Velkommen Folioprisen! Litterære hjerter gleder seg over den aller første Shortlisten!

LLP112-210_2014_112444_high

Folioprisens Shortlist er en glimrende kilde hvis du vil finne førsteklasses lesetips.

The Folio Prize kunngjorde sin aller første Shortlist i går.  Det er en Shortlist mange har ventet på med stor spenning, fordi prisen ble opprettet som en reaksjon på Bookerprisen i 2011, året der nivået på bøkene ble alment kritisert for å være for lavt.  “Bookerprisens Annus horribilius” tordnet kritikerene i avisene, og en ny pris ble stiftet i kjølvannet av debatten; Folioprisen.  Denne skulle hedre sjeldent velskrevne bøker, i en ren faglig vurdering fra bransjens egne.  I tillegg skulle prisen være åpen for alle romaner skrevet i original på engelsk, ikke bare britiske/commonwealth forfattere.

Kritikken mot Bookerprisen var relevant, ikke minst fordi bokpriser er big business, og å vinkle en pris mot bestselger markedet er populært for forlag og bokhandlere. Derfor er det viktig å ha en bokpris som utelukkende fokuserer på litterære kvaliteter.  Folioprisen trekker juryen hvert år fra en imponerende gruppe, the Folio Society, som ble dannet samtidig, og som inneholder verdenskjente forfattere og litteraturkritikere.  Disse skal sikre at nivået på bøkene som velges er høyt.  Lavinia Greenlaw, som ledet årets jury, fremhevet at de forsøkte å finne forfattere som flytter grensen på hvordan man skriver, og sa at alle forfatterene på shortlisten i år tok sjanser:

«There’s a lot of fiction being written which is being written safely – it doesn’t disturb the writer and it won’t disturb the reader and therefore it doesn’t excite the reader. In hindsight, what we were responding to was a writer taking a risk, finding a sharp angle and doing something that shouldn’t work.»

Det interessante er jo at Bookerprisen reagerte umiddelbart.  I 2012 var Shortlisten så sterk og krevende at mange nye lesere av Bookerprisens Shortlist falt av lasset.  Umbrella, den 416 sider lange romanen fra Will Self, skrevet i bevissthetsstrøm fra et mentalsykehus, var bare en blant flere bøker som skulle bevise at Bookerprisen ikke lenger rettet seg mot massemarkedet, men mot en liten krets av avanserte lesere, må vite.  Og året etter, i 2013, kom enda en knallsterk liste, anerkjent som kanskje den beste i Bookerprisens historie.  I tillegg endret prisen reglene slik at fra i år av åpnes også Bookerprisen for alle romaner skrevet i original på engelsk. The Folio Prize har med andre ord allerede hatt stor innflydelse, lenge før den første Shortlisten ble kunngjort igår.  En Shortlist det har knyttet seg mange forventninger til.  Vi vet hvor høye ambisjonene var, så hvilke bøker ville den aller første juryen, som inkluderte forfatterene Sarah Hall og Michael Chabon, velge?  I går kom svaret.

Her er den aller første Shortlisten til the Folio Prize: 

Red Doc av Anne Carson (Random House/Jonathan Cape)

Schroder av Amity Gaige (Faber & Faber)

Last Friends av Jane Gardam (Little, Brown)

Benediction av Kent Haruf (Picador)

The Flame Throwers av Rachel Kushner (Random House/Harvill Secker)

A Girl is a Half-Formed Thing av Eimear McBride (Galley Beggar Press)

A Naked Singularity av Sergio De La Pava (Maclehose Editions)

Tenth of December av George Saunders (Bloomsbury)

Ser dere det jeg ser?  Alle amerikanerene? Lavinia Greenlaw kommenterte at det var «very striking when we finally laid the books out on the table to realise that we had chosen a significant proportion of North American writers”.

Andrew Kidd som er en av grunnleggerene av The Folio Prize, sa om juryen:

«They were asked to disregard nationality, ethnicity, gender and lifetime achievement and to concentrate solely on the words on the pages in front of them. Thrillingly, that’s exactly what they did..The result is a shortlist of eight amazing books that range from classical narrative to prose poetry; from a ‘messy masterpiece’ to a collection of effectively flawless short stories.”  Messy masterpiece og flawless short story?  Jeg gleder meg allerede.

