Pulitzerprisen 2013 for skjønnlitteratur; Barnehjembestyrerens sønn vinner

Barnehjemsbestyrerens-soenn_hd_image

The Orphan Master’s Son vant Pulitzerprisen 2013 denne uken.  Det er en fortjent utmerkelse for en bemerkelsesverdig og svært sterk roman satt i Nord-Korea i nær fortid. Den er intelligent, humoristisk, tragisk og overveldende. For ikke å snakke om hyper-aktuell!

Les omtalen min av The Orphan Master’s Son her.

Pulitzerprisen er en pris vi nordmenn alle kjenner til, men kanskje ikke vet så mye om.  Prisen gis ut ved Columbia University hvert år, og det er 21 priser som kåres, de aller fleste innen journalistikk.  Vinneren kan derfor være en enkeltperson, men også flere personer eller tilogmed en hel nyhetsstab. Et kjent eksempel er Pulitzerprisvinnerene Bob Woodward og Carl Bernstein, som ble de to mest berømte journalistene i den vestlige verden på syttitallet da de eksponerte Watergate-skandalen.

Tre kandidater offentliggjøres hvert år på en Shortlist for hver enkelt pris. Kriteriene for å bli valgt er kun at at arbeidet skal være “distinguished”.  Bortsett fra det er kriteriene åpne og en vurderingssak for hvert års jury i hver enkelt kategori.  Rettere sagt, en jury velger tre bøker til en shortlist, og sender shortlisten videre til The Pulitzer Prize Board, som stemmer frem en vinner. I år var, i tillegg til The Orphan Master´s Son, de to andre shortlistede finalistene What We Talk About When We Talk About Anne Frank av Nathan Englander, og superpopulære The Snow Child av Eowyn Ivey.

Det er ikke alltid Pulitzerprisen gis ut i alle kategoriene.  Det var akkurat det som skjedde ifjor, nettopp i kategorien skjønnlitteratur. Ingen prisvinner ble utnevnt, for første gang siden 1977.  Det skapte rabalder og oppstyr i alle avisene over hele Amerika! Juryen var også sjokkert og skyldte på styret.  Offisielt  ble det sagt at årsaken var at ingen av de tre bøkene fikk majoritet fra styret. Det ble likevel selvfølgelig tolket som om de ikke fant en bok som var god nok og verdig en Pulitzerpris.  De tre bøkene det dreide seg om var The Pale King av David Foster Wallace, Swamplandia av Karen Russell og Train Dreams av Denis Johnson. Dere så Karen Russell på Kindle listen min før påske, med den fine nye novellesamlingen Vampires in the Lemon Grove. Den kjente forfatteren David Foster Wallace  begikk, som dere kanskje vet, selvmord i 2008.  Han etterlot seg The Pale King, som var uferdig og ble utgitt i 2011, og deretter ble nominert til Pulitzerprisen.  Så der har dere litt av alt dramaet fra ifjor.

Personlig syns jeg det er helt greit å ikke alltid dele ut en pris.  Det er meget sært og sårende, men på en måte er det ærlig. Kanskje det er av grunnene til at Pulitzerprisen har bevart sin integritet? For Pulitzerprisen har alltid hatt autoritet og troverdighet.  Listen over bøker som har vunnet er imponerende og har en stolt historie av amerikanske klassikere:

2011 Jennifer Egan – A Visit From the Goon Squad

2008 Junot Diaz  – The Brief Wondrous Life of Oscar Wao

2007 Andrew McCarthy – The Road

2003 Jeffrey Eugenides  – Middlesex

1998 Philip Roth – American Pastoral

1994 Annie Proulx  – The Shipping News

1991 John Updike – Rabbit at Rest

1988 Toni Morrison – Beloved

1983 Alice Walker – The Color Purple

1980 Norman Mailer – the Executioner’s Song

1976 Saul Bellow – Humboldt’s Gift

1963 William Faulkner – The Reivers

1961 Harper Lee – To Kill a Mockingbird

1955 Willam Faulkner – The Fable

1953 Ernest Hemingway – The Old Man and the Sea

1952 Herman Wouk  – The Caine Mutiny

En rekke andre superbe bøker har også vunnet prisen uten at forfatteren har forblitt like kjent i ettertid. Kommer Adam Johnson til å bli en av Amerikas store forfattere, eller blir han en one-hit-wonder? Jeg har faktisk litt vanskeligheter med å se hvordan han kan følge opp denne boken, men det er en diskusjon vi kan ta en annen gang.

Uansett. Akkurat nå skal vi bare gratulere Adam Johnsen med en svært fortjent Pulitzerpris for en sjelden god bok og  “a damn good read.”  Boken var en av mine store favoritter ifjor, og jeg har anbefalt den igjen og igjen. Og igjen!  Les! Les og bli forbløffet.

Gyldendal utgir boken akkurat i disse dager, og den er oversatt til norsk av Inge Ulrik Gundersen, mannen som har oversatt engelske bøker som Fifty Shades of Grey av E.L. James og Bookerprisnominerte Room av Emma Donoghue. 

Den norske tittelen er Barnehjembestyrerens Sønn.

