Oppsiktsvekkende fra Costa: grafisk roman vinner biografiprisen

18967

Vinnerene fra Costaprisen er nettopp kunngjort, og det er en oppsiktsvekkende liste.  Costaprisen kårer som kjent vinnere fra forfattere basert i Storbrittania i fem kategorier: roman, biografi, barnebok, lyrikk, og beste debut.  Her er hvorfor jeg sperret øynene opp da jeg leste listen over vinnere i år:

1) En grafisk roman har vunnet prisen i kategorien beste biografi. The Dotter of Her Father’s Eyes skildrer forholdet mellom James Joyce og datteren Lucia.  Vevet inn i historien er forfatteren Mary Talbots forhold til sin egen far, James Joyce spesialisten James S. Atherton. Ektefellen Bryan Talbot har illustrert boken. (Det er verd å legge merke til at en annen grafisk roman, Days of the Bagnold Summer av Joff Winterhart, var nominert  til årets pris i kategorien beste roman.)  Jeg syns det er ekstra spennende at en grafisk roman har vunnet, fordi jeg har aldri vært spesielt glad i dem.  Ja, Hugo Cabret var super, men cross-over genren tegneserie/roman har aldri grepet meg på samme måte som en tradisjonell roman.  Hvor morsomt er det ikke da å få sine forutinntatte meninger rystet litt?  En fusion av tegneserie/James Joyce biografi?  Det var nytt for meg.  Det er spennende å følge utviklingen av grafiske romaner og kanskje er dette en flott måte å tedtegne og beskrive et liv på. Min kopi er allerede bestilt, og i min begeistring har jeg bestilt to til kopier av Dotter of Her Father’s Eyes, som jeg skal legge ut som give-away her på bloggen — følg med!

dotterfatherseyestalbot3_0124

2) Costaprisen for beste roman gikk til Hilary Mantel for Bring Up the Bodies (Falkejakt på norsk).  Det er første gang en forfatter vinner både Bookerprisen og Costaprisen samme året, og er litt av en bragd av den fantastiske forfatteren.

3) Alle de fem kategoriene i år er faktisk vunnet av kvinner.  Nok et innspill i debatten om man trenger egne priser og kategorier for kvinnelige forfattere siden de åpenbart gjør det så bra i åpen konkurranse med mannlige forfattere. Nå gjenstår bare det å se hvilken av de fem bøkene fra de ulike kategoriene som blir kåret til årets bok og vinner hovedprisen, Costa Book of the Year Award.  Ingen blir vel forbauset hvis Hilary Mantel stikker av gårde med den også.

Fjorårets vinner av Costaprisen var den fine historiske romanen Pure av Andrew Miller, som har vært omtalt her på bloggen flere ganger. Den er nå oversatt til norsk som De uskyldiges kirkegård og gitt ut på Front Forlag.

03_12_2012_03_09_47PM

Relaterte innlegg:

6 Comments

 1. Den giveawayen må jeg være med på for jeg fikk virkelig lyst til å lese Dotter of Her Father’s Eyes. Jeg er glad i både tegneserier og grafiske romaner. Men det begynte en gang det og, så det kan jo være du vil bli det… 🙂

  • Så bra at du fikk lyst å lese boken! Jeg ble selv veldig nyskjerrig! Og du har helt rett, alt man blir skikkelig begeistret for begynner jo en gang, det og 🙂
   Du er notert til giveawayen!

 2. Denne så spennende ut! Jeg liker grafiske romaner godt, selv om jeg ikke har lest veldig mange, så denne vil jeg få med meg.

  • Ja, jeg også syns denne virker spennende 🙂 Lurer veldig på hvilken emosjonell dybde forfatterene klarer å få frem, og om tegningene gir en ekstra dimensjon som ikke ord kan fange!

   • Jeg vil forresten gjerne være med på give – awayen 🙂

   • Selvfølgelig! 🙂 🙂

Leave a Comment