Vi teller ned til Bookerprisens Shortlist 2013!

9397903589_213788f2a8_z

The Lowland er nå endelig klar for utgivelse.

Det er bare noen dager til Bookerprisens gullkantede Shortlist kommer ut.  Av de 13 bøkene som er på Longlisten i år, skal vi kvitte oss med  7 bøker.  Men hvilke?  Det er det store spørsmålet denne uken.

De siste ukene har lesere her på bloggen stemt frem sine favoritter fra Longlisten.  Her er Shortlisten slik dere ønsker at den skal se ut:

A Tale For the Time Being av Ruth Ozeki (17%)

The Spinning Heart av Donal Ryan (15%)

Harvest av Jim Crace (11%)

Five Star Billionaire av Tash Aw (11%)

Transatlantic av Colum McCann (11%)

Det er delt sjetteplass for

We Need New Names av NoVioles Bulawayo (9%)

og Almost English av Charlotte Mendelson.

Hvor realistisk er akkurat denne listen?  Vel, utgangspunktet må være at det er umulig å vite og at alt kan skje. Som jeg har gjentatt mange ganger her på bloggen, er det vanlig å miste noen av sine favoritter når Shortlisten kommer.  En av grunnene til at Longlisten blir offentliggjort er å kunne fousere på og skape interesse rundt litt flere bøker hvert år, og bare å komme med på den listen er en utrolig bragd. Ikke glem det når Shortlisten blir kunngjort på tirsdag.

Det er fascinerende å se hvor stor interessen er for A Tale For the Time Being av Ruth Ozeki. Hun ligger på topp på listen her og har en ganske spesiell Murakami-aktig skrivestil.  Hvis man ikke liker den er det helt ok, for som det står i begynnelsen av boken:

“..if you decide not to read anymore, hey, no problem, because you’re not the one I was waiting for anyway. But if you do decide to read on, then guess what? You’re my kind of time being and together we’ll make magic!”

Er det noen av bøkene som er garantert å komme på Shortlist?  Vel, hva syns dere? Personlig må jeg si at Harvest av Jim Crace er så sterk og helstøpt at i min mening er det den eneste boken som nesten er garantert å komme på Shortlisten. Det er ikke bare min favoritt så langt, men er en av de beste bøkene jeg har lest på lenge.  Fra et fiktivt føydalsamfunn i England før industralismen, skildrer den overbevisende og grusomt hvordan forandringer i samfunnet  påvirker serfene og godseieren. Tittelen Harvest er forresten genial, mer om det senere i Booker-sesongen!

…svakeste innslag på listen?  Vel, igjen er dette helt subjektivt, men jeg har lest litt i Almost English av Charlotte Mendelson, og jeg er ikke helt overbevist om at boken burde en gang ha kommet med på Longlist.

Og hva med de tre irene?  Transatlantic holder mål til Shortlisten, i mine øyne.  Den er rett og slett nydelig skrevet.  Spinning Heart har jeg bare bladd i, og The Testament of Mary er så fysisk liten at jeg er usikker på om den har noe her å gjøre.  Men det er en liten bok med stor slagkraft, så dette kan vurderes på mange måter.  Colm Tóibín skriver jo fantastisk, og er en gammel Bookerpris yngling.

The Luminaries av Eleanor Catton fra New Zealand er det motsatte, årets murstein.  Denne boken får mye skryt av lesere, og ikke bli forbauset hvis den kommer videre med i konkurransen.  The Kills av Richard House, Unexploded  av Alison MacLeod,  og The Marrying of Chani Kaufman av Eve Harris er andre bøker på Longlisten i år som har tilsynelatende gode sjanser for å komme videre. Som sagt, alt er åpent.

