Vi begynner å lese Bookerpris-vinneren sammen!

Da begynner vi å nærme oss lesesirkelen Månedens Bok fra Bookerprisens Shortlist her på Har du Lest.  Du kan bruke lesesirkelen for å bli kjent med Shortlisten og for å finne ut om dette er en bok du har lyst på lese, du kan kommentere, og du kan blogge om bøkene i hele måneden vi leser den.  Jeg lover deg uansett noen fantastiske opplevelser fremover.  Dette er nå alment anerkjent som en av de beste «Shortlistene»  i Bookerprisens historie, og bøkene er frydefullt variert både i tema, skrivestil, og lengde.  Her vil du finne noen av morgendagens stjerner, og et par allerede etablerte og berømte forfattere.

Vi begynner om en uke med selveste vinneren av Bookerprisen 2013: The Luminaries av Eleanor Catton.  Det er en morsom bok som er mer eller mindre ren eskapisme, fra 1866 i en liten by i New Zealand midt under gull-rushet.  12 menn har et hemmelig møte på røkerommet til det lokale hotellet da en trettende mann uvitende bryter inn i forsamlingen.  Det er en mordgåte og en røverhistorie av dimensjoner,  og boken er på over 800 sider.  Den første delen er et set-up, der alle menneskene introduseres i tur og orden. For hvert nytt kapittel blir man kjent med en ny person, og det viser seg at handlingen fra de foregående kapitlene ikke var helt slik man trodde, for den egentlige historien er nemlig den som nå følger.  I neste kapittel viser det seg at handlingen ikke er helt slik heller, og slik fortsetter det. Man kommer dypere og dypere inn i fortellingen og opplever hvor subjektiv sannheten er. Dette langsomme «set-up»et er på over 350 sider, og etter omtrent 200 av dem begynner man å bli temmelig forvirret og det kan være krevende å følge med.  Ikke noe å bekymre seg over, alt vil avdekkes etter hvert! Hold ut hvis du syns det går for sakte, det retter snart på seg.  Boken er delt inn i tolv deler, der hver del er halvparten av den forrige. Det betyr at tempoet øker etter hvert som man leser, og boken glir lettere og lettere.  Jeg skal snakke litt mer om denne strukturen i vurderingen min av denne boken som jeg legger ut 1. november, for det er vel verd å se litt nærmere på.

The Luminaries oppleves som en skikkelig god gammeldags leseropplevelse.  Det er en skrevet som en viktoriansk roman, komplett med karakteranalyser og moralske vurderinger av alle karakterene. Boken er stappfull av visuelle hendelser og herlige skikkelser, med svindlere, skjulte skatter, hemmelige familieforhold, bedrageri , forlis, kister som forveklses, mord, en seanse, en kynisk bordellmamma, opium, gullgravere i alle fasonger og størrelser, en prostituert, to kinesere og en Maori ( beskevet med tidsåndens rasisme). Plottet er fantastisk, vevet inn i hverandre på en morsom måte, og man fryder seg over hvor godt Catton får alle bitene til å falle på plass.  Slutten er like elegant som begynnelsen er sjarmerende.

Vi leser the Luminaries i hele november.  Jeg legger ut et innlegg om boken 1 november, og kommer også til å legge ut noen diskusjonsspørsmål.   Andre bloggere kan blogge om boken i hele måneden,  og linke til innleggene under mitt eget innlegg.  Etter å ha lest en skikkelig herlig og lang bok som The Luminaries, går vi til den korteste boken på Bookerprisens Shortlist i desember. Alle holder på med juleforberedelser, men å lese The Testament of Mary som er på 104 sider, er ikke bare overkommelig, det tar knapt en time eller to, men tematisk passer det fint å lese boken rundt jul.  Dette er en bok alle må få med seg, enten ved å lese, eller på lydbok, – Meryl Streep har lest inn boken på engelsk nå, som sikkert er kjempebra.  Vi leser den i hele desember, som betyr at du også kan dvele ved den et par timer i romjulen, om du vil.  Men først er det bare å kjøpe eller laste ned The Luminaries,  sette seg godt til rette i høstdagene, og ta en mental reise 150 år tilbake i tid, til en den andre siden av jorden.  «The twelve men congregated in the smoking room of the Crown Hotel.

Her er leseplanen vår fremover, og denne kommer jeg også til å legge ut øverst på siden  her på bloggen som heter Lesesirkel Bookerprisen.

  • November 2013:  The Luminaries av Eleanor Catton
  • Desember 2013:  The Testament of Mary av Colm Tóibín
  • Januar 2014: A Tale For The Time Being av Ruth Ozeki
  • Februar 2013:  Harvest av Jim Crace
  • Mars 2014: We Need New Names av NoViolet Bulawayo
  • April 2014:  The Lowland av Jhumpa Lahiri

Relaterte innlegg:

Leave a Comment