Velkommen Granta, og den forbløffende listen fra 1983

granta-2013_hd_image

Granta er kommet til Norge.  Personlig har jeg hatt stor glede av dette litteraturtidsskriftet i mange, mange år.  Fra den originale engelske utgaven har magasinet ekspandert ut i verden, og lokale versjoner har poppet opp i land som Spania, Italia, Bulgaria, Sverige, og nå Norge.  Jeg tok turen til Gyldendals lanseringsfeiring sammen med Line Tidemann fra bloggen Lines Bibliotek.

Tidsskriftet Granta ble startet sent på attenhundretallet ved Cambridge University, men i 1979 ble det relansert som et tidsskrift for “new writing”.  Det samler nye og vanligvis ypperlige tekster av både nye og etablerte forfattere og hver utgave har et tema.  Det kommer ut cirka fire ganger i året.  Alle temaene har ikke vært like relevante eller spennende for meg, men veldig mange er det.  Tekstene er  vanligvis publisert uten leder, slik at alle lesere kan tolke lesestoffet selv. Men Granta er ikke bare kjent for bøkene sine eller sitt litterære tidsskrift.

Et par år etter at tidsskriftet ble relansert, i 1983, utga Granta en liste over de 20 mest lovende unge forfatterene i Storbrittania.  Det er en forbløffende liste, som i dag er legendarisk.  Ishiguro, Ian McEwan, Tremain, Rushdie, Julian Barnes, William Boyd, Pat Barker og Martin Amis.  Lesere på bloggen her kjenner til den, for jeg har skrevet om 1983 listen flere ganger tidligere.  Det er en liste som definerte en hel generasjon, med forfattere som nå, tredve år senere, fremdeles dominerer innen britisk litteratur.

Igår på lanseringsfesten til Gyldendal, snakket jeg en stund med Grantas kjempehyggelige redaktør, amerikaneren John Freeman, og jeg spurte ham om denne svært berømte listen.  Hvordan  hadde de greid å treffe så riktig, og hvilke geniale redaktører var det som hadde funnet frem til disse talentene? Han fortalte at det var faktisk ikke Grantas redaksjon som fant dem i det hele tatt.  Den originale 1983 listen var idéen til the British Book Marketing Council under ledelse av Demond Clarke.  Denne markedsføringskomitéen hadde oppdaget at lister genererte boksalg og var Big Business. Det var de som fant disse lovende talentene. De hadde allerede trykket Best of British Authors, da de laget et nytt kontroversielt markedsføringsstunt med de beste unge forfatterene, “20 under 40”.   Det var en tid der markedsføring av forfattere gikk inn i en helt ny epoke, og bøker ble en «glamorous fashion accessory»:

» .. in 1983, when the «20 best British writers under 40» were picked for the first «Granta List», the decision to expose the now-familiar faces behind the names was thought impossibly vulgar.. Thatcherism was taking hold, and the new consumerism was knocking the rarified dust off the way in which books were bought and sold. Writers were on television, taking bows at literary festivals and making surprise guest-appearances in small-town bookshops, leaving piles of collectable signed copies behind them. «It coincided with the arrival of Waterstone’s and all those lovely black fake-ebony shelves. The book, as a product, had become a kind of glamorous fashion accessory.» The remarkable thing about the 1983 list – which included Amis, McEwan, Rushdie, Barnes and Boyd – is that many of the writers on it are still fashionable now.

«Looking back it does look pretty bloody good,» says Barnes, «but at the time I think we thought it was all quite spurious. There was a fair amount of edginess when we all got together for the group photograph, which was taken by Snowdon. We each had our names written on boxes or on the floor. We were told exactly where we had to be.»  William Boyd points out that «Back then you didn’t get pictures of writers in the books pages, like you do now. Being from Oxford, I didn’t really know people and remember feeling a bit odd and stiff.» Liz Calder, the editorial director and founder of Bloomsbury, says, «There were those who thought it gross, to parade writers like Miss World contestants.»   Fra en artikkel av Helen Brown i The Daily Telegraph i 2002.

Granta trykket  denne listen, som alltid senere er blitt kjent som Grantas Best of Young British Novelists. Ti år senere, i 1993, bestemte Grantas redaktør seg for å gjenta konseptet selv, sammen med et panel som inkluderte A.S. Byatt og Salman Rushdie.  1993 listen har aldri hatt i nærheten av den samme glansen, til tross for et og annet kjent navn som Ben Okri og Alan Hollinghurst.  I 2003 kom enda en liste, og lister er  også blitt satt sammen for beste unge spanskspråklige forfattere, amerikanske forfattere, og brasilianske forfattere.  Lister er vel fremdeles big business! Og ja, i april i år blir vårt tiårs liste, 2013, kunngjort.  Yndlingen Ned Beauman (The Teleportation Accident)  er i mine øyne selvskreven, men vi får vel bare vente å se. Jeg skal selvsagt dele noen tanker om listen når den kommer.

Så slik er det.  Grantas berømte 1983 liste var ikke satt sammen av Granta.  Hvor ironisk er ikke det? Og det som idag blir ansett som en sjelden heder og et virkelig kvalitetsstempel var opprinnelig ment som et rent markedsføringsstunt.  Som Alice in Wonderland sier :” Curiouser and curiouser.”

Den engelske utgaven av Granta som er  i salg akkurat nå, har som tema «Betrayal».  Det første norske  Granta har temaet  “kollaps”. Redaktør er Trude Rønnestad og de norske medvirkende forfatterne inkluderer Ingvild H. Rishøi, Kjartan Fløgstad, Vigdis Hjorth, og Øyvind Rimbereid.  Her er mange spennende tekster. Noe av det fine med at Granta nå lanseres i Norge er ikke bare at man kan løfte frem nye tekster av norske forfattere, men at disse tekstene, kanskje av unge, helt ukjente forfattere,  også vil bli oversatt til engelsk og dermed gjort tilgjengelig til en stor, internasjonal lesermasse. Det er hyggelig.  Så velkommen, Granta Norge.  Hjertet mitt tilhører kanskje fremdeles den engelske versjonen, men det er strålende at vi har fått vår egen utgave her i vårt lille hjørne av verden.

 

Her er Grantas Best of Young British Novelists listene:

 

Relaterte innlegg:

2 Comments

  1. Så spennende! Både med lista fra 1983 (herlig!) og med et nytt litteraturtidsskrift i Norge. Jeg fikk veldig lyst til å lese. Veit du om dette må kjøpes i bokhandel/på nett, eller om det også finnes i kiosker o.l.?

    • Hei Hedda! 🙂 Det er fantastisk at Granta nå er her i Norge. Jeg ville sjekket enten bokhandlere, eller noen av de Narvesen butikkene som har stort utvalg av tidsskrifter. Det er sikkert mulig å kjøpe fra Gyldendal også, men det vet jeg ikke nok om. God lesning!

Leave a Comment