Ny bokpris ledet av litterære superstjerner tar opp kampen med Bookerprisen..se opp for The Folio Prize!

Folio_2508683b

En ny litteraturpris er nettopp stiftet; The Folio Prize.  Det er bare å legge merke til navnet med en gang, for denne prisen vil du sannsynligvis høre mye om i årene fremover.

The Folio Prize har sitt utspring i Bookerprisens “annus horribilis”,  2011, da det årets utskjelte jury prioriterte bøker som var lette å lese fremfor bøkenes litterære nivå.  Det var en kjempetabbe, mest av alt fordi det synes å indikere at det er en avstand mellom kvalitetsbøker og bøker som er givende å lese, noe det ikke skal være. Bookerprisen skal representere bøker som er begge deler.  Ikke minst ble Bookerprisen også kritisert for å ha en jury uten god nok kjennskap til litteratur.

Uansett.  En uke før vinneren av Bookerprisen ble kunngjort, ble en helt ny pris varslet i britisk presse.  Arbeidstittelen var ganske enkelt The Literature Prize, og den gikk rett i strupen på Bookerprisen.  Denne prisen kom til å usjenert representere skjønnlitteratur av høy kvalitet, og uten å fri til massemarkedet eller popularitetskonkurranser. Forestill deg hvor pinlig det var for Bookerprisen å kunngjøre prisvinneren bare en uke etter at flere av landets litterære autoriterer hadde gått hardt ut mot den.  Som vi vet vant Julian Barnes, med The Sense of an Ending, (norsk: Fornemmelse for Slutten) en bok som slett ikke er hans beste, men han var den eneste på listen som “alle” var enig om fortjente en pris i kraft av hele hans forfatterskap. Bookerprisens ære var sånn noenlunde rodd i land.  Året etter, altså ifjor, ble Bookerprisen 2012 ledet av TLS (Times Literary Supplement)s redaktør, tungvekteren Sir Peter Stothard, og han smalt til med en sterk og beundret Booker Longlist, en sterk Shortlist, og en sterk vinner (Hilary Mantel).  Bookerprisen var tilbake der den hørte hjemme.

Så hva med den andre prisen, protestprisen? Siden høsten 2011 har vi ikke  hørt så mye hvordan det har gått med forberedelsene.  Men nå er alt klart og The Folio Prize ble offentliggjort i går. Det er fine nyheter. The Folio Society er et sjarmerende forlag kjent for sine uvanlig vakre utgivelser, typisk illustrerte versjoner av nye og gamle klassikere.  Hvis ikke du kjenner til dem, syns jeg du skal sjekke nettsiden deres www.foliosociety.com.  Dette er helt herlige bøker som er gode å gi som gave, og en glede å få. Og å lese.

Samtidig som The Folio Prize ble lansert igår kveld, fikk vi også kjennskap til The Folio Society Academy, som lanseres samtidig. Akademiet vil bestå av over 100 høyt respekterte og prisbelønnede forfattere og kritikere fra hele verden.  Hvert år velges (trekkes) fem medlemmer av akademiet, og disse fem kommeer til å danne prisens jury.  Blant medlemmene i akademiet finner vi forfattere som AS Byatt, Sebastian Faulks, Michael Ondaatje, Philip Pullman, Peter Carey, Bret Easton Ellis, J.M. Coetzee, Ian McEwan, Margaret Atwood, Salman Rushdie og Zadie Smith.

Høres det ut som en Who’s Who av stjerneforfattere?  Det er fordi de er det. De garanterer ikke bare en interessant innfallsvinkel, men massevis av PR og presse.  Med andre ord, et spennende og smart trekk av The Folio Society. Den hevder samtidig at prisen ikke er ment å konkurrere med Bookerprisen likevel, må vite, men “komplementere ” den. Akkurat ja, nice try, men det tror vi ikke noe på.  Dette blir skjønnlitterær konkurranse på høyt nivå, og vinnerene er oss lesere. Prisen er åpen for forfattere fra hele verden, men romanen må være skrevet på engelsk.

Med elskelige The Folio Society som sponsor og hovedpartner, og en pris som blir valgt av noen av verdens mest kjente og respekterte forfattere, er jeg allerede en stor fan av The Folio Prize.  Det bare å glede seg over dette lovende tilskuddet på den litterære prishimmelen.  Hvem som skal sitte i den første juryen blir kjent i sommer, og den aller første The Folio Prize Shortlist skal se verdens lys i februar neste år.

Relaterte innlegg:

14 Comments

 1. Spennende nytt! Jeg er enig i at dette er noe vi lesere vil tjene på 🙂

  • Ja, ikke sant? Dette er gode nyheter for oss lesere 🙂

   Spesielt det at Folioprisen er åpen til engelske forfattere over hele verden er spennende, som blant annet betyr at amerikanske forfattere kan delta.. eller fra hele verden for den saks skyld, så lenge de skriver boken på engelsk… Gleder meg til til å se hvilke bøker de kommer til å prioritere… og om de kommer til å fremheve ukjente forfattere, som alltid er morsomt!

