Love is more thicker than forget av ee cummings

 

Det går mye i ee cummings i hjemmet mitt om dagen, og jeg tenkte at jeg ville dele to dikt her på bloggen. Det ene et vakkert kjærlighetsdikt og helt typisk for ee cummings lyrikk, med ordspill, assosiasjoner, og hans herlige måte å bryte regler. Ingen logikk, men likevel sannhet. Mange kjenner kanskje best ee cummings for det vakre diktet I carry your heart with me, men Love is more thicker than forget tar fremdeles pusten fra meg hver gang jeg leser det.

Det andre diktet var ekstra aktuelt for meg i disse ukene fordi jeg har lest Graham Swifts triste bok Wish You Were Here om en familie der sønnen dør som soldat i Irak krigen. Datteren min skriver oppgave akkurat nå om nettopp krigsdiktene til ee cummings. De står gjerne litt i skyggen av alle de praktfulle kjærlighetsdiktene. Det er som å åpne en ny dør inn til den store poeten. Akkurat dette diktet, Portrait (ofte bare kjent som Buffalo Bill) er hans desidert mest kjente krigsdikt. Buffalo Bill var den amerikanske jegeren og soldaten som symboliserte selve Ville Vesten, og med det Amerika og alle amerikanske helter.

Helt fra barndommen av visste ee (Edward Estlin) cummings at han ville bli dikter, og fra han var åtte år gammel skrev han et dikt hver eneste dag gjennom hele oppveksten. Allerede som seksåring skrev han følgende til sin far:

FATHER DEAR. BE, YOUR FATHER-GOOD AND GOOD,
HE IS GOOD NOW, IT IS NOT GOOD TO SEE IT RAIN,
FATHER DEAR IS, IT, DEAR, NO FATHER DEAR,
LOVE, YOU DEAR,
ESTLIN.

Den Harvard-utdannede ee cummings er en av modernistene innen amerikansk poesi. Selv om diktene hans var eksperimentelle, avant-garde, og ofte sjokkerende, ble han elsket for hans lyriske og lekne stil. En poet det er veldig lett å bli glad i.  Håper du vil like de to diktene.

 

Love is more thicker than forget

love is more thicker than forget
more thinner than recall
more seldom than a wave is wet
more frequent than to fail

it is most mad and moonly
and less it shall unbe
than all the sea which only
is deeper than the sea

love is less always than to win
less never than alive
less bigger than the least begin
less littler than forgive

it is most sane and sunly
and more it cannot die
than all the sky which only
is higher than the sky

 

* * * * *

 

Portrait


Buffalo Bill’s

defunct

who used to

ride a water-smooth-silver

stallion

and break onetwothreefourfive pigeonsjustlikethat

Jesus

he was a handsome man

and what i want to know is

how do you like your blueeyed boy

Mister Death

 

Relaterte innlegg:

4 Comments

  1. Utrolig bra.

    • Ikke sant 🙂
      Vet at du er en fan!

  2. Han er fantastisk! jeg leste mye av han da jeg var yngre, nå skal jeg ta han frem igjen! Takk skal du ha!

    • Fantastisk på alle måter! Han er så bra 🙂

Leave a Comment