Bookerpris-sesongen 2013 på Har du Lest?

Aravind Adiga vant Bookerprisen i 2008 med White Tiger. Det var hans aller første bok - - -

I 2008 vant den unge, ukjente forfatteren Aravind Adiga Bookerprisen for sin debutroman The White Tiger og utkonkurrerte dermed blant annet selveste Salman Rushdie. Prisen gjorde ham berømt over natten, og idag finner du bøkene hans i bokhandlere i hele verden – også i Norge.

Velkommen til Bookerpris-sesongen 2013!

Her på Har du Lest?  skal vi følge Bookerprisen fremover, og vi skal fordype oss i de seks bøkene på Bookerprisens Shortlist. Bookerprisen er den vestlige verdens viktigste pris som gis til en skjønnlitterær bok.  Nobelprisen gis som dere selvfølgelig vet, til en forfatter, mens Bookerprisen gis til en enkeltstående roman og er derfor stedet der unge uerfarne forfattere måler muskler mot superstjerner som Rushdie, McEwan og Coetzee.  Samlesingen av Bookerprisens Shortlist her på bloggen legges opp som Månedens Bok fra Bookerprisens Shortlist , og vi begynner i november med vinneren av Bookerprisen, to uker etter at vinneren er kåret.

Dette er tidsplanen for Bookerpris-sesongen vår:

Fra nå til 10 september :  Det er på tide å bli kjent med Bookerprisens Longlist som ble kjent denne uken. Du finner listen nederst. Man begynner å velge de bøkene som virker interessante.  I de siste ukene før Shortlisten kommer, vil du du finne innlegg om listen og forfatterene her på bloggen.  Nedtellingen har begynt!

10 september :  Shortlisten kunngjøres.  Personlig er alltid dette en dag der en eller to av mine favoritter forsvinner.  Noen år, etter å ha lest hele Shortlisten, ser jeg hvorfor mine tidlige favoritter ikke kom med. Andre år hevder jeg hårdnakket at den beste boken ikke kom lenger enn til  Longlist.  Uansett er dette dagen vi får vite hvilke seks romaner er valgt ut til den mest gullkantede listen innen engelskspråklig litteratur.

I dagene før Vinneren av Bookerprisen 2013 kåres, blir det diskusjon her på bloggen.  Mange har nok lest flere av de Shortlistede bøkene nå, og klare favoritter peker seg ut.  Vil vi klare å gjette vinneren?

13 oktober:  Høytlesning av de Bookerprisnominerte. Like før vinneren kåres,  drar jeg til London for å overvære høytlesingen av finalistene sammen med andre Bookerentusiaster på The Southbank Centre .  I år er denne høytlesingen søndag 13 oktober.  Jeg var der ifjor, og det er virkelig et strålende litterært høydepunkt!  Jeg har ekstra billetter til arrangementet for lesere av bloggen, så hvis du har lyst å bli med på høytlesningen, foreslår jeg at du sender meg en e-post eller gir meg beskjed på annen måte!  Jeg skal sende ut litt mer informasjon om dette i august.

15 oktober kåres vinneren av Bookerprisen 2013.  Mange har nok synspunkter allerede da på om vinneren fortjente hederen!  Vi diskuterer.

1 november legger jeg ut innlegg om vinneren av Bookerprisvinneren og hele november vies til boken.  Jeg kommer også til å fremme relevante problemstillinger rundt den, og stille spørsmål som forhåpentligvis vil gi lesere en bredere forståelse/et annet perspektiv.  Ved å gå igjennom flere innfallsvinkler, håper jeg vi skal få belyst hver enkelt bok skikkelig før vi tar fatt på neste.

1 desember, 1 januar, 1 februar, 1 mars, 1 april : hver måned begynner vi på en av de fem andre bøkene på shortlisten.

Vi får også med oss et par av bøkene fra Longlist underveis, som har utpekt seg såpass at man ikke vil gå glipp av dem, og leser/diskuterer dem.

Hvorfor skal du lese Bookerprisens Shortlist?  Enkelt! Ved å lese Bookerprisens Shortlist blir du trukket rett inn i bøker som er i skuddet akkurat NÅ! Du blir umiddelbart oppdatert på noe av det mest spennende engelsk samtidslitteratur har å by på, og du kommer til å lese romaner så aktuelle og nye at blekket knapt er tørt.  Du vil møte ukjente forfattere, og noen av dem kommer til å bli morgendagens Zadie Smith eller Julian Barnes.  Du må bryne deg på en og annen utilgjengelig og utspekulert bok, eller lese om miljøer du kanskje eller aldri ville drømt å lese om.. -All part of the fun!