Det som blir litt interessant å se, er om det sterke internasjonale elementet fra Longlisten vil bli gjenspeilet i Shortlisten.  Flere av forfatterene tilhører bare teknisk sett Commonwealth og har egentlig en helt annen nasjonalitet. Som den herlige forfatteren og tidligere Bookerpris-nominerte Philip Hensher påpekte nylig i en fin artikkel i The Spectator, bor både Jhumpa Lahiri, Noviolet Bulawayo, Ruth Ozeki og Colum McCann i Amerika.  (Lahiris bok, Lowland, er forresten fremdeles ikke utgitt, den kommer ut nå til helgen).  Vil Shortlisten også bli like påfallende bredspektret?  Eller vender man hjem til Storbrittania igjen?  Det vil tiden vise.  (Philip  Henshers nydelige Scenes From Early Life  fra ifjor, er forøvrig omtalt her  på bloggen.)

I neste uke skal vi legge denne interessante Longlisten bak oss.  Når Shortlisten kunngjøres på tirsdag, begynner det å varme opp her på bloggen.  Vi skal gå igjennom alle bøkene på Shortlisten.  Det er lettere å forholde seg til seks bøker, og vi kommer til å vite mye mer hvordan årets Bookerpris jury tenker.  Følg med videre!

Relaterte innlegg:

6 Comments

 1. Eg har til nå lest tre stykker (Toibin, McCann og Ryan) og held på med Almost English. Eg håper at TransAtlantic havner på shortlist for eg syns den var så fin. Harvest har eg begynt så vidt på, men eg veit ikkje om eg liker den. Havner den på shortlist så leser eg den ferdig;-) Eg har eit lite håp om McCann og, men kanskje den og er for kort? The Sense of an Ending var jo ikkje så lang den heller, så håpet har eg:-)

  Gler meg veldig til shortlist:-)

  • Harvest er en bok som tar deg et helt annet sted, og det tar kanskje litt tid å komme inn i. Fortellerstemmen vokser frem etter hvert. Jeg syns den var imponerende, veldig givende, og den berører mange helt klassiske tema. Men som kjent er leseropplevelser subjektive 😉

   Jeg også håper Transatlantic kommer på Shortlist! 🙂

   Når det gjelder Tóibín så er jeg en stor beundrer av ham – så hvis Testament kommer med er det selvfølgelig fint,–jeg bare er usikker på om hva det vil si for hvordan man vurderer en roman – om et brennhett tema som har åpenbar interesse gjør at leseren fyller ut alt det som forfatteren ikke utdyper. Det blir for mange ubesvarte spørsmål om Maria for meg, det er for lite kompleksitet, men det er en strålende bok å diskutere. –

   Gleder meg til å høre hva du mener om Almost English!

 2. Testament of Mary er noe av det fineste jeg har lest på lenge.

  • Helt enig, Testament of Mary er helt nydelig.

   -Jeg pleier ikke å være en pirk, men grunnen til at jeg stusser over å ha den på listen er rett og slett en teknikalitet, er at jeg opplevde den som en glimrende «novella» (vet ikke hva det heter på norsk?) og ikke en roman, og er derfor usikker på om den kvalifiserer til Bookerprisen. Egentlig var den vel en monolog til teater. Den er bare 112 sider lang, og flere utgaver er under 100 sider. Jeg husker hvor mye oppstyr det ble i 2007 med On Chesil Beach av McEwan, for boken var så kort, på 166 sider. Så jeg er bare forbauset. Men jeg elsker Tóibín, og Testament er blitt en virkelig populær bestselger, — bla har selveste Meryl Streep lest inn lydboken i USA.

 3. Jeg hadde et lite håp om å komme meg gjennom alle bøkene før tirsdag, men det går desverre ikke likevel. Det er faktisk noen av bøkene jeg er usikker på om jeg har lyst til å lese.

