Bookerprisens Shortlist 2013!

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Bookerprisens Shortlist 2013 er nettopp annonsert, og det er en strålende liste.  Fra de tretten bøkene på Longlisten er nå seks stykker valgt ut. Listen er svært internasjonal.  Faktisk er det kun én engelskmann med på listen, til gjengjeld er han storfavoritten: Jim Crace.  Året som gikk har vært preget av få utgivelser fra de store litterære superstjernene.  Nesten ingen av de store «navnene» har kommet med nye bøker. Det åpnet for andre forfattere og for å lete etter priskandidater på en annen måte.   Juryformann (Robert Macfarlane) poengterte hvor bred og internasjonal denne listen er. «It shows the English language novel to be a form of world literature,».

Og det er faktisk akkurat det denne spennende listen viser. Det er en liste som dermed følger i den eklektiske Longlistens fotspor.  Fire av mine egne favoritter  kom med på listen, og Testament of Mary er jeg også glad for å se.  We Need New Names er den eneste jeg er usikker på, og jeg hadde kanskje byttet den ut med Transatlantic av Colum McCann.  Men jeg har bare lest et par av kapitlene i We Need New Names frem til nå.  Som med The Lowland av Lahiri, omhandler den kulturkollisjon; mennesker på vandring fra en nasjon til en annen, et høyaktuelt tema i vår globale verden idag.

Her er hele listen: (navnene lenker til beskrivelse på Bookerprisens hjemmeside, hvis du vil lese mer om boken):

We Need New Names av NoViolet Bulawayo (Chatto & Windus)

The Luminaries av Eleanor Catton (Granta)

The Harvest av Jim Crace (Picador)

The Lowland av Jhumpa Lahiri (Bloomsbury)

A Tale for the Time Being av Ruth Ozeki (Canongate)

The Testament of Mary av Colm Tóibín (Penguin)

LISTEN I TALL OG FAKTA

Kortest: Testament of Mary med 104 sider — det er den korteste boken som noensinne er nominert til Shortlisten.

Lengst: The Luminaries  med 832 sider

Yngst  forfatter: Catton (28 år)

Eldstemann: Crace (67 år).  Crace har nettopp uttalt at The Harvest blir hans siste roman.

Debut: NoViolet Bulawayo har tidligere kun utgitt en eneste novelle, Hitting Budapest.  Den ble utgitt i 2011  og omhandlet en gruppe gatebarn i en shantytown i Zimbzbwe.

Erfaren ire:  Colm Tóibín har skrevet over 15 bøker

Booker yndling:  Igjen Tóibín.  Han har vært nominert 3 ganger tidligere (Shortlist 1999, Shortlist 2004, og Longlist 2009)

Også tidligere Booker nominert: Jim Crace (Shortlist 1997)

Stolt Pulitzerprisvinner: Lahiri vant Pulitzerprisen for novellesamlingen Interpreter of Maladies i 2000

Kjønnsfordeling: 4 Kvinner og 2 menn.

Nasjoner representert: England (Crace), Irland (Tóibin), Zimbabwe (Bulawayo), New Zealand (Catton), India/Amerika (Lahiri) og Japan/Canada (Ozeki)

Konklusjon:  Etter en svært sterk Shortlist ifjor, holdt nok mange pusten. Ville den være like god i år? Nå vet vi svaret. Shortlisten i år er riktignok anderledes, den er mer internasjonal, men det er bare å konstatere at den er helt glimrende.  Årets jury har gjort en enestående jobb i å finne gode bøker fra rundt omkring i verden. I fjor mistet en del lesere tråden i et par av Shortlist bøkene, som  ble sett på som litt utilgjengelige og fordret å bli lest om igjen.  I år virker det som om samtlige av bøkene på Shortlist har potensial til å bli superpopulære Bestselgere. Dette er gode historier, og leservennlige, smarte bøker som lesere over hele verden vil fryde seg over.  Jeg håper du blir med på Samlesingen av Shortlisten her på bloggen som begynner rett etter vinneren er kåret i oktober. Hvis ikke du har tid til å lese alle, så les ihvertfall en eller to. For på denne fine Shortlisten er det noe for alle!

Les Shortlisten sammen med meg og flere andre her på bloggen!  Vi leser en bok i måneden utover vinteren, og begynner med Vinneren av Bookerprisen i november. Her er lenke til  Bookerprisen 2013 Lesesirkel.

Ikke glem å stemme på hvilken roman du mener burde vinne Bookerprisen i feltet til høyre. HVA SYNS DERE OM SHORTLISTEN? 

Relaterte innlegg:

16 Comments

 1. Da har jeg ført på de nye bøkene på ambisjonslista mi og er klar til å sette igang. Dvs, først må jeg lese ferdig det jeg holder på med, også….. Intensjonene er gode, men gud vet hvor jeg skal starte, og om jeg i det hele tatt makter å dra meg ut av påtatt tilfeldig lystlesing og over i prosjekt. Harvest er altså favoritt? Kanskje jeg skal starte der? Også litt snurt fordi ikke asiamillionærboka kom med, den hadde jeg jo planlagt å lese.

