The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry – Harold Frys utrolige pilegrimsferd, engelsk sjarm

Her er en bok å hygge seg med i sommer, The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry. Denne fortellingen om en bedrøvet pensjonist som impulsivt legger ut på en pilgrimsferd tvers over England er en ekte liten perle.

Harold Fry er nylig pensjonert.  Han bor i en liten engelsk landsby, Kingsbridge i Devon, sammen med konen Maureen som irriterer seg over alt han gjør. En ettermiddag får han et brev fra hans gamle venn Queenie, som ligger på et sykehus på den andre siden av England og er døende av kreft. Harold skriver et brev til henne og går ut for å poste det.  Hun hjalp ham en gang på en fantastisk måte, og han vil gjerne gi henne noe tilbake. På veien bestemmer han seg derfor for å besøke henne selv, og uten ryggsekk, støvler, klesskift, kompass eller engang mobil legger han i vei, i håp om at hans vandring vil redde livet hennes.

Skritt for skritt går han hele den lange veien fra hjemmet sitt i Kingsbridge til Berwick-upon-Tweed. Så lenge han går, holder hun seg i live.  Han er sikker på det.  Dermed begynner den usannsynlige pilgrimsvandringen til Harold Fry.

En pilgrimsferd leder tankene mot kontemplasjon eller tilogmed botsøvelse.  I tillegg er det en symbolsk reise.  Alle disse elementene finnes i denne boken.

Mens Harold går, treffer han forskjellige mennesker, og lærer noe fra alle. Han er alminnelig, beskjeden, og har godhet og “decency”, den erketypiske engelske dannelsen. Nå lærer Harold Fry for første gang å vise initiativ og rekke ut en hånd til en fremmed.  Sjarmen i boken ligger nettopp i denne Postman Pat-aktige skildringen av England, de små veiene, buskene, blomstene, og de menneskene Harold treffer på sin vei.  Han vandrer av gårde i båtskoene sine, “pottering about”, og det er en uimotståelig lun stemning.  Beskrivelsene blir avbrutt her og der av Harolds refleksjoner over livet sitt.  For den egentlige vandringen er naturligvis den indre.  Harold begynner endelig å konfrontere problemene i livet sitt, moren som forlot ham som barn, og sitt eget katastrofalt dårlige forhold til Maureen og sønnen David.  Han forstår gradvis hvilke feil han har gjort, og begynner å akseptere at han må leve med dem.

I mellomtiden er den biske Maureen igjen hjemme.  Mannen skulle bare ut og poste et brev, og forsvant istedet på sitt livs vandring.  Først er hun nedlatende, deretter rasende.  Etterlatt hjemme, begynner hun til slutt på sin egen måte å gå igjennom livet med Harold. Det er så mye hun klandrer Harold for. Hvor forsvant kjærligheten, og finnes det noe håp for dem videre? Sakte men sikkert forsøker hun å gjenfinne mannen hun en gang elsket.

Forfatter Rachel Joyce har skrevet mer enn 20 høreprogram for BBC, og det var gjennom et radioprogram at Harold Fry først dukket opp i 2006.   Boken bærer i begynnelsen også svært preg av en forfatter som hittils har skrevet for radio. Det er noe med rytmen, og med det triste som nøye oppveies med det koselige.  Dette er en forfatter som lekende lett mestrer sjarmfaktoren som karakteriserer engelske radio og TV programmer.  Finnes det en egen skole i BBC eller ITV akkurat for det?  Det er bare så utrolig hyggelig!

I den siste delen vokser boken og er ikke bare god, men virkelig god. Hørespillforfatteren transformeres til en dyktig og nyansert romanforfatter, som setter både sødme og ømhet på scenen. Harold Fry lærer å åpne seg og forsone seg med livet han har levd og feilene han har gjort.  Han har gått gjennom hele England, 621 km til fots.  Nå er han endelig klar til å begynne på resten av sitt liv.

En herlig bli-voksen historie for en allerede godt voksen mann. Man behøver ikke være et geni for å forstå at The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry vil bli filmatisert, og sikkert rimelig umiddelbart. En moderne Forrest Gump med mange av de praktfulle eldre engelske skuespillerene? Jeg gleder meg allerede.

