Uken i Litteratur: om epler, appelsiner og skjulte lesebrett

Madeline Miller er den regjerende Orangeprisvinneren med The Song of Achilles. Blir det Appleprisen neste år?

Epler og Appelsiner

Spennende utvikling rundt Orangeprisen.  Som jeg tidligere har nevnt her på bloggen har verdens største bokpris for kvinnelige forfattere nylig mistet sponsoren sin, teleoperatøren Orange.  Nå svirrer det hete rykter om at selveste Apple skal overta den prestisjefylte prisen.  Apple pleier ikke å sponse priser eller produkter, så det ville i så fall være et uvanlig steg.  Vi får se hvordan det utvikler seg.  Amerikanske Madeline Miller vant Orangeprisen i år med The Song of Achilles, tidligere omtalt her på bloggen.

Midnight’s Children

Salman Rushdies film Midnight’s Children hadde premiere på filmfestivalen i Toronto denne uken.  Filmen har enda ikke funnet en distributør i India, fordi man er redde for angrep fra muslimske fundamentalister.  Innspillingen skjedde også i all hemmelighet på Sri Lanka.  Midnight’s Children er faktisk en av mine absolutt yndlingsbøker.  Filmen har fått ganske dårlig mottagelse, og flere kritikere peker på at Salman Rushdie ikke har klart å holde fingrene av fatet og stole på filmskaperene, men tvertimot er tungt innblandet i store deler av filmatiseringen.  En genial forfatter er som kjent ikke nødvendigvis noen stor filmskaper.  Kjære leser: ikke la det stå i veien for å lese boken, for den er helt glimrende! Så glimrende at hvis den kom ut i dag, ville den fremdeles ta pusten fra lesere over hele verden.  Denne boken vant ikke bare Bookerprisen (1981) , men også Booker of Bookers (1993) og Best of the Bookers (2008).  Ok, nå skal jeg slutte å skryte. Men videre til Bookerprisen.

Bookerprisen 2012

I London ble Bookerprisens Shortlist 2012 kunngjort denne uken.  Shortlisten er kort og godt de seks finalistene som er blitt valgt fra 146 nominerte bøker. Det er en sterk liste i år, som fremhever litterære og eksperimentelle bøker.  Bookerjuryen er ledet av tungvekteren Sir Peter Stothard, redaktøren fra TLS (Times Literary Supplement).  Det virker som om et av målene med listen er å riste av seg “lettlest og tilgjengelig”  stempelet som fjorårets utskjelte Bookerpris jury prioriterte.

“I felt very, very strongly that I wanted to avoid that thing where people say, ‘Wow, I loved it, it’s terrific’,”  sa Sir Peter.  “I’m afraid quite a lot of what counts for criticism these days is of that sort: how many stars did it get? Did I have a good time? Would my children like it? It is opinion masquerading as literary criticism..”

Er det bare i England man kan være så utilslørt elitistisk?

Dan Stevens

Bookerpris jurymedlem og Downton Abbey skuespiller Dan Stevens stjal forøvrig showet litt da han avslørte at han fikk sydd inn en skjult lomme i kostymet som han bruker under innspillingen til TV-serien til Kindle’n, slik at han kunne lese mellom opptakene. Han måtte tross alt lese de 146 bøkene på ganske kort tid. Nå må jeg nesten speide litt på neste Downton Abbey sesong for å se om vi får et glimt av lesebrettet. For jeg er ganske sikker på at det hadde de ikke på begynnelsen av 1900-tallet!

Forresten har Dan Stevens lest inn Wolf Hall av Hilary Mantel på lydbok, for de som ikke har lest den enda og heller vil lytte til den.  Hilary Mantel vant Bookerprisen i 2009 med Wolf Hall, og nå er hun en av favorittene til å vinne prisen igjen med oppfølgeren Bring Up the Bodies. Likevel kan man godt lese Bring Up the Bodies uten å ha lest Wolf Hall først.

Ha en god uke så lenge!

Relaterte innlegg:

Leave a Comment