Longlist bøkene hasteutgis og vi trekker en tidlig konklusjon..

Image credit: luckybusiness / 123RF Stock Photo

Nå er det på tide å fordype seg i de gode bøkene på Bookerprisens Longlist!
Image credit: luckybusiness / 123RF Stock Photo

 

Bookerprisen markerer seg spesielt ved at den har fingeren på pulsen på nyutkommet engelskspråklig litteratur.  Den fanger opp bøker som nettopp er utkommet eller som skal utgis innen slutten av september samme år.  Enkelt forklart blir det slik fordi det er forlagene selv som nominerer bøker til Bookerprisen, slik at de sender inn de ferdige manusene til bøker som enda ikke er utgitt. Derfor er det alltid noen bøker som frustrerte lesere ikke har fått se når Bookerprisens Longlist utgis. Det er helt vanlig. På longlisten iår var det faktisk fem av de tretten nominerte bøkene som enda ikke var utgitt.

Nå snubler forlagene over hverandre i et forsøk på å gi ut disse fem romaner så raskt som overhodet mulig.  Her gjelder det å smi mens jernet er varmt!  To av romanene, The Marrying of Chani Kaufman av Eve Harris, og The Luminaries av Eleanor Cotton ble fremskyndet og kom ut i slutten av forrige uke.  Unexploded av Alison McCleod har nettopp fått grønt lys for umiddelbar utgivelse.  Almost English av Charlotte Mendelson blir også snart å finne i bokhandlene, mens Bloomsbury vurderer nå å gi ut The Lowland av Jhumpa Lahiri tidligere enn den egentlig planlagte utgivelsesdatoen 26 september.

Da burde hele Longlisten være tilgjengelig. Som tidligere nevnt er det en internasjonal og geografisk jevnt spredt liste i år.  Det er viktig, for det skal ligge i Bookerprisens natur.  Ved å representere det ypperste av litteratur fra Storbrittania, og i tillegg ha med Irland og det tidligere Commonwealth, sørger Bookerprisen for at det alltid er noe “som skjer” rundt listen.   Gode juryer finkjemmer bøkene sendt inn fra disse landene og velger dem som de mener er de aller beste eller mest interessante.  Når vi da kombinerer dette med at forlagene får uvurderlig reklame for bøkene sine enten like etter, eller tilogmed like før, bøkene er utgitt, resulterer det i det som nå er blitt den vestlige verdens mest ettertraktede litteraturpris for en enkeltstående roman.  Bookerprisens prestisje, makt og ren «sellingpower» øker for hvert år som går.

Men, se opp! For Bookerprisen har fått en seriøs konkurrent, og jeg er neppe den eneste som gleder meg til å se resultatet.  Den kommende The Folio Prize velges av The Folio Society, et nyopprettet akademi bestående av rundt 100 kjente forfattere og litteraturkritikere fra verden over. Her finner vi tungvektere og stjerner som Margaret Atwood, Philip Pullman, AS Byatt, JM Coetzee, Sebastian Faulks, Mark Haddon og Zadie Smith.  Hvert år skal jurymedlemmene som velger prisvinneren trekkes fra dette akademiet.  Det er ingen longlist, men en Shortlist på 8 romaner blir kunngjort i februar 2014.  Måneden etter kåres den aller første Foliopris-vinneren  i London.  Les mitt tidligere innlegg om Folioprisen her!

Folioprisen blir med andre ord et sted der forfattere hedres av sine egne, og nivået forventes å ligge høyt.  Det er også verd å merke seg at prisen er åpen for ALLE romaner skrevet i original på engelsk, fra hele verden. (Den Internasjonale Bookerprisen som deles ut annet hvert år, er anderledes, fordi den gis til en forfatter, og ikke til en enkeltstående roman).  Folioprisen sier at det ikke er ment å konkurrere med Bookerprisen, men det tror vi ikke noe på.

