Orangeprisen 2012: Kvinnene hedres på kvinnedagen!

Da er årets Orangepris Longlist-nominerte kåret, og så passende å kunngjøre de nominerte til verdens største bokpris for kvinner, på selveste kvinnedagen.

Det er en strålende liste, med ganske varierte innslag.  Likevel er alle de vi forventer å se nominert i år med på listen : Room-forfatteren Emma Donoghue med The Sealed Letter, Bookervinner Anne Enright med The Forgotten Waltz, tidligere Orangeprisvinner Anne Patchett med State of Wonder og kritikeryndlingen Ali Smith med There But For The.  Erin Morgenstern er nok et populært valg for den fantasifulle debuten The Night Circus, og Esi Edugyan er hedret for Half Blood Blues.  Det er ellers verdt å merke seg at svenske Karin Altenberg er med på listen med debuten Island of Wings (den er skrevet på engelsk).

For en bildegjennomgang av alle bøkene, se bildekarusellen The Guardian publisert for noen timer siden. Så er det bare å hygge seg med et knippe virkelig flotte kvinnelige forfattere og se frem til 17 april, da Orangeprisens Shortlist blir kunngjort. Fjorårets vinner var Téa Obreht for The Tiger’s Wife.

Min favoritt? Anne Enrights The Forgotten Waltz var fantastisk god, og fortjener ihvertfall en finaleplass på Shortlisten.  Likevel er noe av gleden nå å vende blikket mot kvinnelige forfattere man ikke kjenner fra før, og jeg har, i eskapismens ånd, bestemt meg for å lese Madeline Millers historiske roman The Song of Achilles, om forholdet mellom Achilles og Patroclus.  Hun har brukt ti år på boken som høres ut som en saftig swords-and-sandals romanse mellom de to mennene.  Her er en herlig og humoristisk (eks. ‘Brokeback Mountain sets sail for Troy’) anmeldelse fra the Independent.

Ønsker alle lesere en god helg.  Og nå er jeg nyskjerrig på hvilken kvinnelig forfatter fra listen dere har lest, eller har lyst å lese.  Og syns bør vinne Orangeprisen i år!

Relaterte innlegg:

6 Comments

  1. Jeg har ikke lest noen av dem, men skal lese fjorårets vinner. Jeg lurer også litt på om jeg skal lese Anne Enrights bok. Så mange bøker, så liten tid… 🙂

    • Det er akkurat slik det er .. så mange bøker og så liten tid! Og godt at det ikke er motsatt 🙂 Det er jo alltid veldig fint å lese vinnerbøkene, da får man et slags mentalt fotografi av det året..

  2. Jeg har ikke lest noen av disse, men har lyst til å lese Erin Morgenstern. De andre bøkene kjenner jeg ikke, men det er nok flere her som er verdt å sjekke ut. Med den haugen jeg har hjemme med uleste bøker blir det vel ikke tid:-)

    • The night circus er en fin bok i sin genre, hva enn det er- en slags fantasy/kjærlighetshistorie? Morgenstern skriver veldig bra.

  3. Jeg håper Enright vinner. Valsboka var strålende og den eneste jeg har lest av de nominerte. Den svenske gjør meg nysgjerrig, lurer på hvorfor den er skrevet på engelsk – men ganske lurt, så man ikke utelukker seg selv fra nominasjoner.

    • Enig med deg, Ingalill!! The forgotten waltz er helt super og en av mine favorittbøker fra ifjor. Vi heier på den sammen!!!

Leave a Comment