Eleanor Catton vinner Bookerprisen; et herlig valg på alle måter

139325996__463943c

Strålende glad Eleanor Catton fra seremonien i går.

The Luminaries skrevet av Eleanor Catton vant Bookerprisen 2013 i går.  Et  supert valg fra Bookerkomitéen, som avsluttet jobben sin på en mesterlig måte.  Fra en  virkelig spennende Longlist med tretten romaner ble seks flotte bøker deretter hedret med plass på Shortlist.  Mange trodde at det ville være veteranen Jim Crace som ville vinne med den sterke romanen Harvest. I stedet ble den vestlige verdens mest prestisjefylt pris (som gis til en roman) utdelt til en 832 sider lang bok skrevet av en 28 år gammel kvinne fra New Zealand.  Hun var 25 år gammel da hun begynte å skrive den, og juryen forsikret om at de ikke hadde tatt alderen hennes i betraktning hverken på den ene eller andre måten.  Det er bøkene som vurderes, ikke forfatterene.

Det er et herlig valg!  For meg oppsummerer det hvorfor Bookerprisen er så interessant, relevant og ikke minst, opprettholder et så høyt nivå.  Det er en arena der unge forfattere kan delta sammen med eldre og mer erfarne.   En arena der helt ulike typer romaner presenteres for omverdenen, og som representerer samtiden vår; her og nå.   En arena der bøkenes litterære kvaliteter står ubeskjedent i sentrum uten bekymring for å bli kalt elitisme. Vi trenger det.  Vi trenger priser som ikke undervurderer oss lesere.  Vi trenger priser som krever at vi gir like mye oppmerksomhet til de nye ansiktene som til de etablerte, og som forventer at vi leser 832 sider rett og slett fordi det er en god bok.  En bok som stopper tiden og krever konsentrasjon.

Det er også virkelig herlig at små forlag kan konkurrere med de store.  Catton utgir The Luminaries på det lille britiske forlaget Granta, og den sympatiske forfatteren forsikret i går at hun ikke kom til skifte forlag selv om hun nå blir verdenskjent.  “Granta has been a family to me. Last night I was at the house of my editor, Max, and playing with his kids and reading them bedtime stories. It’s much more important to me to be at a publisher like that than to be part of a big machine.»

The Luminaries, er en gammeldags «whodunnit»  fra en liten by i New Zealand under gull-rushet i 1866. Boken er inndelt som 12 astrologiske tegn og der hvert kapittel er halvparten av det forrige, som en spiral.  Da jeg plukket opp boken første gang, lurte jeg på hvorfor jeg skulle bry meg om en viktoriansk røverhistorie om  mord, grådighet, gull og opium.  Du lurer kanskje på det samme?  Svaret vil du finne mellom sidene på denne ekstraordinære og sjarmerende boken som uten tvil fortjener Bookerprisen i år.  Og lengden?  Tro meg, du vil glede deg over at du kan være i denne romanen så lenge som mulig.

Vi begynner å lese boken sammen her på bloggen 1. november.  Da legger jeg ut min vurdering og mine tanker om The Luminaries. Hele november vies til boken, og andre bloggere kan linke til og legge ut innlegg gjennom hele måneden.  Du kan følge fra sidelinjen og delta i diskusjonen når du vil, eller bare lese andres tanker.  Håper du blir med!

Relaterte innlegg:

11 Comments

 1. Spennende! Jeg bestilte romanen umiddelbart etter at jeg hadde hørt hvem som vant. Nå håper jeg bare at jeg får den i tide :-).

  • Så fint! Det er en rik bok, og jeg ble dradd helt inn i stemningen. Dessuten fungerer det med kapitlene på en ganske flott måte, at de blir kortere og kortere etter hvert — vi kan snakke mer om det om npen uker når vi skriver om boken 🙂

 2. Kjempefint innlegg, Clementine! Gleder meg til å lese dine betraktninger om shortlist-bøkene!

  • Takk Linn – og jeg håper du limer inn link til omtalene dine under hver bokdiskusjon hver måned, og bidrar i kommentarfeltet – i hvertfall på de bøkene som du liker godt, som A Tale For the Time Being! 🙂

 3. Jeg synes det var innmari spennende å følge med i går, og herlig at denne blide, unge dama mottok en så gjev pris! Boka virker kjempebra! I høst er jeg nok litt for opptatt med studiene til å delta på samlesing, så jeg ser heller fram til at den kommer på norsk. Blir uansett moro å lese hva du og andre synes:)

  • Hei Hedda! Helt enig med deg, herlig at en så blid og artig dame er vinner i år. Og boken er så bra!
   Høres lurt ut å prioritere studiene, og du kan jo alltid komme tilbake på bloggen og lese litt i ettertid når du har overskudd til å lese boken 🙂
   Du kan jo se om du har tid til å bli med på desemberboken, som blir The Testament of Mary – det er jo nesten som en novelle på bare 104 sider, og jeg tenkte at det er greit å lese i desember når alle har det supertravelt – og etter en lang bok som The Luminaries!