Jeg syns nemlig at jeg ser spor av Folioprisen allerede.  For jeg tenker at årets Bookerprisjury har hatt dette i bakhodet når de valgte årets uvanlig internasjonale liste.  Dette kan være en god måte å forberede seg til den kommende konkurransen.  De siste årene har vi hatt noen erke-britiske vinnere.  Faktisk har prisen de siste fire årene gått til en engelsk forfatter (Hilary Mantel, Julian Barnes, Howard Jacobson).  Med årets uvanlig internasjonale og brede Longlist åpnes arenaen, og gjør Bookerprisen mer internasjonal enn den vanligvis er.  Her er bøker som omhandler svært mange forskjellige nasjoner, og med forbausende mange interessante, flerkulturelle forfattere.  Sannsynligvis med et sobert blikk på den kommende markedsføringen av Folioprisen som en global litteraturpris.

Hva betyr alt dette? Vi får se når Shortlisten kommer i september. Men med tanke på årets Bookerprisvinner: det kan være lurt å ikke se til England i år, men heller til en irsk eller internasjonal forfatter.

Relaterte innlegg:

15 Comments

 1. Takk for tips. Hadde ikke fått med meg at longlist-bøkene ble hasteutgitt, men da har jeg sørget for at jeg får The Luminaries tidligere. Det er den jeg er mest nysgjerrig på, glad i historiske romaner som jeg er. Det var også på rundt 820 sider, så greit å få startet på den.

  • … gleder meg til å høre om The Luminaries.. og å lese den. Jeg er også glad i historiske romaner, og spesielt familiekrøniker! 🙂

 2. Hva handler The Luminaries om? Også veldig facsinert av historiske romaner…

 3. Jeg limer like godt inn blurben om The Luminaries fra Amazon:

  «It is 1866, and Walter Moody has come to make his fortune upon the New Zealand goldfields. On arrival, he stumbles across a tense gathering of twelve local men, who have met in secret to discuss a series of unsolved crimes. A wealthy man has vanished, a whore has tried to end her life, and an enormous fortune has been discovered in the home of a luckless drunk. Moody is soon drawn into the mystery: a network of fates and fortunes that is as complex and exquisitely patterned as the night sky. The Luminaries is an extraordinary piece of fiction. It is full of narrative, linguistic and psychological pleasures, and has a fiendishly clever and original structuring device. Written in pitch-perfect historical register, richly evoking a mid-19th century world of shipping and banking and goldrush boom and bust, it is also a ghost story, and a gripping mystery. It is a thrilling achievement for someone still in her mid-20s, and will confirm for critics and readers that Catton is one of the brightest stars in the international writing firmament.»
  –høres fascinerende ut – om en epoke i den nye verden jeg vet absolutt null om..!

 4. Jeg begynner å mistenke at jeg kanskje kommer til å se til England, eller i det minste heie på en engelsk forfatter, når vinneren skal kåres. Det er tidlig å utrope en favoritt enda, men halvveis gjennom Harvest lurer jeg veldig på om noen kan ha prestert å skrive noe bedre. I så tilfelle kommer jeg til å være storforbøyd med årets longlist. Jim Crace minner meg om Philippe Claudel, og det er en særdeles positiv sammenligning.

  The Spinning Heart var også en herlig overraskelse. Jeg er ganske forbauset over at en debutant klarer å skrive så nydelig og troverdig fra 21 ulike perspektiver. Til og med The Kills, som jeg ikke forventet å like, har vist seg å være velskrevet og spennende. Jeg ville nok ikke plassert Richard House i samme kategori som Crace og Ryan, men jeg gleder meg likevel til å begynne på den andre boken av The Kills, serien fenger.

  Hvilken bok holder du på med?

  Takk for informasjon om Folioprisen forresten, den blir det spennende å følge med på.

 5. Jeg har all respekt i verden for din vurdering av litteratur, Labben, og gleder meg derfor til Crace 🙂 Sier du at Harvest er så god, er jeg sikker på at den er det. Ikke minst hvis han minner om Claudel.
  Jo mer jeg blir kjent med listen, jo bedre virker den. Jeg er underveis med Transatlantic av Colum McCann, og nyter den så langt. Merkelig nok holder en av mine litterære døtre på med den forrige boken hans, Let the Great World Spin, akkurat nå også.

  Gleder meg til å diskutere Bookerbøker med deg fremover 🙂 Jeg har enda ikke kommet over at vår felles favoritt The Teleportation Accident ikke kom med til Shortlisten ifjor!

