Bookerprisens Shortlist 2012: sterk kortliste gleder lesere

Bookerprisen 2012 Shortlist er nettopp kunngjort, og det er en super liste vi har foran oss nå i høst.

Tan Twan EngThe Garden of Evening Mists (Myrmidon Books)
Deborah LevySwimming Home (And Other Stories/Faber & Faber)
Hilary MantelBring up the Bodies (Fourth Estate)
Alison MooreThe Lighthouse (Salt)
Will SelfUmbrella (Bloomsbury)
Jeet ThayilNarcopolis (Faber & Faber)

Peter Stothar, som leder Bookerkomitéen i år forklarte utvelgelsen slik: “..it was the pure power of prose that settled most debates. We loved the shock of language shown in so many different ways and were exhilarated by the vigour and vividly defined values in the six books that we chose – and in the visible confidence of the novel’s place in forming our words and ideas.”  Var forresten ikke det flott sagt?

Hilary Mantel vant Bookerprisen i 2009 med Wolf Hall.  Nå er hun tilbake på Shortlisten med oppfølgeren, Bring Up the Bodies.  Det er en fantastisk bok,  og absolutt så god at den vil kunne skape Bookerhistorie med å vinne.  Selv om jeg virkelig elsker boken, syns jeg likevel at juryen kunne gitt Shortlist plassen og oppmerksomheten til en annen roman, fordi det er så opplest og vedtatt at Hilary Mantel er den beste av de beste historiske romanforfattere om dagen.  Den kronen bærer hun med eller uten enda en Bookerpris.

Det er derimot fint å se Will Self på listen med Umbrella.  Han har vært en kontroversiell person i store deler av sitt liv.  Den tidligere Oxford-utdannede heroinmisbrukeren var en skikkelig l’enfant terrible, men det er lenge siden han kom i den litterære varmen. Han er svært populær i hjemlandet.  Gled dere til å stifte bekjentskap med en interessant og original forfatter.  The Spectator skrev nylig om Umbrella: ‘Umbrella is a magnificent celebration of modernist prose, an epic account of the first world war, a frightening investigation into the pathology of mental illness, and the first true occasion when Self’s ambition and talent have produced something of real cultural significance. ‘

Det er også morsomt og imponerende at to debutforfattere er med, Alison Moore og indiske Jeet Thayil som har skrevet romanen Narcopolis om opium avhengighet i Bombays underverden på 70 tallet.  Narcopolis er en av bøkene som har fått mye oppmerksomhet allerede, mens The Lighthouse av Alison Moore ikke er så kjent enda. Det er jo det flotte med denne prisen, at den kan løfte ukjente forfattere frem i bevisstheten til lesere verden rundt.

En tidligere Bookernominert forfatter  på Shortlisten i år er Tan Twan Eng fra Malaysia. Han var nominert til Bookerprisen i 2007 med den fine debuten The Gift of Rain. Nå, fem år senere, er han tilbake med nok en perle, The Garden of Evening Mists.  ‘On a mountain above the clouds once lived a man who had been the gardener of the emperor of Japan..’

Her er noe som er garantert med enhver Bookerpris Shortlist:  for dem som har lest noen av Longlist bøkene, vil man alltid savne en eller annen favoritt.  Noen av mine aller beste Bookeropplevelser gjennom årene, er bøker fra Longlist som aldri nådde opp til Shortlisten.   Det er jo også mange populære bøker som blir helt oversett av Bookerjuryen hvert år, og det er kanskje like greit.  For det fjerde året på rad har avisen The Guardian det uansett mye moro med å lage Not The Booker Prize, og du kan se Not The Booker Prize Shortlist på nettsidene deres.

Årets Bookerpris jury har gjort en solid jobb til nå, og jeg syns bøkene så langt er bedre enn på flere år.   Shortlisten er bred og ser ut til å holde et høyt nivå.  Den speiler mange spennende romaner med vidt forskjellig karakter, og jeg gleder meg til å lese dem!  Dette blir fine bøker å fordype seg i fremover.

Relaterte innlegg:

8 Comments

 1. Jeg bommet kraftig. Er veldig skuffet over at The Teleportation Accident ikke kom med, og jeg hadde trodd at Communion Town også ville komme med.