 4. Jeg gleder meg til å lese denne! Tror dog ikke det blir før etter jul, men det blir stas å se hva dere skriver om den. Dette høres både originalt og spennende ut. Jeg liker også at det er en vinner fra New Zealand! Kult!

 5. Noe av det beste med Bookerprisen er, som du påpeker, at vi får muligheten til å bli kjent med unge nye forfatterstemmer og at de får muligheten til å vise hva de er god for i konkurranse med etablerte forfattere. For min egen del har det vært kjekt å oppdage forfattere som Patrick deWitt, Donal Ryan og Ned Beauman, som jeg ellers neppe ville funnet frem til på egenhånd. Også må det jo sies at jeg også har oppdaget veletablerte forfattere for første gang ved hjelp av Bookerprisen. Jeg hadde aldri hørt om verken Julian Barnes eller Jim Crace for eksempel, selv om jeg ikke helt forstår hvordan jeg har gått glipp av dem.

  Hvilke favoritter har du oppdaget på grunn av Bookerprisen?

  • Et utrolig godt spørsmål. Enig med deg, Patrick deWitt og Ned Beauman. Også mange av de asiatiske: som Nadeem Aslam som tok pusten fra meg med Maps for Lost Lovers på en eller annen longlist for en del år siden, eller Moshin Hamid, og Amitav Ghosh.

   Nicola Barker er en annen jeg oppdaget gjennom Bookerprisen, og hennes Darkmans var en enigmatisk gåte jeg grublet på i uker. Sarah Waters også- Og egentlig har vel min store fascinasjon av irske forfattere også begynt der. De store britiske forfatterene kjente jeg litt bedre, men naturligvis ikke alle. Bookerprisen har vært flink å plukke frem unge forfattere, og det er jo dette jeg er redd vil forsvinne når amerikanerene blir med neste år. Konkurransen blir så hard, at mange av de «quirky chioices» som jeg har likt så godt, vil forsvinne.

   Før, det vil si frem til for seks-syv år siden eller noe i den duren, var Longlisten mye lenger, og jeg pleide ikke å kunne lese hele den listen. Det pleier jeg forresten ikke å gjøre nå heller, men man får en helt annen oversikt når det ikke er mer enn rundt tolv-tretten bøker.

   • Nadeem Aslam er et nytt navn for meg. Leste litt om noen av bøkene hans på Goodreads og fant to jeg fikk veldig lyst til å lese: The Wasted Vigil og Season of the Rainbirds. Har du lest noen av dem? Spesielt sistnevnte appellerte til meg, selv om det var den som hadde fått lavest score av brukerne på Goodreads.

    Hamid har jeg lest og likt, men jeg oppdaget ham ikke gjennom Bookerprisen. Amitav Ghosh har jeg hatt på leselisten så lenge at det begynner å bli flaut. Det er virkelig på tide å faktisk åpne en av bøkene hans; da Sea of Poppies mest sannsynlig.

    Jeg håper virkelig at det ikke blir for tøff konkurranse for de unge, for da forsvinner også litt av sjarmen til Bookerprisen, føler jeg. Det blir spennende å se til neste år. I mellomtiden kan vi fokusere på Folioprisen. Jeg er ganske spent på den også.

 6. Jeg også er superspent på Folioprisen.

  Vet du, jeg vil faktisk anbefale de to andre bøkene til Nadeem Aslam: Maps for Lost Lovers og The Blind Man’s Garden. Fantastisk forfatter 🙂 Han skriver utrolig poetisk, og går dypt inn i personskildringene. For Maps for Lost Lovers tror jeg han brukte flere år bare på å skriver personskildringene før han skrev boken, og det merkes. Den boken har blant andre en mor som er fundamentalist og som er skremmende troverdig.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Lørdagslenker | mellom linjene - […] Man Booker-prisen 2013 for romanen The Luminaries. Dei som vil lese boka i fellesskap, kan delta i Clementine sin lesesirkel…

Leave a Comment