Bookerprisens Longlist 2013

1.Jim Crace-Harvest

Bookerprisens Longlist 2013 er kunngjort, og tretten bøker er valgt ut i år:

Five Star Billionaire Tash Aw (Fourth Estate)
We Need New Names NoViolet Bulawayo (Chatto & Windus)
The Luminaries Eleanor Catton (Granta)
Harvest Jim Crace (Picador)
The Marrying of Chani Kaufman Eve Harris (Sandstone Press)
The Kills Richard House (Picador)
The Lowland Jhumpa Lahiri (Bloomsbury)
Unexploded Alison MacLeod ( Hamish Hamilton)
TransAtlantic Colum McCann (Bloomsbury)
Almost English Charlotte Mendelson (Mantle)
A Tale for the Time Being Ruth Ozeki (Canongate)
The Spinning Heart Donal Ryan (Doubleday Ireland)
The Testament of Mary Colm Tóibín (Viking)
Det er en morsom liste med mange relativt ukjente forfattere.
Debuter:  Hele fire debutanter på listen i år:  NoViolet Bulawayo, Eleanor Catton, Eve Harris og Donal Ryan.  Så BRA! GRATULERER!
Mest gledelig:  Tre irske forfattere, Tóibín, Ryan og McCann med på listen!
Overraskende :  Det er overraskende at Tóibín er nominert med The Testament of Mary.  Han er uten tvil en av mine favorittforfattere, og i utgangspunktet er jeg veldig glad for å se at han har skrevet nok en Bookerpris nominert bok.  Men the Testament of Mary er bare 112 sider lang, og i mine øyne en novelle.  Hører den virkelig hjemme her?
Enda mer overraskende:  Jeg ante faktisk ikke at Jhumpa Lahiri var indisk (eller britisk?).  Jeg trodde nemlig at Pulitzerprisvinneren fra 2000 var amerikaner.  Der ser man hvor feil man kan ta!
Regioner fra Commonwealth representert:
Afrika:1 ( Bulawayo fra Zimbabwe)
Asia: 2 (Aw fra Malaysia og Lahiri fra «India»)
Canada: 1 (Ozeki)
Australia: 1 (Catton fra New Zealand)
og  i tillegg 3 irske forfattere.  Med andre ord en svært bred liste, som alltid er interessant.
De som ikke kom med:  Vel, som sagt i innlegget mitt igår, var det få av de virkelig store stjerneforfatterene som ga ut bøker det siste året.  Det er likevel verd å merke seg at Margaret Atwood ikke ble inkludert med MaddAddam.  Personlig mener jeg også at Kate Atkinson hadde gjort denne listen mer interessant, men slik er det hvert eneste år, noen av de personlige favorittene man har, blir ikke valgt.
Konklusjon:  alt for tidlig å konkludere med noe som helst annet enn det åpenbare:  en geografisk spredt liste uten de store stjernene.. Nå er det bare å glede seg til å fordype seg i listen!
Les hele Bookerpris Shortlisten med Har du Lest!  Detaljer om Samlesing av shortlisten kommer.  
Her kan du lese min omtale av The Testament of Mary av Colm Tóibín.

Relaterte innlegg:

16 Comments

 1. A tale for the time being har jeg i hyllene mine, så nå ble jeg ekstra motivert til å ta den frem når jeg kommer hjem 🙂

  • Så bra! Jeg også gleder meg veldig til akkurat den boken. Hun er litt Murakami inspirert, så vidt jeg forstår… spennende!

 2. Forresten; du arrangerer samlesing, ikke sant? Er det longlist eller shortlist – bøkene? Har lyst til å henge meg på 🙂

  • Ja! Jeg skal arrangere en samlesing. Først og fremst bare av shortlisten. Den begynner med vinneren av Bookerprisen som vi leser i november, og tar for seg de andre fem shortlistede bøkene i tur og orden. Men etter det er det sikkert lurt å inkludere en eller to bøker fra longlist, fordi det er alltid noen virkelige perler der som er verd å få med seg! 🙂

   • Samlesing kan jeg også tenke meg å være med på, i hvert fall på enkelte av bøkene. Jeg kjøpte meg Lahiris bok The Namesake da jeg var på reise i fjor, har du lest den?

   • Så bra hvis du blir med på å lese noen av bøkene sammen – og jeg legger det opp utover vinteren for at man har litt tid på seg.
    Jeg har ikke lest The Namesake. Blir morsomt å høre hva du syns om den! Jeg ble virkelig forbauset over at hun er kvalifisert til en Bookernominasjon, var så sikker på at hun var amerikaner!

