Den sympatiske forfatteren er på kort tid ikke bare blitt en superstjerne, men en ambassadør for afrikansk litteratur.

Her er et lite utdrag fra boken.  Det er det samme utdraget jeg hørte Bulawayo lese høyt for noen måneder siden i Bookerprisen høytlesning, og det var en sterk opplevelse å sitte noen meter fra henne og høre den alvorlige, verdige stemmen hennes. Det forteller om hvordan Darling og de andre beboerne opprinnelig kom til shantytownen Paradise:

They did not come to Paradise. Coming would mean that they were choosers. That they first looked at the sun, sat down with crossed legs, picked their teeth, and pondered the decision. That they had the time to gaze at their reflections in long mirrors, perhaps pat their hair, tighten their belts, check the watches on their wrists before looking at the red road and finally announcing: Now we are ready for this. They did not come, no. They just appeared.

They appeared one by one, two by two, three by three. They appeared single file, like ants. In swarms, like flies. In angry waves, like a wretched sea. They appeared in the early morning, in the afternoon, in the dead of night. They appeared with the dust from their crushed houses clinging to their hair and skin and clothes, making them appear like things from another life. They appeared with tin, with cardboard, with plastic, with nails and other things with which to build, and they tried to appear calm as they put up their shacks, nailing tin on tin, piece by piece, bravely looking up at the sky and trying to tell themselves and one another that even here, in this strange new place, the sky was still the same familiar blue, a sign things would work out.

Some appeared with children in their arms. There were many who appeared with children held by the hands. The children themselves appeared baffled; they did not understand what was happening to them. And the parents held their children close to their chests and caressed their dusty, unkempt heads with hardened palms, appearing to console them, but really, they did not quite know what to say. Gradually, the children gave up and ceased asking questions and just appeared empty, almost, like their childhood had fled and left only the bones of its shadow behind.

Sterk lesing, og boken er imponerende.  I hvertfall den første delen, der skildringen av Darlings liv i Paradise skinner.  For boken blir nødvendigvis todelt, og når Darling kommer til Detroit i Amerika, blir romanen langt mer ordinær. Det er mer interessant å lese om den fattige, instabile shantytownen der Darling likevel er lykkelig, enn landet hun har drømt om, men som ikke blir slik hun tror.  Akkurat den historien har vi hørt før.   Les boken for kapitlene om Paradise, og for den flotte skrivestilen til Bulawayo. Fortjener hun all oppmerksomheten  og superlativene som har kommet fra alle kanter, eller er hun oppskrytt?  Les We Need New Names sammen med oss her på bloggen nå i mars og vurdér selv.  Om en uke eller to skal jeg skrive litt om noen av virkemidlene Bulawayo bruker for å gi karakter til boken, og hvordan hun skaper den helt uforglemmelige fortellerstemmen til Darling. Den er komisk, sår, usentimental og poetisk på en og samme gang.  Følg med! 

Relaterte innlegg:

5 Comments

 1. Her er et par link til andre bloggere som allerede har skrevet om We Need New Names:
  Begge likte boken veldig godt! 🙂

  Elida:
  http://serieavhengig.blogspot.no/2013/10/booker-shortlist-we-need-new-names.html

  Linn:
  http://www.denharjeglest.com/2013/07/nbulawayo-we-need-new-names.html

 2. Jeg likte boken, selv om den ble veldig lik Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie for min del. Men som du sier så er fortellerstemmen til Darling strålende, men jeg likte faktisk den amerikanske delen av boka bedre enn den fra Zimbabwe.

  http://booksandmonika.blogspot.com/2014/03/fifteen.html

  • Det er jo et tema som flere romaner har omtalt i de siste årene. Og hvis det var en rød tråd gjennom Bookerpris bøkene i år, var det nettopp migrasjon og opplevelser rundt det.

   Glad for at du likte boken, Monika! 🙂

 3. For en fantastisk skatt av en blogg du har opparbeidet, Clementine! En skikkelig herlig overraskelse å finne så utrolig mange spennende innlegg og refleksjoner rundt litteratur. Jeg tenkte å begynne med We need new names. Jeg ser du skriver at du skal lage et innlegg om noen av virkemidlene Bulawayo bruker for å gi karakter til boken, men finner ikke innlegget. Har du publisert det? Gleder meg til å lese det også!

  • Tusen takk, Celin, så utrolig hyggelig at du syns!

   Innlegget om Bulawayo er ikke lagt ut enda..sjekk tilbake om et par dager 😉 Håper du liker boken, for meg var Darlings fortellerstemme det jeg likte aller best.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Februarstatistikk | BØKER, BOLLER OG SUKKERSPINN - […] har troa på at skal være noe annet en lettlest og forutsigbar, i forbindelse med Clementines Man Booker Readalong. I tillegg…
 2. Nye utgivelser våren 2014 | Karis bokprat - […] NoViolet Bulawayos Vi trenger nye navn ventes utgitt på Cappelen Damm i begynnelsen av april. Bulawayo er født og…

Leave a Comment