De aller fleste lesere av Har du Lest? er ikke bokbloggere, men litteraturinteresserte mennesker rundt omkring i Norge og i utlandet.  Jeg håper dere vil ha glede av å følge Bookerpris samlesingen ut over vinteren.  Tipper at mange av dere vil bruke det som et «shop window»; en måte å bli kjent med Bookerprisens Shortlist 2013, og velger hvilke bøker dere vil lese underveis.  Det er jo perfekt! Det er sikkert mange av dere som også er nyskjerrig på hva andre lesere og bokbloggere mener om disse seks bøkene, og dere vil kunne lese noen av deres smarte tanker og synspunkter her også.

Til mine kjære felles bokbloggere:  jeg håper flere av dere blir med på samlesingen av en eller flere av bøkene på Shortlisten.  Dere kan legge ut omtaler om bøkene den første dagen i hver måned, samtidig med meg, og linke til omtalene deres i mitt innlegg.  Dere kan også legge ut omtale hele den måneden, når dere er ferdig med boken. Hvis dere allerede har blogget om boken, er det bare å legge et link inn her på bloggen.  Du kan også klippe inn et utdrag av omtalen din og lime direkte inn i kommentarfeltet, hvis du vil, i tillegg til et link, for å vise andre lesere av bloggen hva din omtale handler om.  Har du lyst å dele et innlegg eller skape blest om noe annet du har skrevet om Bookerprisen nå og fremover i tiden før felles lesingen begynner i november, er det også bare å linke til et av innleggene om Bookerprisen 2013 her på bloggen.

The rules are : no rules!  Vi skal bare lese, reflektere, diskutere – og hygge oss!

Velkommen! La lesingen begynne! 

Her kan du lese min omtale av The Testament of Mary av Colm Tóibín.

Bookerprisens Longlist 2013

 

 

Relaterte innlegg:

30 Comments

 1. Kjempeflott opplegg, Clementine! Dette gjør lesingen enda morsommere og engasjerende!

  • Tusen takk Susanne 🙂 Så koselig å se deg her inne!!! <3

 2. Dette vil jeg være med på. Jeg har så vidt begynt på The testament of Mary, og liker språket og stemmen veldig godt så langt. Skal lese den ferdig etter The Cuckoo’s Calling, jeg følte plutselig for noe J.K. Rowling ;-). A tale for the time being skal jeg lese når jeg kommer hjem. Gleder meg til å fordype meg i Booker sammen med deg!

  • Så bra 🙂 Colm Tóibín skriver så utrolig nydelig. Gleder meg til å høre om The Cuckoo’s Calling!

 3. For et utrolig flott opplegg! Dette vil jeg også prøve å delta på. Liker måten du legger det opp på. Hadde vært gøy å overvære høytlesingen, men skal på Story-seminaret måneden etter, men det frister. Gleder meg til å bli kjent med nye forfattere jeg trolig ikke ville lest ellers. Supert at du organiserer dette!

  • Supert!
   Jeg er veldig spent på hvordan du kommer til å oppleve the Story Seminar – tror du kommer til å bli skikkelig inspirert – det er herlig med litt «påfyll» fra tid til annen. McKee er så direkte og logisk, og en strålende foreleser!

 4. Det ga en fin orientering – dette ser interessant ut.

  • Tusen takk 🙂 Longlisten virker veldig variert og morsom i år!

 5. Fantastisk opplegg. Jeg er med, ihvertfall i ånden og så så lenge leselysten lever. Har jo uansett gamlere bookervinnere som lesemål for iår så jeg håper jeg klarer å plukke vinneren på første forsøk -). Siden du er bokbloggnorges største bookerautoritet spør jeg: Hvis jeg skal plukke meg en vinnere fra 1969 og begynne med – hva velger jeg?

  • Tusen takk Ingalill, og håper du blir med på noen av bøkene 🙂

   Jeg er vel kanskje heller en stor Bookerpris-entusiast! Hvis du skal begynne med en av vinnerene, kan du for eksempel forsøke The Remains of the Day av Ishiguro, Oscar and Lucinda av Peter Carey eller Midnight’s Children av Rushdie. Tre glimrende bøker man virkelig kan synke ned i, og veldig forskjellig fra hverandre. Du kan jo bruke «try a sample» på Kindle, laste ned et gratisk utsnitt, og se hva du føler for!

