Bookerprisens Longlist 2012

Bookerprisens såkalte Longlist ble kunngjort igår. Det virker i utgangspunktet som en sprek og spennende liste.

Ingen kan betvile den akademiske tyngden bak juryen som valgte de tolv bøkene i år.  Etter en litterært sett dårligere enn gjennomsnittet Bookerliste ifjor, ville det vært trygt og lettvint å fylle listen med de store navnene  Rose Tremain, Nadime Gordimer, John Banville, Ian McEwan eller Zadie Smith.  Det ville også være å undervurdere årets komité.  På årets liste er det hele fire debuter, og den yngste forfatteren er bare 27 år (Ned Beauman). De aller fleste er britiske, faktisk er det bare to forfattere fra Asia (en fra Malaysia og en indisk) og en sør-afrikaner.

Men det er likevel flere gamle Bookerkjenninger med på listen, og én tidligere vinner, Hilary Mantel.  Det er ikke så mye å si om Hilary Mantels biografi om Thomas Cromwell, Bring Up the Bodies, annet enn at den er helt eminent.  Mer enn god nok til å bli med til Shortlisten, og mer enn god nok til å vinne prisen igjen.  Det ville forøvrig vært svært uvanlig at to bøker fra samme triologi vinner Bookerprisen (Hun vant prisen i 2009 med den første delen om Cromwell, Wolf Hall).  Mantel er den historiske biografiens fremste yndling om dagen, og får ære for å ha løftet historiske biografier opp til et nytt nivå.  Les omtalen min av Bring Up the Bodies her

Michael Frayn er kanskje ikke så kjent her i Norge, men jeg kan love dere at han er det i England.  Den 78 år gamle forfatteren har skrevet populære bøker, skuespill, og avisartikler i årevis.   Han er ansett som Englands fremste oversetter av Chekov og har oversatt skuespill som Måken og Onkel Vanja.  Romanen  ‘Headlong’ vant en plass på Bookerprisens Shortlist i 1999 og ‘Spies’ vant the Whitbread Prize for skjønnlitteratur i 2002. (Whitbread Prizen fikk senere ny sponsor og heter nå Costaprisen). Han har skrevet for BBC, utgitt bøker om filosofi, og har sett skuespillene sine fremført både i West End og på Broadway.  Så dette er en stjerneforfatter som er veldig populær og oppskattet i sitt hjemland.

Hvert år er det alltid en spesiell plass på Bookerlisten som er reservert for “Årets Sjarmtroll”, og i år er det åpenbart The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry.  Den lettleste og herlige boken, som tidligere er anmeldt her på bloggen, er på vei mot det norske bokmarkedet allerede til høsten.  Harold Fry legger ut på en pilgrimsvandring tvers over England, og underveis tenker han tilbake på livet sitt og feilene han har begått.  Kanskje er det slik at spesielt mange eldre lesere vil ubevisst gjøre det samme, å gå igjennom sitt eget liv når de leser denne fine boken. Les omtalen min av The unlikely Pilrimage of Harold Fry her

Nicola Barker er nominert for tredje gang. Nicola Barker var på Longlist  (2003 med Clear: a Transparent Novel) og Shortlist (2008 med Darkmans). Clear handler om reaksjonene til et stunt David Blaine gjorde i 2003 der han tilbragte 44 dager i en gjennomsiktig boks hengende ovenfor Tower Bridge i London.  Personlig var jeg litt lunken når det gjelder Clear, men boken hadde noe.  Darkmans derimot imponerte meg skikkelig, er en helt aparte, morsom, og intelligent bok av den typen man kan diskutere i timevis. Den beskriver det banale livet i vårt århundre og med ett slår samfunnet sprekker, bokstavelig talt, og figurer fra middelalderen dukker opp. Barker skriver komisk og bøkene er alltid full av dialog.  Jeg begynte på The Yips i forrige uke, og denne gangen er det golfmiljøet i Luton hun morer seg med. Og da morer vi oss med henne. Yips er det engelske ordet for stresset og presset som gjør at idrettsutøvere bommer i viktige øyeblikk.  Vil det være denne talentfulle og rampete forfatteren sin tur å vinne Bookerprisen i år?

