The Great Gatsby, drømmen om rikdom og 2012

The Great Gatsby er fremdeles utrolig populær, og i år er boken tilsynelatende overalt.  Filmen kommer senere i år med Leonardo DiCaprio og Carey Mulligan.  I tillegg er det flere sceneversjoner i storbyer verden rundt, og en musikalversjon blir satt opp i London i sommer.  Hvorfor denne flom av adapsjoner?  Ligger det noe i luften? Er det noe som gjør at denne usannsynlig glamorøse romanen er ekstra aktuell for oss akkurat nå?

Philip Hensher skrev et interessant innlegg om boken i avisen The Daily Telegraph igår.  The Great Gatsby er den opulente fasadenes verden.  Glitrende og vulgært prangende med mennesker som bak de imponerende sosiale posisjonene, ofte har delvis fordekte bakgrunner. Gatsby, med hans affekterte manérer, tjenere og pretensiøse fester, tar leseren helt inn kjernen av drømmen om å bli rik og mektig. Hvem ville en moderne Gatsby vært? En eiendomsmagnat i London som selger glassomkransede penthouse leiligheter? En russisk oligark med obskur bakgrunn som bor i en praktfull herregård voktet av tause livvakter?

Hensher påpeker hvordan bokens popularitet følger oppgang og nedgangstider. The Great Gatsby blir som en artig anekdote når det er optimisme, vekst og velstand i samfunnet.  Når det blir nedgangstider, slik det nå er i mange deler av verden, blir den derimot hyperaktuell. Passasjene i boken der den unge Gatsby drømmer om fremtiden rører ved en nerve.  Den minner om drømmen om det fantastiske, om velstanden som skal bli vår.  Det er en verden som er uoppnåelig, som alltid glipper unna.  Drømmen er mystisk, nesten sfinx-aktig. Derfor dras vi igjen og igjen til Gatsby.  Det er ikke bare den tomme desillusjonen, det er også den berusende illusjonen.

LES MER OM THE GREAT GATSBY!  Her er omtalen min av den fantastiske boken.
Du kan lese hele artikkelen fra Philip Hensher her.

Relaterte innlegg:

13 Comments

 1. The Great Gatsby er en klassiker jeg ofte tenker på å lese, men som jeg aldri begynner på. Den er jo så kort, det er sikkert gjort på en dag. Likevel er det en liten del av meg som ikke tror jeg kommer til å like den. Derfor står den ulest i bokhyllen. Men det samme tenkte jeg om Of Mice and Men og om The Old Man and the Sea, og begge var nydelige. Det er med andre ord på høy tid at jeg leser The Great Gatsby. Takk for påminnelsen =)

  • Vet hva du mener, har et par bøker stående i bokhyllen min selv med en slik sperre! Jeg bare tror jeg ikke vil like dem .. og der står de, like ulest.
   –Men helt ærlig; The Great Gatsby er en veldig lett bok å like! Fortellingen, plottet, er veldig god. Og du leser den på en ettermiddag, ikke en dag..
   Of Mice and Men og The Old Man and the Sea…herlige bøker:-)

 2. «Den store Gatsby» er en av mine absolutte favorittbøker. Etter at jeg leste den, bestilte jeg sporenstreks «This Side of Paradise». Av en eller annen grunn har jeg ikke lest den ennå.
  Avslutningsordene i romanen er legendarisk. Bruken av symbolikk (grønne lyset og plakaten spesielt) får pelsen til å reise seg.

  Hadde det ikke vært så mange bøker som burde vært lest, skulle jeg lest den igjen nå.

  Filmen skal selvsagt sees.

  • Jeg også virkelig elsker boken og har lest den mange ganger. Den er så perfekt på alle måter. 🙂 Symbolikkbruken er jo helt genial.
   Har ikke lest This Side of Paradise, men har veldig lyst å gripe fatt i den!

 3. Eg har og The Great Gatsby i bokhylla, og det er ein tynn liten sak som sikkert er lest på eit par timer. Likevel er det noko som sperrer…kanskje til sommeren;-)

 4. Elida: Hva med å velge en dag i sommer hvor vi begge leser The Great Gatsby. For å sette en helt tilfeldig dato, hva med 12. juni? Aner ikke hvilken dag det er, kan fint velge en annen.

  • Så morsomt det høres ut, det blir jeg også gjerne med på!

 5. Jeg må lese boken på nytt en dag, for jeg likte den absolutt ikke da jeg hadde den på pensum. Kanskje var jeg for ung. Kanskje var det en bok jeg ikke burde ha tvangslest. Eller kanskje den norske oversettelsen bare var for gammel. Uansett er det en av få bøker jeg har lyst til å gi en ny sjanse!

  • Gleder meg til å høre hva du syns om den hvis du leser den om igjen!

   Kanskje du skulle lese den på engelsk og se om du liker det bedre! 🙂

 6. Jeg kommer ikke til ¨lese den igjen. Det er for dekadent og minner for mye om dagens jetsettere. Men det er jo bra at den blir film og musical , da kanskje noen får øynene opp. Men slutten er jo helt enorm, og Robert Redford var ja helt superb. Den nye versjonen vil jeg IKKE se, men skulle gjerne få tak i den med Shelley Winters.

  • Ja, ser at den beskriver et dekadent samfunnslag, samtidig er den jo også en satire eller kommentar over det samfunnet, derfor er det vel Nick, outsideren som beskriver det alt sammen.- Har ikke sett versjonen med Shelley Winters men skal forsøke å finne den! 🙂

 7. Jeg har ikke tenkt på at The Great Gatsby er en bok jeg burde lese, men jeg endret mening nå. Jeg skal trekke den frem fra bibliotekhyllene og ta den med hjem. Takk for tips 🙂

  • Så hyggelig 🙂 Det er en morsom bok å lese og også ha lest fordi den refereres til så mye!

Leave a Comment