  Alison MacLeod sin bok har jeg begynt på, men ikke fullført. Jeg har vel lest ca. 150 sider og klarer bare ikke å engasjere meg, selv om historien virker interessant. We Need New Names er en annen bok som i utgangspunktet virket spennende, men som jeg ikke synes var god nok til å fortjene en plass på shortlist. Hun berører mange viktige tema, men jeg syns det blir for overfladisk. Den er heller ikke i nærheten av like godt skrevet som en del av de andre bøkene på longlist. A Tale for the Time Being var mye bedre skrevet, men den havner ikke på min shortlist likevel. Det ble for åpenlyst konstruert, for mange sammentreff. Det var nok gjort bevisst, men jeg falt helt av på slutten, det ble for merkelig for meg. Dessuten fenget kapitlene om forfatteren (hun har skrevet seg selv inn i boken) mer enn dagboken til den unge jenten, og det er neppe et godt tegn siden det skjer relativt lite i kapitlene om forfatteren. Jeg var, som tidligere nevnt, heller ikke helt overbevist av The Testament of Mary, selv om den var nydelig skrevet.

  Harvest er min soleklare favoritt, jeg ser vi har det til felles. Hvis ikke den havner på shortlist forstår jeg ingenting. The Spinning Heart håper jeg havner på shortlist, men jeg er litt nervøs for at det ikke skjer i og med at det er en debutbok og er skrevet fra 21 forskjellige synsvinkler. Jeg synes det var meget godt gjennomført, men jeg ser for meg at enkelte vil være uenig. Det er en ganske annerledes bok. TransAtlantic fortjener en plass på listen, og jeg tror faktisk jeg ville sagt det samme om The Kills hvis ikke jeg hadde lest at den blir dårligere på slutten. Flere mener at han mister trådene i den tredje eller fjerde boken og ikke klarer å samle dem igjen. Jeg har kun lest den første og den likte jeg godt. Den andre skal visstnok holde samme kaliber. Synd hvis det stemmer at det rakner litt på slutten.

  Almost English, The Marrying of Chani Kaufman og Five Star Billionaire leser jeg nok kun hvis de havner på shortlist. The Lowland er det mulig jeg kjøper når den blir tilgjengelig. The Luminaries har jeg, og den gleder jeg meg til å lese. Håper egentlig at den havner på shortlist slik at jeg får en unskyldning til å begynne på den, men da bør den selvsagt innfri.

  Jeg gleder meg til tirsdag, men jeg er også litt nervøs. Vil ikke at det skal bli en tradisjon at favorittene mine ikke havner på shortlist.

  • Hmm, svaret mitt kom feil! Skulle jo være her!
   Som deg har jeg ikke lest alle tretten bøkene på longlisten enda. Og som deg er jeg ikke overbevist om at jeg kommer til å lese hele longlisten heller, jeg må se hvordan det utvikler seg i morgen.
   Ja, Harvest syns jeg er veldig god. Jeg likte en hel rekke ting ved den, ikke minst fortellersstemmen og språket, som er underlig tidløst, og likevel ikke tilgjort «gammeldags».:-) Den er mørk og nesten litt klaustrofobisk, så dypt trekker den leseren inn i stemningen, – en flott roman.

   Transatlantic håper jeg også kommer med. Det samme med The Kills, fordi temaet er så interessant, om Irak etter krigen. Jeg har lest litt i den allerede og det er en bok jeg kommer til å lese ferdig uansett. Mulitedia aspektet ved denne boken fascinerer meg også, og videoene som boken linker til sies å være gode.

   Jeg håper virkelig at Lahiris Lowland kommer på listen, jeg har hørt så mye om henne, og lest utdrag av boken. The Marrying of Chani Kaufman er en annen roman jeg gleder meg til å lese, fordi jeg leste en annen bok fra det konservative jødiske miljøet i London rett før jul, som jeg likte så godt.
   – Jeg er veldig spent på om A Tale For the Time Being kommer med videre.

   Jeg har ikke lest We Need New Names selv enda, men har hørt fra flere at den ikke er blant deres favoritter på longlisten.

   Jeg forstår hvorfor du er nervøs for morgendagen. Jeg har hatt så mange reaksjoner opp gjennom årene på Shortlisten, skuffelse, måpende forbauselse, men også forventning og gledelige overraskelser. Vi får bare se, nå er det mindre enn 23 timer igjen!!

Leave a Comment