  • Jeg har egentlig gitt meg (ihvertfall foreløpig) med bokblogging, men Bookerlesningen gir meg litt lyst til å begynne igjen. Men diskusjon i ditt kommentarfelt kan bli en god erstatning. Etter hvert som du leser kan jeg skrive mer utfyllende om hva jeg synes. Jeg gleder meg til å lese dine omtaler.

   Transatlantic og Unexploded ligger klar på Kindle, regner med det blir Transatlantic etter at jeg er ferdig med Harvest. Hvis jeg liker den havner nok Let the Great World Spin høyt oppe på leselisten. Jeg har allerede planer om å skaffe meg det jeg kan av Jim Crace. Jeg mistenker at årets liste kanskje er den beste jeg har vært borti.

   At ikke The Teleportation Accident kom med er uforståelig for meg. Den kommer jeg neppe over. Jeg leste forresten Boxer, Beetle på ferie tidligere i sommer, og for min del var den faktisk hakket bedre enn Teleportation. Den havnet rett på favorittlisten. Historien er helt hinsides, på best mulig måte, boken er strålende skrevet og humoren er helt i min gate. Biller, Hitler og boksere var en genial kombinasjon 😉

   • Du er en av de smarteste leserene i bloggland, og jeg håper du tar opp igjen bloggingen. For meg er det uvurderlig å ha deg med i kommentarfeltet, og jeg håper du får tid til å delta så mye som mulig!
    Transatlantic har mye av det som drar meg mot mange irske forfattere: det nydelige språket, og en rik historie å trekke fra. Språket er fullt av metaforer og noen vil kanskje oppleve det som for blomstrete, men jeg liker det.
    Boxer, Beetle har jeg skikkelig lyst å lese. Det er som du sier noe med den humoren hans ..ubetalelig! Jeg er inne på Beaumans blog rett som det er, og gleder meg til å se hvordan hans neste bok blir.

   • Du må begynne å blogge igjen, Labben! Savner innleggene dine.

    Jeg er fornøyd med at jeg hadde både Ozeki og NoViolet i hylla fra før, selv om begge er fortsatt uleste. Bestilte Tash Aw og the Lumineers i dag, og the Kills ligger klar på Kindlen. Når de blir lest er et annet spørsmål..

 6. Jammen er dette spennende! Hvem stikker av med prisen?!
  Jeg har fått lest The Testamen of Mary, tenkte jeg skulle starte med den med færrest sider. Men den sitter ganske så dypt.
  Nå koser jeg meg med A Tale for the Time Being (en foreløpig favoritt her). I posten kom Almost English samt We Need New Names. Det blir hektiske tider 🙂

  • Ja, som du sier, The Testament of Mary er en liten bok, men med stor slagkraft. Gleder meg til å høre hva du mener om A Tale for The Time Being. Jeg leser som jeg pleier flere bøker samtidig, men er også midtveis i A Trick I Learned From Dead Men – – liker den godt 🙂

 7. Jeg tror det blir en veldig artig Booker-høst, så jeg vil nok ikke klare å holde meg unna de kommende diskusjonene uansett hvor travel høsten blir 😉 det blir spennende å se hvordan hver vår skreddersydde shortlist kommer til å se ut, og hvem som treffer nærmest den egentlige listen.

  Jeg vet knapt hva jeg skal sin til den vurderingen av meg og mine bidrag i kommentarfeltet. Selv om jeg frykter at du overvurderer meg en smule er det veldig hyggelig å høre, spesielt når det kommer fra deg.

  • 🙂 ingen overvurdering —

   jeg også gleder meg til å se den skreddersydde shortlisten!

 8. Takk for introduksjonen av Folioprisen, det var helt nytt for meg. Interessant å lese hvordan dette kan påvirke hvem som vinner Booker-prisen. Jeg savner forresten også Labbens blogginnlegg.

  • Vel, vi får se om det kommer til å påvirke hvem som vinner Bookerprisen, men listen i år er påfallende internasjonal. Det er en flott liste, og det blir veldig interessant å se Shortlisten når den kommer om en tre ukers tid! 🙂 Gleder meg til å høre hvilke bøker du har valgt deg ut!

Leave a Comment