Downton Abbey helten og Bookerprisen

Hva har Downton Abbey kjekkasen Dan Stevens til felles med Bookerprisen?  Ganske mye viser det seg.

Den populære skuespilleren studerte engelsk litteratur på Cambridge University. Han spilte deretter hovedrollen som Steve Guest i BBC produksjonen av Bookerprisvinner Alan Hollinghurst The Line of Beauty (Den skjønne linje på norsk). Stevens har også spilt inn en rekke glimrende og premierte lydbøker, inkludert War Horse og en annen Bookervinner; Wolf Hall.  I tillegg er Stevens redaktør for den Cambridge baserte litterære journalen The Junket.  Og sist men ikke minst, Stevens er medlem av den svært prestisjefylte juryen som kommer til å kåre Bookerprisen iår. Ikke dårlig for en skuespiller som enda ikke har fylt 30 år.

Noen vil nok kritisere valget av Dan Stevens til årets panel av dommere, spesielt etter at Bookerprisen ble kritisert for å ha valgt bøker av for svake litterære kvaliteter ifjor.  Likevel er det vanlig å ha med en person utenfor den rent litterære sfæren i juryen, og Dan Stevens er heller ikke den første skuespilleren som har blitt invitert til det ærefulle panelet.  Trolig er valget ment å gi en bredde til nominasjonsprosessen.

Det er ellers en påfallende akademisk tung komité i år, ledet av Times Literary Supplements redaktør Sir Peter Stothard.  Han var redaktør i avisen The Times fra 1992-2002, har skrevet flere bøker selv, og har tidligere ledet flere juryer for litterære priser.  Med andre ord er han et ‘powerhouse’ av dimensjoner, unikt kvalifisert til å lede Bookerprisen, og det blir garantert en sterk liste med nominerte romaner.  Hvilke bøker vil komitéen hedre?  Vi får vente å se til i midten av juli. Da kommer de tolv «semi-finalistene», The Booker Dozen. I mellomtiden er det lov å være litt imponert av den unge skuespilleren Stevens, som sannsynligvis bruker all sin fritid om dagen fordypet i en god bok.

Relaterte innlegg:

6 Comments

  1. Eg visste faktisk at Dan Stevens skulle vera med i Booker-komiteen dette året, men at han hadde lest inn lydbøker var nytt for meg. War Horse har eg lenge tenkt at eg skulle ha lest, men kanskje eg må få tak i den på engelsk på eit vis:-) Einkvar bok må jo bli betre når ein så fin skuespiller leser den inn;-)

    • War horse lydbok med ham er sikkert fantastisk! 🙂

  2. Interessant. Han er tydeligvis ikke bare pen 🙂

    • Nei, ganske imponerende type. Og heldig med utseende 🙂 🙂

  3. Næh, kult!

    • Ja, ikke sant?!!!

Leave a Comment