Will Self er an annen gammel litterær kjenning.   Ved første øyeblikk virker den tidligere heroinmisbrukeren som en l’enfant terrible som gjerne skriver om vold, sex og narkotika.  Han er beryktet  for en episode da han tok heroin ombord på dengang statminister John Majors fly.  Likevel er Will Self ikke så vill som man tror, han er utdannet på Oxford, og har vært en etablert forfatter i årevis.

Narcopolis er en bok som har fått mye oppmerksomhet, og som jeg gleder meg til å lese. Ellers er det hyggelig at ‘grand old man’  André Brink er å finne på listen, fra Sør-Afrika. Han danket dermed ut både Nadime Gordimer og Patrick Flanery som også har skrevet bøker om Sør-Afrika i år.  Mens de to sistnevnte har skrevet om moderne tid, har Brink skrevet en historisk roman fra 1830, og er en annen bok jeg gleder meg til å fordype meg i.

Jeg likte godt hva juryens formann, Peter Stothard, sa igår om kriteriene de har brukt i år. ‘We judge novels not novelists; texts not reputations and these are texts you can re-read.’ Det er en fin innstilling, fordi det er jo teknisk sett en enkelt roman som vinner prisen, og ikke selve forfatteren (i motsetning til Nobelprisen som hedrer forfattere).  Derfor er Bookerprisen en fin sjanse for unge forfattere å få oppmerksomhet, og nye, små forleggere å kunne markere seg.  Det speiler årets liste. Mange vil sikkert savne sin favoritt forfatter, slik er det vel hvert år, og Stothard kommenterte dette også:

If it’s disappointing that novels by famous writers aren’t there, then so be it. That’s the difference between Man Booker judges and buyers at Waterstones. We’re not looking for books that you can pick up in a shop and say ‘I must have that’. We’re looking for books that are good value for money, that you don’t leave on a beach, that you read again and again. I love the idea of people taking the longlist to read on the beach, but these are books I want people to bring back

Noe som i mine øyne tar vekk litt av entusiasmen rundt Bookerpris Longlisten, er det faktum at flere av bøkene ikke er blitt publisert enda.  Ikke bare et par av de som faktisk er nominert, men også flere av de andre som ble vraket av juryen, spesielt kommende romaner av giganter som McEwan som kommer til høsten.  Da er det begrenset hvor engasjert man blir. Men det er ikke uvanlig, året er langt, og det er rikelig tid til at all den flotte litteraturen kommer på markedet.

Her er den fullstendige listen, klikk på forfattere eller bøker for beskrivelse fra Man Booker Prize:

Nicola Barker, The Yips (Fourth Estate)
Ned Beauman, The Teleportation Accident (Sceptre)
André Brink, Philida (Harvill Secker)
Tan Twan Eng, The Garden of Evening Mists (Myrmidon Books)
Michael Frayn, Skios (Faber & Faber)
Rachel Joyce, The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry (Doubleday)
Deborah Levy, Swimming Home (And Other Stories)
Hilary Mantel, Bring up the Bodies (Fourth Estate)
Alison Moore, The Lighthouse (Salt)
Will Self, Umbrella (Bloomsbury)
Jeet Thayil, Narcopolis (Faber & Faber)
Sam Thompson, Communion Town (Fourth Estate)

Så der har vi det!  Det er for tidlig å gjøre seg opp en mening, men umiddelbart virker dette som en sterkere liste enn i fjor,  og som en god blanding av eldre, etablerte forfattere og unge, kommende talenter, i god Bookertradisjon.  Det er hyggelig. Det er også en av hovedgrunnene til at Bookerprisen er så oppskattet.  Det er fint at flere av den gamle garden er med, men noe av gleden med prisen er at den presenterer nye talenter for omverdenen.

