Franzen: e-bøker ødelegger varige verdier

Jonathan Franzen kom med et saftig angrep på e-bøker på Hay festivalen i Cartagena i helgen.

Forfatteren av The Corrections og Freedom sier at forbrukere blir lurt til å tro at de trenger den nyeste teknologien.

«The technology I like is the American paperback edition of Freedom. I can spill water on it and it would still work! So it’s pretty good technology. And what’s more, it will work great 10 years from now. So no wonder the capitalists hate it. It’s a bad business model,”

“I think, for serious readers, a sense of permanence has always been part of the experience. Everything else in your life is fluid, but here is this text that doesn’t change.»Will there still be readers 50 years from now who feel that way? Who have that hunger for something permanent and unalterable? I don’t have a crystal ball. But I do fear that it’s going to be very hard to make the world work if there’s no permanence like that.”

Franzen kom med synspunktene på sin første pressekonferanse noensinne.  Han mener e-bøker ødelegger sjarmen og magien til bøker.

“The Great Gatsby was last updated in 1924. You don’t need it to be refreshed, do you? Maybe nobody will care about printed books 50 years from now, but I do. When I read a book, I’m handling a specific object in a specific time and place. The fact that when I take the book off the shelf it still says the same thing – that’s reassuring.  Someone worked really hard to make the language just right, just the way they wanted it. They were so sure of it that they printed it in ink, on paper. A screen always feels like we could delete that, change that, move it around. So for a literature-crazed person like me, it’s just not permanent enough.”

Det er likevel et lite lysglimt av håp for Franzen.  Nemlig at han selv ikke vil leve lenge nok til å se bøkers undergang.  «One of the consolations of dying is that [you think], ‘Well, that won’t have to be my problem'». «Seriously, the world is changing so quickly that if you had any more than 80 years of change I don’t see how you could stand it psychologically.»

Nå må det sies at Franzen er velkjent for sin mistenksomhet til mye nyere teknologi. Fra katter som ikke holder seg innendørs, til internett og Facebook, her er flere velkjente ting den store forfatteren ikke kan fordra.

Responsen til Franzens utspill har stort sett vært overbærende.  De fleste kommentatorer mener vel at e-bøker aldri vil kunne erstatte vanlige bøker, men at de to vil leve side om side.  Det er vel egentlig det jeg også tenker. Ikke noe kan erstatte følelsen av å holde en elsket bok i hendene, spesielt en du har hatt i bokhyllen  i mange år.  Kanskje med kommentarer i margen og blyantstreker under ekstra gode setninger. Det er ingen tvil om at jeg foretrekker å lese paperbacks og innbundne bøker i stedet for Kindle. Så jeg har stor forståelse for Franzens utbrudd.  Samtidig er jeg er en virkelig aktiv Kindle bruker, og syns den har fantastiske egenskaper.

Som svært mange bokelskere, liker jeg å samle på bøker.  Derfor bruker jeg mer og mer Kindle som en slags screening.  Jeg leser på Kindle, og så kjøper jeg boken til samlingen min hvis jeg syns den er god nok. Jeg bruker gjerne biblioteket mitt omtrent som et kjøleskap, henter en god bok og leser bare et kapittel eller noen avsnitt og setter den tilbake igjen.  Som en slags mental snack.  Derfor liker jeg å ha bøkene i hyllen og ikke elektronisk.  Ved å gjøre det slik siler man også bøkene, slik at ikke hyllene blir fylt opp av bøker man egentlig er lunkne til, og leser mer, fordi prisene på e-bøkene tross alt er vesentlig lavere  (selv om de fortsatt er for dyre).

Hva vil skje med trykkede bøker etter hvert som e-bøkene nå stormer frem? Hvordan skal de kunne konkurrere i pris og overleve? Blir bøker så astronomisk dyre og eksklusive i fremtiden at de bare blir tilgjengelige for en ørliten priviligert gruppe? Da er vi tilbake til tiden før Gutenberg, og bokens sirkel er på sett og vis fullført.

 

Relaterte innlegg:

3 Comments

 1. Jeg håper da virkelig at bøker og e-bøker vi eksistere side om side. Jeg håper fremskritt handler om større valgfrihet og ikke mindre.
  Jeg har et nært forhold til bøkene mine og kunne ikke tenke meg å bytte dem ut med en plastdings for alle penger i verden. Men samtidig vil jeg gjerne ha den lille dingsen fordi noen ganger er det lettere og bedre. Det er, som du sier, billigere bøker. Men kanskje først og fremst; en kan reise med så mange bøker i bagasjen som en bare vil (Jeg opplever stadig å gå tom når jeg er på ferie) uten å overskride vektgrensen.

 2. Jeg synes det var deilig å lese dette utbruddet til Frantzen. Selvfølgelig blir han møtt med overbærenhet, og selvfølgelig vil trykkete bøker eksistere ved siden av lesebrett. Men det er noe vidunderlig håndfast og fysisk ved en trykket bok, hvor både cover, papirkvalitet, design og personlig bruks-tegn gjør den til noe mer enn den rene historien.
  Fra forfatteres synspunkt er den teknologiske utviklingen også en trussel mot å få betalt. Frantzen føler neppe dette på kroppen selv, men en god del andre gjør det. Musikere har fått endret sitt inntektsgrunnlag dramatisk – og det er ikke rart forfattere engster seg. Det virker som det er en voksende holdning i befolkningen til at innhold; musikk eller tekst, skal være gratis, Men noen har faktisk skrevet eller laget dette! Det må vi betale for, mener jeg.

  • Jeg er veldig enig med dere begge to. Det er rett og slett noe emosjonelt ved en bok som Kindle ikke greier å fange. Ikke minst fordi alt det visuelle og taktile er det samme for alle bøkene på Kindle slik at våre opplevelser har ingen form eller cover eller design å knyttes til. Samtidig er det helt utrolig så praktisk det er. Jeg får lest mer pga Kindle, det er det ingen tvil om. På reise er den jo genial 🙂

   At forfattere engster seg skjønner jeg også godt. For som du sier Lisa, har noen faktisk skrevet boken. Samtidig gir e-bøker en mulighet til å forbigå forlag og legge ut bøker direkte til salg selv, ta makten selv. Hvordan det blir, om det blir en kakafoni der alle strever enda mer for å bli hørt, eller om det blir frigjørende aner jeg ikke.

   Vår fascinasjon med bøker som noe permanent er jo en annen sak, fordi den gode historien var vel egentlig opprinnelig muntlig, og forandret seg gjerne underveis Forteller tradisjonen. Men Franzen har rett i at det er en slags ‘gammelt eiketre’ stabilitet over en god trykket bok. Betryggende. Beroligende. Det skrevne ord består.

   Nei, det er komplekst. Og interessant.

Leave a Comment