   • Perfekt!
    Jeg skrev tidligere idag i eget kommentarfelt at : – kanskje jeg bare skal starte med Midnattsbarn -. Hører stadig om folk som skryter hemningsløst av denne. Remains of the Day har jeg lest, men Peter Carey er meg obskure og ukjent. Takk for tips Det hjelper og ha deg til gylden rettsnor -)

   • Midnattsbarn! Midnattsbarn! Håper du liker skrivestilen og at kjemien stemmer, da får du en storslagen opplevelse! 🙂

 6. Herlig og inspirerende! I will stay tuned 🙂

  • Tusen takk Anne, og jeg gleder meg til å ha deg med utover høsten og vinteren 🙂

 7. Wow, for et supert opplegg! Jeg følger definitivt ivrig med fra sidelinjen, og skal absolutt få lest noen av bøkene hvis jeg får somlet meg til det tidsnok. Jeg er jo ganske treg av meg, og skal først nå lese en av de shortlistede bøkene fra i fjor – Narcopolis. Jeg gleder meg uansett til å se hvilke bøker du anbefaler, de kommer jeg til å lese før eller senere:-) Og selvfølgelig har jeg lyst til å bli med deg på tur til London!!

  • Tusen takk Line! Jeg har jo holdt på med Shortlisten i årevis med min egen private Bookerpris bokklubb der vi er åtte leseglade damer, og vi har alltid hatt glede av å diskutere disse bøkene. Tro meg – noen av bøkene hadde jeg aldri funnet frem til hvis ikke de var en del av Shortlisten. -Jeg håper og tror at en Månedens Bookerpris bok her på bloggen er ypperlig egnet til å følge fra sidelinjen 🙂

   Gleder meg til å høre hva du får ut av Narcopolis – – Jeg har ikke skrevet omtale om den her på bloggen, men vi får ta diskusjonen om den over et glass vin 🙂 🙂

 8. Dette skal jeg følge med på! Jeg holder en knapp på Ruth Ozeki, og begynner med hennes bok selv om den ikke skulle komme seg videre. Men jeg krysser fingrene!

  • Jeg er superspent på akkurat den boken, og skal lese den så snart jeg kan. Høres ut som en fascinerende forfatter og etter å ha grublet og pønsket over Murakami, blir det ekstra morsomt å lese en ny generasjon forfatter som er påvirket av ham.

   • Ja, hun er virkelig en spennende forfatter. Jeg leste My Year of Meat for et par år siden, og det var en opplevelse av de sjeldne. Den var kompleks, tankevekkende og artig å tolke. At hun nå er nominert tyder forhåpentligvis på at denne boken er enda bedre.

   • Så morsomt at du har lest My Year of Meat og likte den. Gleder meg til å bli kjent med Ozeki, jeg mener, det er ikke hver dag man leser noe av en kanadisk Zen Buddhist prest! 🙂

 9. Oj, for et utrolig spennende opplegg! Dette vil jeg søren meg prøve å være med på så godt jeg kan:) Jeg har vært helt håpløs på å være med på samlesning til nå, men dette kan jeg nesten ikke gå glipp av altså. Ser fram til å lese mer!

  • Tusen takk, Karen! Litt av poenget er at vi ska ha et ganske åpent opplegg som gjør det lettvint å være med de gangene man føler for det. Noen ganger er det fint å bare følge fra sidelinjen, men det er alltid et par av bøkene på Shortlisten man ikke vil gå glipp av, og da er det ekstra morsomt å lese dem i plenum!

   Gleder meg til å ha deg med fremover 🙂

 10. Oppdaget akkurat denne bloggen, endelig har man noe igjen for å bla i gamle blader hos frisøren!

  Kom helt plutselig til å bestille 3 bøker fra Longlist, så da er vel høsten reddet også 🙂 Gleder meg til å se hva dere andre mener!

  • Så hyggelig! Frisører er en viktig formidlingskilde! Velkommen til bloggen 🙂 Blir fint å ha deg med fremover.

   Det høres ut som en fin lesehøst for deg med tre Longlist bøker – – hvilke har du bestilt?

   • Det ble «TransAtlantic», «Unexploded» og «The Marrying of Chani Kaufman» inntil videre. Mulig det blir et par til, men får begynne i det små 🙂

   • Good plan 🙂

 11. Så gøy! Full av entusiasme og pågangsmot så ønsker også jeg å bli med 🙂
  Skal forsøke etter beste evne å fullføre. Er allerede på etterskudd med Lines lesesirkel, men dette hørtes veldig spennende ut.

  • Utrolig hyggelig at du er med, Karete og at du er full av entusiasme! 🙂
   Her er mange gode bøker, og det er mye å plukke blant, så det blir en fin lesehøst!

 12. Jeg gleder meg til å lese dine mer dyptgående analyser av bøkene! Det er jo helt fantastisk at du skal dit for å overvære vinnerseremonien. Snakk om drømmetur!

  • Jeg gleder meg til alle diskusjonene med deg!
   Kunne ønske at jeg skulle overse vinnerseremonien, men dessverre skal jeg ikke det. Men det er en høytlesning av alle de seks Shortlistede forfatterene to dager før, og det er den jeg skal se på! Gleder meg veldig til det! 🙂

Leave a Comment