 3. Good Work.
  Her var det meste ukjent for meg, venter på shortlista før jeg plukker meg ut noe. Har sittet og laget bookerkryssliste i dag så jeg er motivert.

  • Tusen takk Ingalill 🙂
   Her er mye ukjent for meg også. Men garantert mange supergode bøker!

 4. Jeg er såvidt i gang. Var nesten ferdig med The Testament of Mary da listen ble publisert tidligere i dag, og har nå lest den ferdig og begynt på The Spinning Heart. Førstnevnte er godt skrevet, men (som andre også har påpekt) synes jeg den hadde gjort seg bedre som en roman. Det skjer for mye på for få sider, og selv om Mary er en meget interessant karakter rekker jeg aldri å bli følelsesmessig engasjert i verken hennes liv eller sønnens. Vi kjenner historien fra før av, men Marys reaksjoner på det som skjer er ikke som forventet, og det føler jeg krever en bedre forklaring enn det som gis. Jeg klarte ikke å like denne så godt som jeg hadde håpet.

  Jeg vil ikke si så mye om The Spinning Heart enda, da jeg ikke har lest den ferdig, men jeg nyter den. Imponerende at det er forfatterens debutbok. Krysser fingrene for at denne havner på shortlist (med mindre den siste halvparten skulle vise seg å være dårlig, noe jeg tviler sterkt på).

  Ellers ser det ut til at vi har mye spennende i vente. Jeg tror jeg fortsetter med Harvest etter at jeg har lest ferdig The Spinning Heart.

  • Jeg er utrolig enig i det du sier om The Testament of Mary.Det er en interessant konsept, og Tóibín skriver så vakkert, men boken er for sped. Det er synd at ikke Tóibín utviklet boken mer, til en kompleks roman.

   Hvert år er det som du vet av en eller annen grunn alltid en bok på listen som er påfallende mer emosjonell, tilgjengelig og mer «rett frem» enn de andre, og som typisk blir en virkelig superpopulær bestselger – (ifjor var det Harold Fry) – det jeg har kalt sjarmkvoten – kanskje det rett og slett er denne som er det i år?
   Jeg gleder meg til å begynne på The Spinning Heart!

 5. Eg har begynt på Toibin-boka, og gler meg til resten av bøkene. Trur det var ei eller to av dei som var fryktelig lange så får sjå kor langt eg kjem. Eg er supermotivert for denne longlista! Kjekt med så mange debutanter, tenk for eit karriereboost dei får med nominasjon på Bookers long-/shortlist 😀

  • Så bra og hurra for din smittende entusiasme! 🙂 Jeg også gleder meg veldig til denne listen. Det er spennende med så mange debutanter, og som du sier; for et karriéreboost de nå får!
   Det er jo i et nøtteskall hvorfor jeg er så glad i Bookerprisen, at den løfter frem nye strålende forfattere hele tiden.. Eller for å si på en annen måte, den premierer ikke bare kjente forfattere — den SKAPER også kjente forfattere!

   • 🙂

 6. Jeg har også bestandig tenkt på Jhumpa Lahiri som amerikansk, og måtte faktisk google henne nå. Ser hun er født i UK, men flyttet til US når hun bare var to år.

  Synes formen på årets samlesning høres smart og overkommelig ut, – tror jeg skal henge meg med. Mulig jeg leser Lahiris og McCanns bøker før den tid.

  • Interessant det du skriver om Lahiris bakgrunn, og at hun er nominert. Fordi det er nok mange som vil oppfatte henne som en amerikaner, og Bookerprisens internasjonale pris ble jo opprettet for å inkludere forfattere fra hele verden.- Det sier jo noe om at Bookerjuryen virkelig vil ha en bred liste i år som dekker mange land.

   Håper du blir med på samlesing! Det er et hyggelig prosjekt, bare seks bøker, som er helt nye, relevante og vanligvis kjempegode! 🙂

 7. I år er eg supermotivert, og tredje boka ligger klar til eg er ferdig på jobb.

  «The Testament of Mary» kunne med fordel har vore lenger, og eg fekk ingen tilknytning til karakterene då det heile gjekk så fort.

  «The Spinning Heart» har eg veldig lyst til å ha med på shortlist. Den hadde ein form eg eigentleg ikkje er komfortabel med, men det funker. Historien går framover, karakterene er interessante, men det er litt mange av dei. Skal eg lese den ein gong til, så må eg ha papir og blyant og notere undervegs kven dei ulike er.

  Igår kveld begynte eg så vidt på «Harvest», men så vart det så spanande i fotballkampen at eg vart sitjande og nistirra. Etter jobb idag er det fullt fokus på «Harvest».

Leave a Comment