  Umbrella beskrev flere på Goodreads som uleselig og den fikk ingen gode omtaler fra folk i Bookermarks-gruppen. The Lighthouse var heller ikke veldig populær. Nå får jeg muligheten til å lese dem selv, så får vi se om jeg er enig med tilfeldige folk på Goodreads 😉

  Jeg skriver et innlegg på bloggen min i kveld hvor jeg legger ut en leseplan og plan for å publisere blogginnlegg. Regner med at jeg begynner med Swimming Home og The Garden of Evening Mists. Hvis du og andre vil lese/publisere i en annen rekkefølge er det bare å gi beskjed.

 2. Du bommet da ikke, du? Var jo flere av bøkene du tippet på som kom med 🙂

  Jeg er også skuffet over at The Teleportation Accident ikke kom med. Det syns jeg den hadde fortjent! Lurer på om den var den gamle fordommen om vittige/komiske bøker som var ute og gikk? Uansett hadde jeg veldig glede av den. Vi får vel lese alle bøkene på shortlist og så vurdere da om de er bedre.

  Jeg har lest mye av Will Self, artikler osv i aviser og blader som er spennende og veldig bra, men aldri en roman, så jeg er ganske spent. Kanskje den virkelig er uleselig? The Lighthouse vet jeg så lite om, er helt blank der.

  Begynner gjerne med Swimming Home og The Garden of Evening Mists, som jeg holder på med allerede. Blir veldig hyggelig å lese sammen!

 3. Takk for et interessant innlegg! Av disse merket jeg meg Narcopolis. Jeg blir mer og mer glad i å lese bøker fra andre kulturer, og denne virket interessant i så måte. Mankels bok skal leses så snart jeg får lest den første boken av samme forfatter.

  Tenk så spennende det hadde vært om vi hadde hatt noe liknende som bookerprisen i Norge!

  • Forfatteren av Narcopolis er poet, og boken omhandler jo narkotika og sex, så tror det blir en sterk, hallusinerende opplevelse. Første setningen strekker over noe slikt som seks sider!

   Helt enig, tenk om vi hadde hatt noe lignende Bookerprisen i Norge. Jeg syns prisen er spennende fordi juryen byttes ut hvert år, kvalitet skal prioriteres fremfor kommersialitet, og fordi unge forfattere og små forlag kan markere seg på lik linje med de store. Det er så fint!

 4. Det er bare å innrømme, tre av bøkene her er bestilt og jeg venter i spenning. Gleder meg til å begynne på «the garden of evening mist» som jeg har lest utdrag av på Amazon.
  Det ser ut til å bli en fin høst og leselysten er stigende.

 5. ..Og jeg gleder meg til å høre hvilke bøker du har lest og hva du syns om den. Jeg er underveis med to av dem nå, The Garden of Evening Mists, som er nydelig skrevet så langt, og Swimming Home, som jeg er halvveis i men fremdeles forsøker å finne ut av.

  Du har en herlig blogg som jeg alltid liker å besøke! 🙂

 6. Hei Clementine. Har akkurat lest ferdig The Garden of Evening Mists som jeg likte godt. Det er interessant å lese gode bøker fra andre land. Man lærer mye, samtidig som man har en god leseropplevelse. Jeg visste ikke noe om de japanske interneringsleirene i Malaysia før jeg leste denne boken. Og jeg skjønner at det å lage en pen hage, krever mer enn jeg ante. Men boken handler også om så mye mer…

  • Hei Merete!
   Jeg holder på med Evening Mists nå. Som deg liker jeg veldig godt å lese om bøker fra andre land, og jeg visste heller ikke noe om interneringsleirene i Malaysia før denne nydelige boken. Jeg liker også temaet om at man kan gjenfinne identiteten gjennom kulturen sin, som teseremoni og den japanske hagen. Men som du sier handler boken om så mye mer–

Trackbacks/Pingbacks

 1. Høst er boktid! – og trening | Atter en dag - [...] Clemtine / har du lest har jeg fulgt med på listene over Booker-prisen. Da kortlisten kom handlet jeg noen…

Leave a Comment