 2. Så spennende!! Da har vi noe å se frem til selv om det er lenge til februar.
  Og for noen nydelige bøker! Dette kan bli kostbart, der var mange jeg ønsker meg.

  • Ja, jeg også gleder meg allerede til februar!
   -Har ikke The Folio Society mange vakre bøker? Jeg tror jeg ønsker meg alle sammen! Har en del i bokhyllen min, og jeg kan love at de er like nydelige i virkeligheten. Som du sier, det kan fort bli en kostbar fornøyelse… men det går jo an å gi en til seg selv i julegave eller bursdagsgave hvert år! Hvis man har en yndlingsbok er det nesten ingenting som slår en vakker innbundet utgave av den.

 3. Tack för intressant bakgrundsinfo om Bookerprisets tabbe 2011. Något jag faktiskt helt hade missat. Jag som älskar litteraturpriser (främst för att det ger mig sån stor läsinspiration) ska nu läsa på om Folio-priset också.

  • Som deg er jeg også er veldig glad i litteraturpriser, i allefall de som representerer bøker som jeg vet at jeg liker å lese!
   Bookerprisens longlist og Shortlist 2011 skapte mye oppstyr i Storbrittania, og fikk flengende kritikk. Med flere svake bøker, som for eksempel Snowdrops av AD Miller, er det ikke så rart. Det var vel derfor logisk at det var en så bevisst markering ifjor, med mange bøker som sannsynligvis var direkte myntet på litteraturkritikere. (Umbrella av Will Self er et eksempel). Det var et forsøk på å vinne tilbake ikke bare publikum, men kritikerenes aksept, og det tror jeg de lykkes med. Men opp i all denne kritikken, ble det bestemt å opprette en ny pris…Folioprisen, for å premiere «god» litteratur, hva enn man legger i dette begrepet.
   Hyggelig å ha deg innom bloggen, Paperback Lover! Kom snart tilbake!

   • Ja, jag läser alltid dina inlägg men är lite sämre på att kommentera 🙂 Gillar verkligen dina recensioner och du recenserar ofta böcker jag har gått och funderat på att läsa! Vi har väldigt lika smak verkar det som.

   • Så hyggelig! Og enig, det virker som om vi liker mange av de samme bøkene! Jeg har stor glede av DIN blogg 🙂 alltid mye interessant stoff.

 4. Glimrende. Ikke bare for lesere, men også for listefreaker. Og så fantastisk å få henge med fra starten. Jeg går allerede hard ut og lover herved å lese alle Foliovinnere (og kanskje nominerte -).

  • Enig med deg, dette er glimrende nyheter! På alle plan! Det slo meg at egentlig er det sant at Folioprisen kommer til å komplementere Bookerprisen, fordi Bookerprisen er bare åpen for engelske romaner skrevet av Commonwealth forfattere, og den Internasjonale Bookerprisen er åoen for alle forfattere fra hele verden, mao boken behøver bare å være utgitt (ikke skrevet i original) på engelsk for å kvalifisere. Jeg ser at Folioprisen er åpen for alle bøker skrevet på engelsk fra hele verden, og det er heller ikke begrenset til romanform. Så det er jo en litt annen vinkling enn Booker. Men at den konkurrerer med Bookerprisen, og kommer til å påvirke den, er det liten tvil om.
   Så bra at du kommer til å lese Foliovinnerene, og kanskje noen av de nominerte også! Impressive! Jeg gleder meg til å lese bøkene sammen med deg, og å diskutere dem med deg 🙂

 5. Jøss. Tusen takk for oppdateringen – fint å vite om!

  • 🙂 Bare hyggelig! Det blir en fin ny pris å få for internasjonal skjønnlitteratur! Jeg gleder meg veldig til å se hvilke bøker havner på akkurat den shortlisten!

 6. Jeg synes denne prisen høres veldig spennende ut. Den har allerede blitt anklaget for å være skikkelig snobbete av i allefall en journalist, hehe. Du kan lese om det hos The Telegraph om du ikke allerede har fått det med deg: http://www.telegraph.co.uk/culture/books/9932641/Frostrup-in-radio-bust-up-over-elitist-new-book-prize.html Vet ikke om det var Frostrups hensikt, men hun bidro i allefall til å skape blest om prisen… 😛

  Ellers har du helt rett i at bøkene Folio gir ut er svært vakre! 😀

  • Så bra! Tusen takk Julie, for at du postet dette, hadde ikke fått med meg den artikkelen! 🙂

   Det blir jo veldig spennende å se hvilket nivå Folioprisen legger seg på. Det er helt sikkert plass til en pris som ikke henvender seg til den store lesermassen, men samtidig kan den da lett bli marginalisert også.

   Bookerprisen er jo i bunn og grunn ganske kommers, fordi den jobber så tett med forlagene. Forlagene må feks bidra med markedsføring penger til boken hvis den kommer på Longlist eller Shortlist!

Leave a Comment