Månedens bok: Harvest av Jim Crace, Man Bookerpris Readalong

FEBRUAR : Harvest

FEBRUAR : Harvest

Vi er nå kommet langt inn i lesingen av Bookerprisens Shortlist 2013. Så langt har vi lest selve vinneren av Bookerprisen, The Luminaries; en sprudlende ny-viktoriansk sensasjonsroman skrevet av en purung forfatter fra New Zealand. Vi har vært innom Irland og lest en av nåtidens mest kjente irske forfattere, Colm Toibín, og hans kontroversielle og vakre Testament of Mary. Etter det gikk turen til en kanadisk/japansk Zen Buddhist prest som skriver om en spesiell dialog mellom en japansk tenåring og en kvinne i Canada, A Tale For the Time Being.

Nå er det på tide å gå tilbake til England, og til den eneste engelske forfatteren på listen. Vi er også kommet til indrefiléeten. Harvest er en praktfull bok, og man kan på mange måter argumentere for at boken er mer velskrevet enn vinneren fra New Zealand. Jim Crace har skrevet en mørk, tankevekkende og relevant bok. Crace blir gjerne beskrevet som William Golding sin arvtager, og påvirkningen i denne boken er spesielt merkbar. Som de fleste andre bøkene på Bookerprisens Shortlist omhandler romanen migrasjon. Forflytting på kryss og tvers av kontinenter og kulturer. Men Harvest snur opp-ned på problemstillingen. I stedet for å den nye kulturens innflytelse på innflytteren, viser den hvordan nykommere påvirker et lite samfunn i endring. Det er fra en bitteliten by, a hamlet, i England akkurat i den vanskelige overgangen fra føydalsamfunnet til tidlig industrialisme, med alle de konsekvensene det medfører.  Når tre nykommere kommer til byen blir de raskt gjort til syndebukker for en handling de ikke har gjort, og det lille samfunnet oppløses i tragedie.

Tonen er sober og samtidig poetisk. Det er uendelig vakkert språk. Crace skriver stemningsfullt, nesten mytologisk og det er noe symbolsk og tidløst over historien.

«The night is ponderous.  No owl or fox is keen to interrupt the darkness. It seems that even the trees have stopped their stretching and their creaking, their making wishes in the wind, to hold their breaths and stare like me towards the pillory.»

Harvest er også i mine øyne den mest helstøpte boken på Shortlisten. Det er rett og slett en sjeldent god bok. Bør du lese denne? Selvfølgelig bør du det. Hvis du bare skal lese en bok fra Bookerprislisten 2013, ville jeg sannsynligvis ha valgt denne. Den er representativ for et stålende år for Bookerprisen og et knippe sjeldent gode bøker. I et år der Bookerprisen nå er blitt både global og flerkulturell, viser også Harvest hvor klippefast England står som en sterk litterær tradisjon.

-Bemerk at siden teksten er mettet med et sjeldent stofflig språk bør du kanskje ha litt over middels god kunnskap i engelsk for å lese Harvest. Hvis ikke, ville jeg heller ha ventet på den norske oversettelsen.

Relaterte innlegg:

6 Comments

 1. Jeg har sett fram til denne helt siden longlisten ble annonsert, allikevel er jeg usikker på om jeg får tid til å lese den i februar. Jeg er så langt inni universet til Conan Doyle (både på skjerm og i bok), at jeg ikke vet om jeg får plass til noe annet.

 2. Så herlig å være i Conan Doyles univers.. og spesielt nå som det er så mye bra Sherlock Holmes på skjermen også!
  Harvest er en nydelig bok, en flott bok, men det er en alvorlig bok, og man skal være i det hjørnet at man har lyst på en poetisk og dyp bok. – Når den stemningen kommer over deg, venter denne boken på deg – – og det flotte med bøker er jo at de har ikke det minste imot å vente 🙂

 3. Hadde egentlig valgt bort denne, men inn føk den på leselista igjen! Mørk stemning og tidlig industrialisme må jo bare bli bra. Gleder meg!

  • Ja, dette er en flott bok, og man blir bare glad av å lese en så velskrevet bok! Gled deg 😉

 4. Denne boka er så fantastisk at det var vanskelig å skrive om den. Av de jeg har lest til nå, så er det den soleklare favoritten.

  http://booksandmonika.blogspot.no/2014/02/eight.html

  • Jeg syns heller ikke det var så lett å skrive om denne boken, fordi den er så sammensatt at det er vanskelig å snakke om et aspekt uten at hele boken må evnes, fordi alt er så flettet inn i hverandre.

   Flott omtale 🙂

Leave a Comment