Boktips til jul!

Det er juletider, og her er et par julegavetips fra noen av de engelske bøkene jeg har lest i år som vil være gode gaver, også til deg selv.  En merkelig og fantastisk ting jeg opplever med bøker, er at det er umulig å forutse hvilke bøker passer til hvilke lesere.  Man vet rett og slett ikke alltid hva som skje i det veldig private rommet der leseren møter forfatteren.  Det kan være kjedelig og trivielt, men det kan også være uforglemmelig og magisk.  Jeg har kommet med et lite forslag til hvem boken vil kanskje passe ekstra godt, men det er absolutt ingen grenser hvor bredt og på kryss og tvers av konvensjoner lesere favner når interessen er der.  Min ene tenåringsdatter har for eksempel allerede slukt The Signal and the Noise og elsket den. Så freak ut og gi The Teleportation Accident til bestemor!

The Signal and the Noise: The Art and Science of Predictability av Nate Silver

Silver spådde 49 av 50 stater korrekt i 2008 presidentvalget i USA og i det siste valget 50 av 50.  Superbloggeren fra New York Times (her finner du bloggen) har skrevet en fascinerende bok om statistikk og analyser av politikk, miljø og klima som vil gjøre deg overbevist om at dette er det smarteste du har lest på lenge.  Dette er den perfekte boken til mannen i ditt liv som ikke liker romaner, for det finnes jo som kjent noen av dem.

Be the Worst You Can Be: Life´s Too Long for Patience and Virtue av Charles Saatchi

–eller så kan mannen i ditt liv få denne. Jeg er ikke den eneste som er sjarmert av Saatchi, den kjente reklamemannen og kunsteksperten som er gift med den glitrende Nigella Lawson. Han er blitt kalt en alkemist for hans evne til å se trender før de skjer, og koblet med hans businessteft er han ev an de største kunstguruene i Europa. I denne tøysete men morsomme boken svarer han på 300 spørsmål fra journalister og lesere, som feks Hva er viktigst, penger eller kunnskap? God overfladisk gave.

The Time Traveller’s Guide to Elizabethan England av Ian Mortimer.

Hvis du kunne reise tilbake i tiden til dronning Elizabeth og Shakespeare, hva ville du se? Hvor ville du spise, og hva ville du hatt på deg?  Ville du ha opplevd at du levde i en eksepsjonell storhetstid? Daily Telegraph skrev følgende om denne boken som fungerer som reiseguide: “An astonishingly colourful portrait of an astonishingly colourful era, one sophisticated enough to include, and make sense of, all its contradictions. It is as if Mortimer has restored an old painting, stripping it of its cloaking layers of brown varnish to reveal its vitality and life afresh.”   Dette er en bok som glir inn i alle aldre, fra tenåringer som liker Philippa Gregory og derved er fascinert av tidsepoken, til dedikerte Tudorfantaster.

Scenes from Early Life av Philip Hensher

I et år der jeg leste en rekke bøker fra Asia som var overveldende og burleske, sank jeg ned i denne klassiske vakre boken som er Henshers kjærlige fiktive portrett av partnerens oppvekst i Bangladesh. Fra en av Storbrittanias mest kjente og respekterte forfattere.  Dette er gaven til din mor.

Swimming Home av Deborah Levy

Fra Bookerprisens Shortlist. En intens. elegant og mørk liten bok som jeg tenkte på i mange uker etter å ha lest den.  Imponerende og interessant roman om en forstyrret ung kvinne som kommer inn i en familie når hun svømmer naken i bassenget deres i Provence.  Hun setter i gang en kjedereaksjon av hendelser som ender fatalt. Får sagt veldig mye på få sider, og Ibsen lurer bak hver side.  Hva med å gi denne til en venninne, men å lese den selv først?  Gode diskusjoner garanteres.

The Teleportation Accident av Ned Beauman

En mer sprellende kreativ og leken bok skal du lete lenge etter.  Beaumann introduserer deg til Egon Loeser i Berlin like før annen verdenskrig, og han er i sannhet litt av en “loser”, der han bare tenker på sex og syns synd på seg selv.  Handlingen hopper i tid og sted mens han følger etter en vakker ung kvinne, Adele Hitler. Det er  morsomme bipersoner og smarte grep,  referanser og pek i alle retninger.  Et bråtalent.  Perfekt til tyve- og tredveåringer.

