Costaprisen for beste roman til Life After Life

life-after-life-cover

Kate Atkinson vant i går Costaprisen 2013 i kategori beste roman for den glimrende romanen Life After Life.  Det var faktisk min favorittbok ifjor, og jeg forstod ingenting da den ble oversett av Bookerprisen.  Det skapte oppstandelse blant mange, og gleden er desto større av at den nå har vunnet Costaprisen.  Den hederen fortjente den virkelig. Costaprisen er åpen for engelske og irske forfattere, og het som dere kanskje husker The Whitbread Awards frem til 2006.

Costaprisen deles først ut i fem kategorier- debut, roman, biografi, poesi og barnebok- hvor av en av disse den 28 januar blir kåret til årets bok.  I 1995 vant Kate Atkinson først årets debut roman og deretter årets bok med Behind the Scenes at the Museum.

Romanen Life After Life har som premiss en kvinne, Ursula Todd,  som får mange sjanser til å leve livet sitt om igjen, forandre på små tilfeldigheter som ledet livet hennes i en retning, og heller ta en annen vei.  “What if we had a chance to do it again and again, until we finally did get it right? Wouldn’t that be wonderful?”  Det utrolige er at leseren vet at Atkinson tar dette konseptuelle litterære grepet, og likevel blir man like engasjert i hver ny retning og hver ny versjon av Ursulas liv.  Jeg elsket denne komplekse, ambisiøse romanen; blandingen av litterært eksperiment med førsteklasses fortellerkunst. Settingen er England og tildels Tyskland før, under, og etter annen verdenskrig.

Mye har vært skrevet om det faktum at alle finalistene i Costaprisen i kategori beste roman i år er kvinner, og her på bloggen kommer det også enda et innlegg om kvinner og bokpriser om ikke så lenge.  I fjor vant kvinner de fleste hovedprisene for litteratur i Europa.  Hva betyr det?  Har kvinner plutselig begynt å skrive bedre eller har det frem til nå vært barriérer for kvinner blant bokpriser?  Titt innom bloggen om en uke eller to for noen tanker rundt dette!  Ifjor vant Hilary Mantel Costaprisen for årets roman og deretter årets bok med den kritikerroste Bring Up the Bodies.  (Mantel ble historisk ved å også vinne Bookerprisen for den samme boken.)  Blant de andre Costavinnerene i år er det verd å få med seg Nathan Filer som vant i kategorien beste debut for The Shock of the Fall.  Boken vakte oppsikt ifjor fordi hele 11 forlag konkurrerte om å utgi den (HarperCollins vant).  Filer er registrert sykepleier for psykisk syke, og den sterke debuten omhandler en ung mann som brått blir psykisk syk.  Ellers er det annen tidligere vinner her, nemlig poeten Michael Symoons Roberts som vant prisen i 2004 for Corpus.  Her er hele listen av vinnerene av Costaprisen 2013:

Novel Award — Kate Atkinson,Life after Life

Poetry Award — Michael Symmons Roberts, Drysalter

Children’s Book Award — Chris Riddell, Goth Girl And The Ghost Of A Mouse

Best First Novel — Nathan Filer, The Shock of the Fall

Biography Award — Lucy Hughes-Hallet, The Pike

Litt mer Costapris-trivia: Hvis Kate Atkinson vinner hovedprisen for årets bok, blir hun den første kvinnen som har vunnet den to ganger.  Tidligere er det kun de to store poetene Seamus Heaney og Ted Hughes som har prestert det.  Ved å ha vunnet kombinasjonen beste debut for Behind the Scenes at the Museum og nå beste roman for Life After Life, går Atkinson i fotsporene til to andre kjente forfattere som har gjort det samme, nemlig William Boyd og Jim Crace.  Kun en vinner av kategori barnebok har noensinne vunnet hovedprisen, årets bok, siden prisen ble stiftet i 1985,  nemlig Philip Pullman som vant med den enestående The Amber Spyglass i 2001.

Følg med i slutten av måneden når vi får vite hvem som vinner Costaprisen for årets bok!  Her kan du finne mitt tidligere innlegg om Life after Life. Forlaget Press utgir den norske oversettelsen av boken, Livet etter livet,  i mars.

Relaterte innlegg:

4 Comments

 1. Fabelaktig bok! Utgis på norsk i mars på Forlaget Press.

  • Ja, det blir fint å få boken på norsk, og håper Atkinson selv kommer over i forbindelse med utgivelsen!

 2. Jeg kjøpte nettopp ei Atkinsonbok på loppis, men nå som jeg skulle fortelle deg om den har jeg både glemt hva den heter og hvor den er. Typisk. Sikkert ovenpå, så jeg får heller komme tilbake til det. Life after Life får jeg lyst til å lese hver gang du nevner den, så den står på blokka og kjemper om oppmerksomheten.

  Det så ut som du hadde skrevet om Franzens Freedom i oversikten, men nå finner jeg det ikke noen sted, ville bare si at jeg elsker den boka, og bidra med generell entusiasme. Lydboka er golden.

  Også kom jeg for å bekjenne mine bookersynder, jeg er sørgelig kjørt av lasset – og aner ikke hvordan jeg skal komme meg på igjen, får prøve igjen med Harvest, om jeg ikke makter skrive om den kan jeg ihvertfall prøve å lese. Ting går langsomt.

  • Ja, Atkinson boken er både fin og interessant 🙂 Lurer på hvilken du kjøpte.. hun har skrevet mye forskjellig, inkludert flere krimbøker som alle er premierte.
   Merkelig det der med Franzen Freedom, tror det er noen bloggere som har det som min RSS feed, av en eller annen grunn.
   Og Freedom elsker jeg også, det var bare en STOR opplevelse for meg. Fantastisk bok!
   –Du er herved tilgitt dine Bookersynder, men som botsøvelse må du lå være å spise sjokolade i minst en uke. Neida! Bøkene er jo der både neste år og året etter, så det har vel ingen hast. Harvest har jeg lest allerede, den er virkelig fin – kanskje den beste boken på shortlisten i år. Du får se hva du har overskudd til 🙂

Leave a Comment