Og med det ærklærer vi Bookersesongen 2012 for åpen.  Let the reading begin!

Relaterte innlegg:

8 Comments

 1. Eg skal forhåndslese dei bøkene eg klarer, også publiserer eg evt omtaler når shortlist kjem ut. Gleder meg, og satt og refresha twitter ustanselig i går ettermiddag:-)

  • Det er veldig morsomt å være med å lese de Bookerpris nominerte bøkene, og spennende å se hvem som går videre til Shortlist og til slutt vinner. Håper mange blir med på samlesingene til deg og Labben, det er fint å lese i fellesskap!

 2. Jeg leser nok også noen på forhånd, men satser på å publisere en omtale per uke etter at vi får vite hvem som kommer videre til Shortlist. Det var mye spennende på listen. Får tilsendt The Teleportation Accident fra en annen Norli-butikk i Bergen og i tillegg har jeg kjøpt Wolf Hall og Bring Up the Bodies på jobben. Er også veldig fristet til å bestille The Yips, Skios og Communion Town hos Bookdepository, men jeg kan begynne med de jeg har. Får se om ikke jeg kjøper noe av dem til Kindle etterhvert. Kanskje like greit at ikke alle bøkene har kommet ut enda, for da blir det litt færre å vurdere nå i starten.

  Har du lest noen av bøkene (annet enn Harold Fry) fra før?

  • Her var mange gode bøker å glede seg til 🙂 Vet ikke om jeg får lest alle bøkene på Longlisten, men skal gi det et forsøk i år. Enig med deg at det egentlig er like greit at ikke alle bøkene har kommet ut enda.

   Jeg har lest Hilary Mantels Bring Up the Bodies, og anmeldte den her på bloggen i begynnelsen av juni. Den er kjempebra. Jeg er midt oppi The Yips nå, men kan vente med den og de andre anmeldelsene til Short List er kunngjort, for å koordinere meg med din samlesing 🙂

 3. Ahh, hvor mange fine innelegg du har skrevet i sommer – og hvor lite tid jeg har til å lese – sukk – men selvforskyldt. Nå som jeg har kindle derimot skal jeg ihvertfall prøve å lese et par av disse. Så får tiden vise om det blir omtaler.

  • Tusen takk og gratulerer med Kindle! – Jeg har nesten alltid min med meg, og får lest litt her og der hele tiden. Bruker også funksjonen om å laste ned et gratis sample hele tiden 🙂 bra tilbud som sparer meg å kjøpe mange bøker jeg ikke har lyst å fortsette på likevel, når jeg har lest litt!

   God sommer videre, Ingalill 🙂

 4. Hvordan går det med Booker-lesingen? Jeg er veldig spent på hva du synes om The Yips. Jeg vet at omtalen ikke kommer enda, men vil gjerne høre helt kort hvordan du likte den. Den er nemlig den neste på min leseliste. The Teleportation Accident er min første (hvis man ikke teller med Harold) og den er strålende. Anbefales absolutt, og jeg håper den kommer på Shortlist, forutsatt at det ikke finnes seks enda bedre bøker på listen, noe jeg tviler på.

  • Jeg har også lest The Teleportation Accident og likte den FABELAKTIG godt!!! For en fantastisk bok. Som deg håper jeg virkelig den kommer med på Short List, og det må den vel, når den er så bra!!!

   The Yips er også god, Barker skriver jo veldig bra, på en spesiell ellevill grotesk måte som gjør at man gjenkjenner noe, blir flau over annet og ler mye. Det er mye kaos og bad taste. Samtidig må jeg innrømme at jeg nok egentlig ble ganske sliten av skrivestilen. Gleder meg til å høre hva du syns! 🙂

   Jeg har ikke kommet lenger enn de to fra Bookerlisten, bortsett fra de to jeg allerede hadde lest, har holdt på med en del historiske biografier og kost meg med litt andre bøker! Men skal gå igang med noen flere nå. Gleder meg til André Brinks bok fra Syd-Afrika.

Leave a Comment