Boken er nå oversatt til norsk og heter Harold Frys utrolige pilegrimsferd. Den er utgitt av Aschehoug.

Relaterte innlegg:

16 Comments

 1. Jeg kjenner at jeg får en ordentlig god følelse bare av å lese omtalen din, jeg, Clementine! Jeg ser for meg Harold som rusler av gårde mens han reflekterer over livet sitt, og en ilter Maureen som ender opp med å gjøre det samme. Dette høres rett og slett ut som en skikkelig fin bok! Takk for tips 🙂

  • Tusen takk Silje! Det var koselig å høre. Jeg falt pladask for denne varme boken! 🙂

 2. Kjempefin omtale:) Jeg så det så godt for meg:) Høres ut som en flott bok, som jeg måtte skrive ned:) Tusen takk for tips:) Ha en videre fin helg:)

  • Tusen takk! Det er også sikkert en super bok som lydbok, siden forfatteren har skrevet i årevis for radio.
   Ha en fin helg videre du også, Isabella 🙂

 3. Denne fikk jeg skikkelig lyst til å å lese nå! Jeg liker veldig godt at du fordyper deg i nye, engelske bøker. Gleder meg til å få flere boktips av deg i fremtiden.

  • Tusen takk, Bokelskerinne 🙂 Jeg får mange gode boktips fra deg! Ha en fin søndag 🙂

 4. For en herlig bok! Enig med Silje, jeg ble i godt humør bare av å lese om den. Skal holde utkikk etter den!

 5. En liten perle 🙂 Gjør meg godt i humør bare å tenke på den!

 6. Høres ut som en lapskaus av ForrestGump, 100åringen og Potensgiverne?
  Hadde det ikke vært for alle de vippende myrstråene, kreften og liv som skal opp til vurdering – hadde jeg vært allover it. Dvs, sannsynligheten for at jeg leser den engang, (basert på omtalen din) er overhengende stor, bare ikke nå med engang. (jeg kommer til å sitte hele boka i angst over at han skal falle om under rosebuskene).

  • …og er det ikke herlig bare å vite at det finnes mange gode bøker der ute som man kan lese senere engang…
   Ha en fin dag, Ingalill:-)

 7. Og jeg som har inntakstopp! Jeg skulle ikke kjøpe en bok til før alle de uleste var lest.. Så fant jeg denne omtalen og vips så var boken kjøpt hos Amazon. I går kveld. Nå er den lest. En perle rett og slett.

  • Nå ble jeg ordentlig glad 🙂 Tusen takk for tilbakemeldingen!

   Det er en herlig bok som sjarmerte meg i senk! Så glad for at du likte den.

   • Din omtale av hans ufattelige vandring er inspirerende. Jeg fant boken mindre inspirende til å tenke tilbake på mitt eget liv, enn jeg hadde trodd (75 år). Men det er en sjarmerende og nesten sannsynlig reise. Jeg ville nok ha hatt min mann med og sammen gjennomgått vårt liv. Fasinerende tanke. Kanskje er fortelllingen inspirende i allefall!?

   • Jeg vet ikke i hvilken grad fortellingen kan inspirere, men det er en veldig menneskelig historie. Kanskje derfor den treffer så mange. Hvis jeg skulle gått en pilgrimsreise ville jeg kombinert det med en spennende historisk rute og valgt et varmt sted med massevis av gode restauranter og herberger! – men det er kanskje å jukse!!

 8. En fin bok, men også litt pussig. En blanding av gammeldags og moderne. Og en lærepenge i forhold til at vi må snakke med barna våre….

  • Helt enig i kommentarene dine, Merete. Og absolutt en påminnelse om at vi må snakke med barna våre! 🙂 Boken er nettopp utgitt på norsk nå, blir spennende å se hvordan den slår an her til lands!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Harold Frys utrolige pilgrimsferd « Kasiopeiias bøker - [...] bokbloggere har også lest: Mettemor Har du lest? Share this:Lik dette:LikeBe the first to like [...]

Leave a Comment