Juryen fremhevet også at de hadde forsøkt å ikke vurdere forfatterene, men lot bøkene tale for seg.  «We forgot about the authors and focused on the books.»  Det resulterte altså i en shortlist med hele fem amerikanere, en kanadier, en ire og kun en engelsk forfatter.  Tre av dem har aldri utgitt bøker før.  Irske Eimear McBrides roman A Girl is a Half-Formed Thing vant forøvrig en annen nystiftet spennende litteraturpris, Goldsmiths Prize i november 2013.

Jeg har tidligere skrevet om Folioprisen her på bloggen. Les dette innlegget der jeg skriver mer om et av mine favorittforlag, praktfulle Folio Society som sponser prisen, og om det spennende The Folio Society Academy som ble dannet samtidig med prisen,  hvor du finner superstjerner som AS Byatt, Sebastian Faulks, Michael Ondaatje, Philip Pullman, Peter Carey, Bret Easton Ellis, J.M. Coetzee, Ian McEwan, Margaret Atwood, Salman Rushdie og Zadie Smith.

The Flame Throwers er kanskje den romanen som hittils har fått mest internasjonal oppmerksomhet av disse bøkene, mens George Saunders er den mest kjente forfatteren. Likevel er det ingen store “kjendiser” på Shortlisten.  Det liker vi!  Konkurransen mellom Man Bookerprisen og Folioprisen, og andre litteraturpriser også, gir oss lesere et utstillingsvindu av dimensjoner når vi skal velge nye bøker å lese.

Så velkommen, Folioprisen! Vi  er glad for å ha dere på radaren. Dere har skjerpet Bookerprisen, og dere kommer til å utfordre oss med spennende bøker fremover.  Årets vinner av Folioprisen blir kåret 10 mars i London.

(-Skal du gripe fatt i noen av disse bøkene?  Selv lastet jeg ned The Flamethrowers og Schroder på Kindle for noen måneder siden.  På tide å flytte dem opp i lesekøen, skal bare lese ferdig vidunderlige Someone av Alice McDermott først. Jeg er på slutten, men trekker det ut så lenge jeg kan fordi boken er så nydelig.)

Relaterte innlegg:

10 Comments

 1. Last Friends er den jeg har størst forhåpninger til, rett og slett fordi det høres ut som en bok jeg vil like. Men som siste i en serie måtte jeg kjøpe eneren, Old Filth, først. Typisk nok plukket jeg ut den eneste briten, og det før jeg ante noe om forfatternes nasjonaliteter.

  Men jeg ønsker også å utfordre meg selv litt, så jeg kommer til å lese en eller to av de andre. Red Doc virker mest interessant, men er vel også potensielt en av de mest krevende av bøkene på listen. Jeg tror likevel det vil bli en av bøkene jeg i det minste forsøker meg på. Det var også et par andre jeg lurte litt på, men akkurat for øyeblikket husker jeg dem ikke fra hverandre.

  Ellers holder jeg på med to potensielle Bookerkandidater. Rustication av Charles Palliser er foreløpig ikke så engasjerende, men The People in the Trees av Hanya Yanagihara virker veldig lovende. Skal også lese Three Brothers av Peter Ackroyd snart.

  Selv om jeg i utgangspunktet er helt enig i at det er bøkene som skal stå i fokus, ikke hvem forfatterne er eller hvor de kommer fra, så håper jeg på litt mer variasjon når Bookerjuryen presenterer sin longlist i sommer. Det er kjedelig hvis amerikanerne skal dominere hver pris.

  Nå må jeg finne ut hva Someone handler om, ble nysgjerrig.

  • Ja, typisk deg at du blir dradd rett mot den engelske, Labben 🙂 Jeg har lest artikler av henne opp gjennom årene, men aldri en roman. Så herlig at en 85 år gammel dame havner på denne listen. Jeg er spent på å høre om triologien fra deg, har veldig lyst å lese den selv også.
   Ja, jeg er også nødt til å lese Red Doc, den virker jo helt fantastisk – men som du sier, vi får se hvor tilgjengelig den er. Det er verdt et forsøk! Merkelig med alle amerikanerene, det kan jo være helt tilfeldig

   Gleder meg til å høre om Yanagihara! Og selvsagt Peter Ackroyd. Jeg leste ut dystopien av Chang-Rae Lee, skal skrive litt om den, men jeg tror ikke du behøver å lese den – interessant men snål.
   Someone er bare så herlig, lite handling og skjønt språk, tror du ville like den. McDermott er nok en amerikaner, men mer engelsk i skrivestil enn henne går det ikke an å bli! 😉

 2. Dette blir gøy! Litt tankevekkende dette med at de bestrebet å kun fokusere på tekst og ikke nasjonalitet etc, men kom ut med så mange nord-amerikanere. Jeg ser for meg at de hadde kommet fram til flere «eksotiske» alternativer hvis de hadde vært..om ikke mindre tekstorienterte, det blir jo bare feil..så mer beviste? Egentlig synes jeg det er veldig sjarmerende at lista er litt ukorrekt i så henseende, selv om jeg håper på mer variasjon i fremtiden.