  • Jeg er en STOR tilhenger av tilfeldig lystlesing selv! Jeg bruker bokhyllene mine omtrent som et kjøleskap, tar frem bøker, leser litt, og setter de på plass igjen! (Litterær snacking) 🙂
   Harvest er soleklart favoritt hos Bookmakerene så langt, men det er muligens fordi han er engelsk og en av de mest kjente på listen? De oddsene forandrer seg sikkert litt etter hvert.
   –Men Harvest er både intens, lyrisk og nydelig, og en flott leseropplevelse.

 2. Superfornøyd. Uten å lest de fleste bøkene, – baserer meg kun på fordommer/ tidligere leste bøker og omtaler.

  Jeg savner McCann, men kommer uansett til å lese Transatlantic, så fra et rent egoistisk perspektiv spiller det ingen rolle. Jeg har heller ikke helt troa på Lahiri, synes og huske henne som primært underholdende, og ikke særlig dyptgående. Men, hey, den kan godt være hennes sterkeste. Gleder meg til å lese den uansett. Personlig er jeg også glad for at Tóibín kom seg videre, Mariaboka er helt nydelig (og den eneste jeg har lest). Ser dog det problematiske med at boka kanskje ikke kan telles som en roman.

  Nå sitter jeg på gjerdet. Usikker på om jeg skal begynne å lese med en gang, eller vente til samlesningen starter.

  • Jeg også er superfornøyd. Det er en variert og spennende Shortlist 🙂
   Du har rett i at Lahiri har rykte på seg for å være primært underholdende. Nå har jeg lest en del kapitler i boken, og så langt virker den herlig.
   Hvis du føler for det syns jeg du skal hoppe i det og begynne med noen av bøkene! – Du kan være med på samlesingen likevel, på diskusjonene og lime inn omtaler du skriver underveis. Du kan også vente med omtalene dine hvis du vil til den leses av alle. Det er helt åpent, bare gjør akkurat det du vil, for alt er ok! No rules 🙂

 3. Fantastisk at Testament of Mary er med her. Jeg har noen av de andre, får lese dem nå før det avgjøres. Takk, Clemetine, for at du holder oss oppdatert!

  • Ja, den er en interessant bok, og jeg ser at den passer godt på listen, som en motvekt til de andre både i tema og skrivestil.
   Noen av partiene er noe av det vakreste jeg leste ifjor, som da Lazarus blir vekket fra de døde. Nydelig tolket og overveldende skrevet. Det er også en bok som da vi diskuterte den i Booker-bokklubben min for en måned siden virkelig engasjerte alle, og jeg tror vi kunne ha brukt en hel aften bare på den diskusjonen!
   Gleder meg til å høre hva du syns om de andre bøkene, etter hvert!

 4. Jeeei, dette ser ut som en spennende liste!

  • Det er en spennende liste, Silje! 🙂
   Gleder meg til å ses på lørdag!

 5. Eg er ikkje så fornøgd med Toibin-boka, eg syns den er for kort, men smaken er som baken;-) Først og fremst skal eg lese ferdig Harvest, også plukker eg ut ei frå lista etterpå:-)

  Eg liker måten du beskriver bokhyllene dine på:-)

  • Vel, det er jo akkurat det, lengden på den boken som jeg har stusset ordentlig på. Men skal si det er en bok som skaper debatt og fenger! Jeg gleder meg til vi skal diskutere den i lesesirkelen.

   Jeg gleder meg veldig til å høre hva du syns om Harvest, jeg syns rett og slett den er fantastisk god! 🙂

 6. Så kjekt å komme hjem fra en slitsomme dager til fjells og finne dette innlegget!
  Jammen er jeg heldig her mangler kun en bok – The Lowland. Tror ikke den kommer i hus heller… Så har jeg lest to av dem som kom med og er godt igang med The Luminaries. Stemmer fremdeles på Ruth Ozeki sin bok selv om ikke tror den vinner.

 7. Velkommen tilbake fra fjells! Shortlisten i år er uvanlig god, og The Luminaries er en av de bøkene som veldig mange er skikkelig begeistret for. Mye god lesing fremover. Det blir morsomt å se hvem som vinner, så langt har jeg ingen «følelse» for hvilken bok det blir!

 8. Dette skal eg forsøke å vere med på! Eg er ein meistar i å melde meg på lesesirklar for så å gløyme å følgje opp, men eg har allereie kjøpt kindle-utgåva av A Tale For the Time Being og The Testament for Mary, så denne gongen meiner eg det.

  • Så hyggelig Bjørg! Det var kjempekoselig å hilse på deg i går, og jeg gleder meg til å ha deg med fremover! 🙂 Høres ut som du er godt i gang med bøkene!

 9. Fikk ikke snakket så mye med deg for jeg forstod at jeg forstyrret høytlesningen på plassen (pinlig) – men ville bare si at jeg koser meg masse med innleggene dine om Bookerprisen!

  • Takk for det! Det var superkoselig å treffes på lørdag, Linn, og vi kan jo treffes til en inspirerende bokprat utenom bloggtreffet også! 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Lørdagslenker på ein søndag | mellom linjene - […] seks forfattarane, med bilete. Og for dei som vil lese dei seks kortlistebøkene, kan eg anbefale Clementine sin lesesirkel…

Leave a Comment