Ny bok fra bråtalentet Marisha Pessl, og en liten mini-give-away..

Pessl_Night-Film

Marisha Pessl åpenbarte seg på den litterære scenen til jublende applaus og med alle lyskasterene rettet mot seg i 2006 med Special Topics in Calamity Physics. Den elleville debuten viste en ung forfatter med åpenbart talent, og boken ble av New York Times vurdert som en av årets ti beste.  Det er en av de bøkene som er morsom å lese fordi den er blendene selvsikker og helt uten hemninger.  Boken tar formatet til et engelsk litteraturkurs, med kapitler som Othello, Moby Dick og Hundre Års Ensomhet, og er en ung kvinnes oppveksthistorie blandet med et klassisk mordmysterium.

Det var selve skrivestilen som skapte oppstyr da boken kom, fordi den er full av overdrivelser, metaforer, og referanser til verdenslitteraturen, som forfatteren ikke bare kjenner men name-drop kontinuerlig. Romanen har åpenbare svakheter og likevel har den overbevisende glimrende trekk.  I mine øyne en bok så boblende at den er umulig å mislike; en logrende, ukontrollert stor valp av en debut.  Typisk utdrag: “…I couldn’t let go of the thought that it had, in fact, been he, restless and moody Heathcliff. Day after day, he floated through all the Wal-Marts in America, searching for me in a million lonely aisles.

Oppfølgeren kom i forrige uke, The Night Film: A Novel,  og er akkurat like hypet og markedsført som den første. Så nå får vi se da, hvordan dette talentet har utviklet seg.  Boken handler om en journalist som etterforsker Stanislas Cordova, en mystisk regissør, en slags fiktiv blanding av Kubrick/Polanski/Lynch, og som ikke har vært sett offentlig på over 30 år.  Eksisterer han i det hele tatt? Journalisten snubler inn i en mørk og merkelig mordgåte.  Pessl har i sin begeistring laget et lite multi-media show rundt boken, med youtube filmer og tilogmed en app! Målet er å gjenskape all mytologien rundt hovedpersonen som om Cordova var en virkelig person.  Her kan dere se først boktraileren, og deretter en av youtube snuttene Pessl selv har laget  for å piske opp stemningen.  Blir dette bra, eller er det mage-plask? Hvordan oppleves det når forfattere gjør slike multi-media stunts?  Er det ok, kommer vi til å se mer av dette fremover? Eller får man automatisk litt mindre respekt for dem?  Kort sagt: bør en forfatter forbli mellom permene på en bok?

Jeg har bestilt Night Film i papirformat, fordi jeg leste at en del av de visuelle elementene i boken (avisutklipp osv) er vanskelig å forstå på Kindle. (Ikke ulik Jennifer Egans A Visit from the Goon Squad som også er klønete på Kindle).

-Jeg har en kopi av den norske oversettelsen av Pessls første bok, Utvalgte emner i katastrofe-fysikk, som den heter på norsk, å gi vekk.  Helene Uri skrev om den «Storartet sjangersjonglering – dette er nytt og anderledes, overdådig og sårt.»    Så her er en liten mini-give-away og konkurranse:  I bokens kapittel Troll kan temmes filosoferer Pessl rundt de berømte ordene “Love conquers all” – “Kjærligheten overvinner alt”.  Men hvem skrev originalt det kjente ordtaket? Var det

 1. Shakespeare
 2. Jane Austen
 3. Vergil
 4. Bibelen

Vi gjør det enkelt denne gangen: førstemann med riktig svar i kommentarfeltet får boken tilsendt! Googling og annet jukseri tillatt, men kanskje du vet det allerede? Lykke til!

Relaterte innlegg:

8 Comments

 1. Heisann , jeg tror svaret er Vergil

  • Bravo! Det var Vergil!
   «Amor vincit omnia» skrev den romerske poeten Vergil for to tusen år siden! Send meg en e-post med adressen din så skal jeg få boken sendt av gårde så snart som mulig 🙂
   Pessl tolker det forresten motsatt, ikke at det er en oppmuntring, at kjærligheten overvinner alt, men som en advarsel, «beseire, erobre, massakrere, mose, lage hakkemat av» – høres jo ikke så positivt ut da 😉

   • Tusen takk, likte ikke så godt Pressl’s tolkningen…

   • Det er vel ment komisk i boken, eller for å provosere, hun raser over en mengde tanker og teorier!

 2. Så utrolig gøy! Jeg var ganske begeistra for Special Topics, selv om den helt klart har en rekke svakheter. Men Pessl har skikkelig guts, og jeg liker at hun bare gjør som hun vil. Kjør på, sier jeg. Skal bli spennende å høre hva du synes om den nye boken hennes. Mulig jeg også bare må bestille den med en gang.

  • Ja, jeg også likte Special Topics.. den var underholdende og føltes som et friskt pust! Hun viser seg frem, med det er så åpenbart at det er sjarmerende 🙂
   Blir morsomt å lese den nye boken hennes, selv om som Ingalill under, er jeg ikke noe glad i mulit-media stunts..

 3. Jeg skulle bare si at det ihvertfall ikke var Austen -)
  Spennende forfatter, men er det gammeldags av meg å si at jeg ikke liker mediastunts?

 4. Nei, ikke sant, det kunne ikke være Austen! 😉

  Vi er to, Ingalill, for jeg kjenner umiddelbart hvor skeptisk jeg blir til multi-media stunts når det gjelder forfattere. Jeg utstår det ikke!! 🙂

  -Faktisk blir tilogmed forfattere som Jonathan Safran Foer alt for gimmicky for meg – jeg er ikke noen fan av ham i det hele tatt!

  -Men fordommer er til for å brytes, så på et eller annet tidspunkt kommer det sikkert en bok-blandet-med-interaksjon-video-apper-eller-TV som jeg også kommer til å juble over. Hvem vet?

Leave a Comment