Relaterte innlegg:

18 Comments

 1. Det var kjempefint å lese en så grundig gjennomgang av Pulitzerprisen, vinnerne og historien bak! Og omtalen din av boka var knallsterkt! Det høres absolutt ut som en bok jeg bør lese, selv om jeg er veldig lite glad i voldelige skildringer og scener som er vonde å lese. Men jeg kom meg gjennom «Shantaram» og beskrivelsene der uten at det tok fra meg gleden ved den boka. Så da er det kanskje håp? Ellers var det veldig mange andre bra bøker på lista – inspirerende!

  • Tusen takk, Anne!

   Jeg må innrømme at jeg også reagerer sterkt på voldelige skildringer i bøker, så sterkt at det setter begrensinger både for hvilken skjønnlitteratur jeg orker lese, og svært mange begrensinger på de filmene jeg fikser å se. Jeg utstår ikke voldsscener. Jeg opplevde ikke volden i denne boken som et reellt problem, kanskje fordi voldsbeskrivelsene er raske, og egentlig ikke dveles over for å gi ytterligere effekt. Det er noe direkte og liketil over boken, mer enn noe «følete» og emosjonellt. En røverroman!

   • Godt å høre! Du har overbevist meg 🙂 Jeg tenker at denne prisen er et kvalitetstegn og slike gode omtaler er som sukkertøy: Mye vil ha mer!

   • 🙂

 2. Jeg skal lese boken når den kommer på norsk, og ser veldig frem til den etter ditt innlegg. Ellers ser jeg at Pulitzer-listen er en fin liste å bruke til lesetips. Har alltid et mål om å lese dypere og bredere. En av bøkene jeg gjerne vil lese er «The Accidental Tourist» som jeg fikk i gave av mannen da vi møtte hverandre. På den tiden leste jeg ikke så mye på engelsk, så den ble liggende. Nå skal den frem igjen. Har du lest den?

  • Ja, Pulitzer- listen er som du sier litt av en kilde til lesetips. Jeg har ikke lest noe av Anne Tyler enda, men hun skal jo være veldig bra 🙂
   Jeg så filmen The Accidental Tourist for lenge siden, med William Hurt og Geena Davis, og spesielt sistnevnte var veldig god i rollen.. kanskje noe å tenke på å se etter du har lest boken?

   • Filmen fulgte med i samme gave som boken, og skal sees etter at boken er lest 🙂 Takk for tips uansett. Jeg skal forøvrig starte på Kate Atkinsons bok veldig snart jeg også.

   • ..da gleder jeg meg til å høre hva du syns om Atkinson 🙂

 3. Kjempeflott oversikt av Pulitzerprisen. Til min forbauselse har jeg lest mange av dem, flere er jo også blitt filmet. Så To kill a mockingbird forledem, like intens og spenningsmettet som jeg husker fra boken. Ellers må jeg innrømme at jeg orker ikke å lese om vold, det ser vi for mye av på TV og i avisene. Nå akkurat om eksplosjonen i Boston. Men på din anbefaling skal jeg lese årets vinner, så mange av de tidligere vinnere er jo blitt klassikere. Takk Clementine for dine intelligente og inspirende resensjoner!

  • God morgen, Mathilde! 🙂
   Jeg er ikke det minste forbauset over at du har lest mange av dem!
   Årets vinner er verd å lese, ikke minst fordi man ser alle hendelsene i Nord-Korea i et annet lys etterpå. Det er et så massivt dysfunksjonelt samfunn som beskrives at man blir helt stum. Kan det virkelig være så ekstremt?

 4. Tack för en härligt inlägg om Pulitzer-priset. Jag hade helt missat att det var nu de skulle utse vinnaren. Har fullt upp med att hålla reda på IMPAC och Women’s Prize 🙂

  • Tusen takk!

   Jeg ble veldig inspirert og skyndet meg å gå til IMPACs nettsider for å se hvem som er på shortlisten.. 1Q84.. så herlig å se en pris som gis ut til oversatte engelske bøker også. Blir spennende å se hvem som vinner 🙂

   Women’s Prize Shortlist virker veldig sterk i år, skal skrive et eget innlegg om det snart. 🙂

 5. Dette liker jeg ikke. Enda en bok jeg lese. Det begynner å bli mange av dem nå.

 6. Ja, du kommer ikke utenom denne nå!!! 😉

  Og jeg så jo på bloggen din at du likte den forrige Pulitzer-prisvinneren, A Visit From The Goon Squad. Skal si at bloggen din er blitt fin, by the way! Spennende design!

 7. Eg held på å lese denne nå, eg. Eg er veldig frista til å lese omtalen din.

  Eg er for øvrig litt forundra over at eg ikkje har oppdaga denne bloggen før nå. Han er jo superfin!

  • Som du forstår, overveldet boken meg med sin absurditet. Gleder meg til å høre hva du syns om den!

   —Så hyggelig at du har oppdaget bloggen nå! Kom snart tilbake 🙂

 8. Ble ferdig med å lese denne i dag, likte den veldig godt. Jeg holdt forresten en knapp på The Pale King i fjor, men er enig i at det kan være greit også å ikke dele ut en pris dersom man ikke finner en verdig vinner (Nobels fredspris take note).

  • Du leser alltid så mye interessant, Linn! Ja nettopp – Nobels fredpris take note!

Leave a Comment