Månedens bok; A Tale for the Time Being av Ruth Ozeki, Man Bookerpris Readalong

JANUAR : A Tale for the TIme Being.

JANUAR : A Tale for the TIme Being.

Det er første januar, og på tide med en ny bok i vår Man Bookerpris Readalong.  I januar skal vi lese A Tale for the Time Being av Ruth Ozeki.  Det er en bestselger som allerede er blitt populær blant flere av leserene her på bloggen.  Med lett, flytende språk er det en åpen og tilgjengelig bok skrevet av en genuint spennende forfatter; Ruth Ozeki.  Hun er en kanadisk-amerikansk forfatter og filmskaper, og i tilleg er hun en Zen buddhist prest.  Jeg holder selv på med boken nå, og det er en lett bok å like.  Morsom, sjarmerende og samtidig dyp  virker det som om denne boken treffer alt fra tenåringer til godt voksne.  Her er beskrivelsen fra Man Booker Prize hjemmesiden:

Ruth discovers a Hello Kitty lunchbox washed up on the shore of her beach home. Within it lies a diary that expresses the hopes and dreams of a young girl. She suspects it might have arrived on a drift of debris from the 2011 tsunami. With every turn of the page, she is sucked deeper into an enchanting mystery.
In a small cafe in Tokyo, 16-year-old Nao Yasutani is navigating the challenges thrown up by modern life. In the face of cyberbullying, the mysteries of a 104-year-old Buddhist nun and great-grandmother, and the joy and heartbreak of family, Nao is trying to find her own place – and voice – through a diary she hopes will find a reader and friend who finally understands her.
Da er det bare å begynne å lese, dere!  Det kommer en omtale fra meg etter hvert.  Jeg håper alle vil ha glede av denne romanen som har tatt verden med storm.  Enjoy og godt nytt år til hver og enkelt!

Relaterte innlegg:

8 Comments

 1. Og jeg er i gang! Jeg startet på denne som e-bok i høst, men det fungerte dårlig pga fotnotene i boka. Nå har jeg papirutgaven, og det fungerer bedre! Dette blir spennende!

  • Gleder meg til å høre hvordan du liker den, Anne! Jeg leser den på Kindle på iPad akkurat nå, men savner å kunne ha boken i hånden og bla bakover. Men er likevel kommet godt inn i rytmen mellom de to fortellerstemmene, som fungerer fint. 🙂

 2. Dette har jeg ventet på for nå har jeg en god unnskyldning til å lese denne boken en gang til 🙂
  Denne gangen skal jeg ta meg god tid!

  • Ååå, jeg elsker å lese bøker en gang til, da koser jeg meg skikkelig 🙂

 3. Godt nytt år, Clementine! Nå er jeg i gang med A tale for the time being, jeg måtte bare lese ferdig Urd og Franny and Zooey først. Jeg er inne i en skikkelig Salinger -periode, og har hamstret alt jeg kommer over av ham på Shakespeare & Co ;-). Men nå er det Bookertid. Håper jeg får somlet meg til å lese The testament of Mary denne måneden også, så er jeg i rute igjen.

  • Godt nytt år, Silje!
   Jeg også holder på med A Tale for the Time Being nå, og liker den godt. Urd er så fin, rett og slett rørende. Så spennende med en Salinger periode! Jeg har bare lest Catcher in the Rye av ham..

 4. Jeg ble veldig glad i denne, selv om den hadde sine svakheter som slutten og å bruke seg selv som en karakter (særlig siden jeg ikke likte Ruth). Er det bare meg eller virket denne veldig ungdommelig til å være på kortlista?

  http://booksandmonika.blogspot.com/2014/01/three.html

  • Flott omtale, Monika! Vi hadde ganske lik leseropplevelse, jeg også ble veldig glad i denne boken, selv om den har sine svakheter.

   -Er den for ungdommelig til å være på listen? Interessant. Jeg skjønner tankegangen din. Det virker som om nesten hvert år kommer det en bok på Bookerprisens Shortlist eller Longlist som på en måte er merkbart mer «tilgjengelig» enn de andre. Mer sjarmerende, tydeligere bestselger-preg, og mange av dem har barn/ungdom som fortellerstemme. Jeg har pleid å kalle det Bookerprisens «sjarmkvote» – for det er et ganske tydelig trekk opp gjennom årene. Så sett i det lyset er det ikke noe forbausende å finne A Tale for the Time Being på Shortlist, selv om disse romanene ofte ikke når lenger enn til Longlist. Her er noen eksempler de siste årene:
   2012: The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry, 2011: Pigeon English av Kelman; 2010 Room av Emma Donoghue.
   The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry er en sjarmbombe av en bok, veldig rørende, men kom korrekt ikke med på selve Shortlisten. Jeg tror at kompleksiteten i A Tale for the Time Being sikret den plass på Shortlist. Jeg syns at det er supert at slike bøker også blir hedret av Bookerpris juryen, i hvert fall med en Longlist plass 🙂 men det har uten tvil også vært omvendt, en del bøker nominert som i mine øyne ikke fortjente det, og da fortviler man over andre utrolig sterke romaner som ikke får fortjent oppmerksomhet.

Trackbacks/Pingbacks

 1. drengens oppsummering av 2013 | Atter en dag - […] Ozeki sin «A Tale for the Time Being» som kom med på Man Bookerprice sin shortlist (det er også…
 2. Toglektyre #1/2014. | siljes skriblerier - […] tale for the time being av Ruth Ozeki er månedens Booker – bok i lesesirkelen til Clementine, og så…

Leave a Comment