The Yips av Nicola Barker

Hvis ikke du har lest noe av Nicola Barker enda, kan dette være et godt utgangspunkt.  Hun er en mester av grotesk komikk; slem, avslørende og helt original. Med hovedvekt på dialog, skisseaktige, forvrengte karakterer og usannsynlig handling er ikke denne eksentriske yndlingen for alle, men underholdende er hun!  Litt desillusjonert må man være for å forstå humoren her… kanskje til en tredveåring som har opplevd et forhold eller to, men som ikke blir sjokkert over den råe stilen?

Bring Up the Bodies av Hilary Mantel

Dobbel Bookervinner Mantels historiske biografi om Thomas Cromwell, Falkejakt på norsk,  har alle hørt så mye om nå at kanskje du allerede har overdoset og ikke orker å gå i gang med den.  Det ville være en forståelig men skikkelig stor tabbe, for boken er noe av det beste du vil lese på lenge.  Tema, skrivestil og rent frydefullt talent gjør sannsynligvis dette til årets bok. Denne skal du lese selv.

 The Orphan Master’s Son av Adam Johnson

OK- nå skal du snart slippe å høre meg skape blest rundt denne boken.  Men en roman som omhandler Nord Korea er sjelden kost, og denne røverromanen tok helt knekken på meg. Les og bli forbløffet. Fantastisk. Passer godt til ikke bare til kvinner, men til menn i alle aldere.

The Testament of Mary av Colm Tóibín

Tóibín gjenskaper Jesus mor Maria og danner et helt nytt portrett av henne som antagelig vil provosere mange, for den fromme Maria var antagelig ikke så ulik andre mødre tross alt.  Hvem var hun egentlig, og hva tenkte hun om et av historiens mest kjente hendelsesforløp?  Novellen på 112 sider er noe av det mest intense og tankevekkende jeg har lest på lenge. Boken for filosofen i oss alle.

The Buddha in the Attic av Julie Otsuka

En raskt lest, sped bok som overbeviste meg med sin fullstendig originale skrivestil, for boken er skrevet i flertalls formen “vi”.  Om japanske kvinner som ble sendt til California før annen verdenskrig for å gifte seg med menn de aldri hadde truffet, kun brevvekslet med.  Utrolige skjebner beskrevet med beherskelse og skjør ynde.  Venninnegave.

Sweet Tooth av Ian McEwan

Sweet Tooth burde være en innlysende vinner for alle McEwan fans, og dem er det mange av.  Selv om den kanskje ikke har dybden til for eksempel Atonement, er det en strålende og tilfredsstillende kjærlighetsroman med alle de gode, gamle McEwan karakteristikkene.  Loved it! Med bred appell er dette en trygg bok å gi  til de aller fleste.

Merivel: A Man of His Time av Rose Tremain

Enda en historisk roman, fra den praktfulle og høyt premierte forfatteren Tremain. Dette er historien om Sir Robert Merivel, lege til Charles II.  Mer antihelt enn helt, minner han en del om Shakespeares Falstaff. Romanen er oppfølgeren til første del av biografien om Merivel som Tremain skrev så langt tilbake som  1989, Restoration. Jeg liker ikke bare skrivestilen hennes, som rett som det er kan skli inn i magisk-realisme, men også måten hun gjerne velger interessante hovedpersoner, som ikke er hovedpersoner historisk sett, men som er like i nærheten av en.  Det gir et stort spillerom som hun fyller med emosjonell og visuell styrke.  Til dem som er glad i historiske biografier og som syns Mantel blir litt for intens.

Relaterte innlegg:

4 Comments

 1. Hei Clemmen,
  Dette var en morsom idé. Et par av bøkene har jeg til og med lest, andre står på listen, men noen vet jeg ikke passer for meg. Og sånn skal det være. Det er med bøker som med mat, noe for enhver smak.
  Hvis det er en engelskpråklig bok jeg har lest i år og gjerne ville gitt i gave i disse juletider til kjente og ukjente, så er det den engelske eks-nonnen Karen Armstong’s ‘Islam: A Short History’. Opplysende og lesevennlig.
  God jul!

  • Hei Ida.
   Tusen takk for hyggelig kommentar 🙂 Boken til Karen Armstrong har jeg slått opp på Amazon, den virker veldig spennende og ikke minst viktig i en verden der nyansene forsvinner i all ekstremisme.
   God jul Ida :-)))

 2. Masse gode tips! Tusen takk skal du ha.

  • Tusen takk, Janicke! Håper du får en strålende jul! <3

Leave a Comment