  I utgangspunktet har jeg bare hørt om to The Flame Throwers (som jeg gleder meg til) og Red Doc. Nå må jeg google og planlegge. Gleder meg til å følge med videre på bloggen din.

  • Helt hundre prosent enig, det er sjarmerende at en liste er så lite «korrekt» mht nasjonaliteter, spesielt etter Bookerprisen som virket som den hadde virkelig anstrengt seg for å være så flerkulturell og internasjonal som mulig. Men kanskje det var for å argumentere for at prisen ble åpnet for alle nasjonaliteter, man kunne jo ikke si rett ut at man hermet etter Folioprisen 😉
   Det er jo «early days» for Folioprisen, vi får bare vente og se på Shortlistene de neste fem eller ti årene, for å se om prisen får en slags profil. Listen i år virker svært variert i skrivestil.
   Jeg skal også google de bøkene jeg ikke hadde hørt om før, og finne ut hvilke jeg har lyst å lese 🙂

 3. Så flott at du skriver om dette! Her var det nemlig noe som var nytt for meg. Jeg har hørt om Folioprisen og alt bråket rundt Bookerprisen, men at det allerede hadde fått så store konsekvenser, visste jeg ikke. Viktig at du tar det opp, for dette med bokpriser kan gjerne diskuteres. Er det egentlig så lurt å ha så mange priser?

  Det er veldig spennende og interessant å følge med på bloggen din! Ønsker deg ei god leseuke:)

  • Ja, ikke vet jeg om det er lurt å ha så mange bokpriser. jeg liker de som kaster nye titler og navn i fanget mitt, de jeg ikke har hørt om før. Det er en god måte å få boktips på. Men de prisene som bare drøvtygger på de samme bestselgerene som alle andre snakker om, og kommer frem til en vinner alle kjenner, har jeg ikke noe interesse av..

   Takk for at du følger med på bloggen, Hedda 🙂 Det er så fint å ha deg som leser.

 4. Dette var spennende lesning, Clementine! Jeg synes det var spesielt interessant med alle nord-amerikanerne på listen, i og med at Booker nå også åpner opp for forfatteren fra denne verdensdelen. Det er flott at du holder oss oppdaterte!

  • Tusen takk Anne! Ja, kan du tenke deg at så mange amerikanere havnet på listen! Ganske modig gjort av juryen, for de må ha visst at det ville provosere mange engelskmenn og skape debatt. Det blir interessant å se årets Bookerpris Longlist når den kommer i juli.
   Jeg syns som Haruhi over skriver, at det er fint å bare vurdere bøkene og teksten, og å gi blaffen i å være korrekte og dele ut nominasjoner litt her og der for å tilfredsstille alle. Det tyder jo på en sterk integritet, og en vilje til å skjære igjennom alt utenforliggende. Jeg fikk både inspirasjon og leselyst av denne listen, og det er alltid morsomt. 🙂

 5. Spennende, men nå er snart listen over 52 bøker i år full! Men er ikke mål til for å brytes?

  Som Labben falt jeg også for Last Friends! Jeg har nok ikke fulgt med i timen, er kommet godt igang med boken men ser nå at det er den siste i en triologi. Jaja, får lese de to andre senere da 🙂

  Chang-Rae Lee sin bok er jeg også godt igang med, ser frem til din oppsummering av den.

 6. Jeg gleder meg til å høre om Last Friends! Selv leser jeg ofte bøker hulter til bulter og litt her og der, så å begynne ned den siste boken i en triologi ville jeg tatt med stor ro.. Handlingen er jo bare litt av opplevelsen av en bok, og i virkeligheten er det jo ofte slik vi hører historier, begynner med nåtid og går deretter bak i tid!!
  Chang-Rae Lee sin bok forvirret meg nesten fordi jeg opplevde den som veldig ujevn. Det var noe med fortellerstemmen som bare ikke fungerte for meg. Skal skrive et innlegg om den asap.
  Ønsker deg en fin uke 🙂 🙂

Leave a Comment